Försvinnande god blåbärskaka med krispig topping

blåbärskaka

Det är blåbärssäsong här i södra delen av fjällen. Jag har lyxen att kunna gå utanför stugdörren och plocka så mycket som jag vill. Vår tomt består mestadels av blåbärsris och det är inte alltid att vi hinner plocka av allt innan bären mognar över. Vi äter blåbär till det mesta den här tiden på året. I filen, på gröten, i paj, till pannkakor och som här, i ett mellanting mellan kaka och paj.

Vill du kan du använda blåbärssylt, minska då ned mängden socker i toppingen.

En springform ca 10 bitar

Botten

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • ca 2-3 dl färska blåbär (eller frusna, låt dem då tina lite)

Strössel

  • 1,5 dl havregryn
  • ca 3 msk socker
  • 35 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker alternativt vaniljpulver (prova dig då fram till rätt smak)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader och smöra en vanlig springform med avtagbara kanter.

Blanda socker, mjöl och bakpulver i en bunke. Finfördela det kalla smöret mjölblandningen med dina fingertoppar till en smulig massa. Vispa ägget lätt i en annan bunke och blanda det sedan med det andra till en mjuk deg. Platta ut degen i botten på springformen och fördela blåbären på botten.

Smält smöret till toppingen i en kastrull och blanda resten av ingredienserna till strösslet i en annan bunke. Häll sedan ned det varma smöret i över havregrynsblandningen och blanda ordentligt. Fördela sedan toppingen över blåbären. Grädda kakan i mitten av ungen ca 15.20 minuter. Kakan ska få fin färg och kännas fast.

Låt kakan svalna lite innan du serverar den. Den är god som den är men går även fint att servera med lite lättvispad grädde, vaniljsås eller lite vaniljglass.

0
Share

En kommentar

  1. Detta recept skall provas omgående! Nu bygger det antagandet på att någon annan kan tänka sig att baka åt mig (jag kan heja på), annars blir det blåbär med mjölk istället. Det är förvisso gott, men inte i klass med detta 🙂
    Ollie recently posted…Skön lunch i solenMy Profile

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge