#52vardagsäventyr – naturpasset

Redan förra sommaren efter att jag tagit mig igenom Sportkullan ville jag lära mig mer om orientering. Lära mig läsa karta. Jag tänkte att jag skulle köpa ett naturpass och prova att springa i skogarna häromkring. Dessvärre fick jag löparknä efter tävlingen och löpningen lades åt sidan för att i stället rehaba inför Vemdalen Fjällmaraton. Sedan kom hösten och jag glömde bort naturpasset.

I våras bestämde jag och Hasse att vi skulle prova. Vi sökte information men hittade inget om årets naturpass. Vi var helt enkelt för tidigt ute. Lite för ivriga att komma i gång och sedan så glömde vi bort det igen. När det inte blivit särskilt mycket rutin och kontinuitet i löpningen här hemma tänkte vi att orientering kunde vara ett sätt att springa utan att tänka på det är jobbigt.

Naturpasset skulle vara ganska bra att börja med som nybörjare. För mig som inte kan läsa karta med kompass en utmaning. Utmaningar gillar jag och likväl att testa nya saker.

I onsdag åkte vi upp till en butik som sålde naturpass för området runt Spikbodarna och Odensala. Där vi ofta cyklar. Kompasserna låg kvar i stugan men enligt beskrivningen skulle det inte vara nödvändigt att använda kompass för att kunna ta kontrollerna.

Med varsin karta parkerade vi vid spikbodarna och la ut vår rutt. ”Där vid hyggesstigen” ligger en kontroll”, där ”Bruce Lee” går över skidspåret en annan, Vi tar ”jake the snake” för att nå kontroll 20. Cykelstigskills visade sig vara perfekt och kollen vad alla stigar heter på Strava gjorde det enkelt att hitta rätt. Nästan lite för enkelt bitvis för mig med fotografiskt cykelstigminne. Några kontroller låg lite mer gömda och jag överraskade både mig och Hasse genom att orientera helt rätt och läsa av terrängen gentemot kartan.

naturpasset

”Hyggestigen utför” ett välkänt Stravasegment som är lika fint att springa som det är att cykla

Naturpasset här bjuder på små kontroller, inte de där stora tygtrianglarna.

Vi hade fint flyt och plockade 12 kontroller innan vi sprang tillbaka till bilen och klockade 7 km löpning i Spikbodarnaskogarna. Det gick inte särskilt fort men det var lite det som var tjusningen. Springa mellan kontroller i fint tempo och sedan vila en liten stund för att stämpla och läsa karta. Ta stigar som vi båda varken sprungit eller cyklar och få springa stigar som vi annars trampar nästan dagligen. Tiden gick fort och vi sa båda två att det var riktigt roligt. Något jag inte trodde jag skulle säga efter att ha avskytt orientering i skolan.

Foto: Hasse. Spikbodarna har sådan där skönt grön och är lite trollskogsliknande om man ger sig utanför skidspåren.

Kommer vi att göra om det? Absolut. Dels har vi kontroller kvar att plocka och redan på eftermiddagen köpte vi varsitt naturpass över Torvalla. Ännu ett område som vi cyklar ofta i men som vi ännu inte riktigt har full koll på. Därför blev det lite win-win över att få en karta. Den går ju att använda även för att leta nya cykelstigar. En snabb koll på Torvallas naturpass visar att merparten av kontrollerna ligger i den sk mumindalen. Ni vet de där stigarna jag har tjatat om så mycket på Instagram och skrivit om i bloggen och som jag faktiskt tog och märkte upp häromdagen. Med inplastade mumintroll. Hur länge trollen får sitta uppe är en annan femma. Om inte annat kan det tas för en skolskog mer än att en vuxen människa än om lite barnslig vill visa sina cykelkompisar vilka fina stigar det finns.

Vad är naturpasset och vem passar det för?

Naturpasset är en orienteringskarta med kontroller som i de flesta fall finns ute  i naturen under sommaren och en bit in på hösten. Man kan ta kontrollerna när man vill. Man väljer själv hur man tar dem, via en promenad, löparrunda eller i vissa fall cyklar till dem. Orienteringskartan i de flesta fall en teckenförklaring. Finns det inte kan du skriva ut det via nätet.

Du köper ett paket på något av återförsäljningsställerna som finns för varje område. I paketet ingår en karta, stämpelkort och information om hur det går till. Tag med dig en penna för att kunna skriva in den kod som sitter på kontrollerna. Den koden för du över till ditt stämpelkort. Stämpelkortet kan du sedan skicka in, antigen via internet eller via post till dem som har hand om just ditt område. På så sätt att du med i utlottningar om fina priser. Våra kartor kostade 80 kr styck och det var de väl värt. Framförallt allt för att få tillgång till kartor som vi även kan använda i vår cykling.

Enligt Naturpassets hemsida finns det 400 områden i Sverige och kontrollerna och områdena är väl utvalda för att både ge en lagom svår utmatning och en fin naturupplevelse. På de kartor vi hade satt inte kontorollerna så långt i från varandra. En del lite lättare att hitta, som i stigkors medan andra fick oss ut en bit utanför stigar och vägar.

Man behöver inte ha några förkunskaper men visst underlättar det om man har lite kunskap om hur man läser karta. Om inte annat så lär man sig! Kompass är inte nödvändigt för att hitta kontrollerna men det är inte heller dumt att öva på sådan här enklare orientering och i många fall i områden om man känner till väl.

Naturpasset passar med andra ord för både den som är van att orientera och för den som är nybörjare. Det finns inget tidskrav utan du har hela sommaren på di gatt hitta kontrollerna och därför kan du ta det helt i din egen takt. Du behöver inte springa utan kan göra det till en utflykt och gärna med barn om du vill! På köpet får du lära dig läsa karta och komma ut i ditt närområde där du kanske inte varit förut.

Här kan du läsa mer om naturpasset och här finns en förteckning över de områden som har naturpass. Vill du läsa mer om orientering ska du kika in här. 

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

6 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: