• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Fem saker jag inte visste om cykling innan jag började cykla

Fem saker jag inte visste om cykling innan jag började cykla

Tillsammans med två kvinnor vars bloggar inspirerar mig och många andra i massor ska jag skriva några inlägg på ämnet cykelpepp. Sara Rönne, Elna Dahlstrand och jag kommer att bjuda på inlägg som andas cykel och förhoppningsvis ger er lite inspiration och nya saker att lära er! Deras inlägg hittar ni under länkarna!

Innan jag började cykla hade jag ingen koll alls på det här med cykling, alla otuttalade regler, cykeldelar och gud vet allt. Jag visste absolut ingenting mer än att det skulle vara jobbigt. Jättejobbigt. Jag minns ett inslag för massor av år sedan om Susanne Ljungskog sittandes på en trainer i en källare. Hur jobbigt det såg ut och hur jobbigt hon förmedlade att det skulle vara. Aldrig tänkte jag då. Aldrig att jag skulle utsätta mig för något sådant. Det var just det som jag gjorde. Började cykla, slet och svettades, köpte en trainer och försökte se det roliga i det.

Det var som sagt så mycket jag inte visste innan men fem saker sticker ute lite och har fastnat i minnet. Vissa av dem en smärtsamt lärdom andra som har berikat mitt liv.

  • Vad en cykelbyxa var för något och varför i hela världen vuxna män och kvinnor skulle ha blöjbyxor. För hur ont kunde det göra att sitta på en sadel? Larv helt enkelt. Blev sedan smärtsamt varse om paddingens betydelse när jag rookiemässigt drog långkalsonger med sömn innanför cykelbyxan och inte kunde kissa på ett par dagar. Nu alltid cykelbyxa, padding och inga trosor under. Långkalsonger enbart när nöden kräver, det vill säga kalla minusgrader och långa cykelbyxor med padding.
  • Hur smärtsamt och framförallt förnedrande det känns när man gör sin första spd-vurpa offentligt. Att sitta fast med skorna var en ny upplevelse. Nog för att jag hade provat innomhus på en spinningcykel men utomhus var det en helt ny sak. Jag ramlade självfallet nästan från stillastående nere i Badhusparken precis när det samlats som mest folk. Precis efter järvägsövergången. Poff så låg jag som en skalbagge på asfalten och skämdes.
  • Jag visste inte heller hur man skulle ställa växlar, laga punkteringar, justera bromsar eller smörja kedjan på bästa sett. Jag visste faktiskt inte alls så mycket om cykelmek. Men nyfikenhet lär man sig massor. I dag klarar jag det mesta av det nödvändigaste mecket en cykel kräver. Jag är lika nyfiken och suger in kunskap så fort jag kan. Jag har dock det rätt förspänt med en sambo som kan så mycket mer och gärna hjälper till. Han får sköta lite mer allvarligare saker som vajerbyten, dämpargrejs och sånt som är lite vanskligt.
  • Framförallt visste jag inte att cykling kunde vara så otroligt roligt. Jag visste inte hur många nya trevliga vänner jag skulle träffa genom den, inte heller hur mycket bättre självförtroende det skulle ge mig. Det hade jag ingen aning om den gången jag lite tveksamt tittade på min nya cykel och undrade om det här med vätternrundan verkligen var ett bra infall trots allt.
IMG_4932.JPG

Jag visste inte då hur roligt det är att cykla och vilka sköna människor jag skulle lära känna!

Så nu kära läsare ska ni gå vidare till Saras och Elnas blogg! Känner på mig att de inläggen kommer att vara topp!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

24 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: