• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Distanspass med färjeåkning och veckans träning
distanspass

Distanspass med färjeåkning och veckans träning

Dagens pass blev en svettig historia, pga av vädret.

Dagens pass blev en svettig historia, pga av vädret.

Dagens distans

Jag måste nästan nypa mig i armen. Det här vädret. 8 maj i Jämtland, sommarvärme, nästintill vindstilla och kortkort-väder. (Vilket betyder korta cykelbyxor och tröja). Det har varit samma värme sedan vi landade i Sverige i tisdags. Kan inte minnas att det tidigare varit så varmt i början av maj. Å andra sidan glömmer man lätt.

På tal om att glömma försökte jag förtränga att jag har en trasig ram och bara njuta av ett långpass på racer i dag. Jag kan ju trots allt cykla även om det inte är i skogen. Sådana här dagar är det faktiskt trevligare att samla timmar och mil på landsvägen. Fördelen med att bara ”cykla” landsväg utan några som helst ambitioner om lopp är att det är okej att vara solskenscyklist. Och solskenscyklister var vi dag, Stefan, Hasse och jag. Med råge.

Rundan gick via Hara och Hackås vidare mot Svenstavik. Fikastopp på Ica och sedan via Hoverberg mot Kövra där vi tog en kaffe på fiket Kövra City. Ett fik som rekomenderas om du har vägarna förbi. Det är speciellt, på ett positivt sätt. Billigt också, kaffe 15 kr. Eller varför inte en mormorsfika med bland annat  sorters kakor och kaffe för 50kr. Som hittat. För oss blev det en slät kopp kaffe och prat med ägarna om allt möjligt. En koffeinkick rikare tog vi oss an de ganska långa och jobbiga stigningarna mot Myrviken och Månsåsen innan vi svängde av till Vällviken och färjan där till Norderön. Ett kort rusch över ön för att hinna med färjan till Isön och rull hem. 125,7 km och 4.16 timmar stannade min cykeldator på när vi nådde porten hemma på Ringvägen. Vi hade ett fint samarbete med långa kraftfulla dragningar och det är rätt häftigt hur lätt man återhämtar sig på rulle. Lika häftigt är det att åka färja. Gratisnöje och vackert i dag över Storsjön som var lika blank som en spegel.

För något år sedan körde jag den här rundan med sega tunga ben med ett betydligt snabbare snitt. Då 2010 var jag i mitt livs racerform. Men de här benen anno 2016 går inte av för hackor. De levererade fin cykling i dag med distanspuls. Dessutom kändes de som vanligt och inte lika underliga som i fredags. Jag höjde nämligen sadeln med nästan 1 cm i fredags och sänkte styret med en distans. Jag lånade ut min cykel i höstas och tänkte inte på att kolla sadelhöjden efteråt. Eftersom jag bara kört något enstaka trainerpass och något pass utomhus i år tänkte jag inte på att den snabba mjölksyran i benen och att det kändes kraftlöst berodde på att jag satt för lågt. Nu vet jag.

Veckans träning då?

En fin träningsvecka enbart bestånde av cykel. Ingen löpning. Men det blir till veckan har jag lovat mig själv. Ingen styrketräning men det blir också vad det lider. Sammanfattningsvis:

  • 4 landsvägspass varav ett i Spanien runt den blå sjön.
  • 4 mtb-pass med starka ben och bra teknik bortsett från gårdagens fadäs.
  • 346 km cykling och 15,7 timmar i sadeln.
  • 1 vilodag.
  • Enorma mängder snor och kliande ögon. Denna jäkla pollen.

Ungefär vad jag hade tänkt i måndags. Nästa vecka blir lite lugnare. Avslutningsvis ett par bilder från i dag.

IMG_1920

På väg mot Hara längs vägen som nog är en av de vackraste att cykla här i Östersund med omnejd. Fjällen ser man lite längre fram.

IMG_1917

Hoverberget i fonden och sträckans enda bit i skugga. Kass asfalt men vackra vyer.

Kövra city. Stefan genom gardinerna. Ett trevligt fik.

Kövra city. Stefan genom gardinerna. Ett trevligt fik.

Färja, en chans att vila benen.

Färja, en chans att vila benen.

Här är rundan med karta om du vill köra den själv!

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: