7 saker att ta med i cykelväskan

Cykelpeppsdag igen! Tillsammans med Elna Dahlstrand bjuder vi denna gång på ovärderliga saker att ta med sig med i cykelväskan. Saker som gör att du kanske slipper ta bussen hem, ringa en vän eller gå i cykelskor. Många saker kan du nämligen rädda upp ute på vägen och vissa saker ska alltid följa med tycker jag.

Vill du läsa fler inlägg i cykelpepp-serien finns dem här!

–5 saker jag inte visste om cykling innan jag började cykla
– Cykliga sommarminnen
– Fyra cykelrundor jag längtar till
– Ett par ord till dig som börjat cykla. 

IMG_2409

7 viktiga saker som räddar upp dig och som alltid ska följa med!

I cykelväskan, cykelryggan och eller ryggfickan

  • En liten handpump. Lagningslappar i all ära men det är både enklare och smidigare att ta med sig en helt ny slang om du har oturen att punktera. När jag cyklar racer brukar jag faktiskt ta med mig två slangar. För säkerhetens skull. Ett litet tips är att du faktiskt kan använda en lite större slang till dina mtb-däck om du inte har passande storlek med dig eller har gjort slut på dina egna och kompisen har en med sig.
  • Multiverktyg. Ett måste som cyklist oavsett om du håller till på vägen eller i skogen. Med ett verktyg kan du rädda upp många små tekniska missöden. Se till att ditt verktyg gärna har kedjeavbrytare. Ett plus är om verktyget har någon form av förvaringsöverdrag så att det inte riskerar att sticka sönder din slang eller göra dig illa om du ramlar. Ett multiverktyg kostar inte många kronor och finns att köpa i vilken cykelbutik som helst.
  • Däckavtagare (den blåa grunkan på bilden). Det är nästan ommöjligt att försöka kränga av ett däck utan detta och varför göra det extra svårt för sig? Däckavtagningsverktygen har ofta en grunka på ena sidan som du sätter fast dem i ekrarna när du krängt av en del av hjulet. Så se till att åtminstone har två med dig. Försök att inte använda den för att kränga på hjulet efter att ha bytt slang, risken är stor att att du sticker hål på din nya slang.
  • Körkort. Om olyckan är framme är det bra för den som ska hjälpa dig att veta men du är.
  • Nödpeng. Ha en slant med dig om du gå skulle gå tom på turen. Det räcker för bränsle hem i alla fall och kanske till den där spontana fikat? Kort i all ära men det kanske inte är alla ställen som tar kort och det är bättre att råka tappa en slant i stället för hela kortet.
  • Nödgel. Något som alla cyklister ska ha med sig. Nödgelen ligger oftast orörd tur efter tur men du vet aldrig när den kan behövas. När du kört dig så tom och är långt i från någon öppen mack räddar sockret dig hem. Det räddar kanske även om kompisen bonkat. Du är aldrig så uppskattad som när du fiskar upp en gel och bjuder bort. Nästa gång kanske det är du!
  • Kejdelås. I den lilla silvriga burken har vi två kedjelås. Det har räddat oss många gånger. När kedjan går av, för det händer, lovar jag att du är dig själv evigt tacksam att du tog med dig det. Det gör att du kan cykla vidare och har en fungerande kedja. I vår burk förvarar vi även en grunka för att ta bort eller skruva dit ventilen på däcket. För den kan nämligen lossna. Den lilla svarta.
IMG_2411

Kedjelås och ventilgrunka.

Bonustips

Åker du ensam är det alltid bra att berätta för någon vart du tänker cykla. Skulle något hända vet dina anhöriga var de ska leta. Det finns fiffiga funktioner i tex Garmins app som gör att dina anhöriga kan följa dig på turen live.

Bonustips 2. Ett första förband. Jag tycker alltid det ska finnas i din cykelrygga. Vi har ett tjusigt med fin påse till som inte kostade många kronor. Ett första förband kan vara ovärdeligt om olyckan är framme. Ett första förband följer också med i ryggan när jag springer.
Den lilla slanten framför är inte ett mynt utan ett tvättpolett som jag alltid har i min rygga när jag cyklar mtb. Då kan jag svänga förbi vår tvättomat och svabba cykeln innan jag fintvättar den hemma i duschen.

IMG_2412

Första förband och en tvättpolett. Två bra bonustips.

Nu tycker jag du ska kika in hos Elna och se vad hon har i bakfickan!

Har du något som alltid följer med dig ut på dina cykelturer? Berätta i sådana fall!

 

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: