En spontan tur till Järvsö

Att köra downhill i Järvsö har legat på min att-göra-lista länge. Många pratar sig varma om cyklingen där och jag har varit nyfiken. Min erfarenhet av downhill är liten och än mindre var det är bra att åka. Vi har varit till Lofsdalen vid ett par tillfällen och jag har längtat lite utförsåkning i Åre. Men det kostar att köra downhill om man inte har det som behövs.

Men n när jag har en cykel som fungerar bra i en bikepark och den utrustning som behövs blir det lite mindre dyrt att tillbringa en dag i backen. Och när tävlingsplaner och träning som gör mig andfådd fick styrkas ur veckoschemat (och någon vecka till som det känns) bestämde jag mig för att göra något roligt i helgen. Föreslog för Hasse att vi skulle åka till Järvsjö. Där skulle lördagsvädret vara fint. Frågade Jimmy om han var sugen att följa med oss. Han hade egentligen tänkt att åka tidigare i veckan. Jocke var intresserad han med. En tur med de två blir sällan särskilt tråkigt.

Vi bestämde oss för att åka ned på fredagen, bo på vandrarhem i Ljusdal, cykla hela dagen och åka hem. För att kunna vara med på Ardbeg enduro challenge på söndagen. En riktigt bra plan. Det var bara det att vädret skulle ändras. Regn i stället för sol och vi blev lite tveksamma. Men samtidigt är det alltid roligt att cykla och blöta förhållanden är bra att träna på för min del.

Googels och fullfacehjälm. Det är nya jag.

Vi bestämde oss för att åka även om jag var lite tveksam. Mest för att jag hade haft en rejäl smärtopp i revbenen under onsdagen och torsdagen. Tveksam till om det skulle fungera att åka stökiga leder när bålens muskler var lite svåra att ha kontroll på. Men jag tänkte att det fick bära eller brista.

Och jag är så glad att vi kom i väg. Att vi trotsade regnet och inte hade något emot att bli riktigt skitiga. Det var längesedan jag hade så roligt. Både före och under själva cyklingen. Vi har skrattat, druckit rödvin och spelar biljard. Cyklat oss riktigt trötta, ätit en riktigt bra lunch på Järvsö bergshotell.

Jag har övat kurvtagning och fått känna på hur cykeln faktiskt beter sig i lite högre farter. Värdefullt. Visst var det lite stappligt och mot slutet lite svårt att hålla emot över stenar och hopp när smärtan kom krypande. Jag har klivit ur min komfortzon, åkt lift, klarat att få med mig cykeln och kört över stenhällar i regn. Förra helgens krasch har satt sig lite i huvudet. Jag bromsar lite för mycket igen och känner mig osäker i partier som jag tidigare inte reflekterat över skulle vara så svåra. Men det kommer tillbaka, modet som jag har haft. I dag fick det dock räcka med blåa nedfarter.

Foto: Jocke Eskilsson
Det har punkterats i dag. JImmy stod för det, det brukar han göra.
Jocke, alltid glad!

Jag tar med mig mycket från dagen. Saker som jag behöver öva mer på. Nöta in och känna mig bekväm med. För jag tänkte emellanåt att jag kanske har tagit mig vatten över huvudet och känt mig osäker om jag klarar en endurotävling utan att bromsa mig ned. Men samtidigt är det just det här som sommaren handlar om. Att jag ska lära mig något nytt och öva på det som jag inte är lika bra på.

Foto: Hasse Gustafsson

Nu när vi har landat hemma känner jag hur trött jag är. Det tar på kroppen att åka utför även om pulsen inte blir så hög. Armarna är trötta, benen likaså och huvudet av all koncentration. Jag ska snart sova. Ladda för att åka ut till Ås och försöka ta mig igenom ett par stigar i lagom tempo. Jag har ingen förhoppning om att går att ta i. Men jag längtar cykelhänget, få träffa lite nytt folk och få åka nya stigar.

Foto: Hasse Gustafsson
4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: