• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Historien bakom muminstigarna och dessa på film

Historien bakom muminstigarna och dessa på film

Tänk vilket intresse det blev för de där stigarna jag och Hasse ”hittade” i våras I Torvalla. De som vi på skoj döpte till olika mumintroll. Vi ordnade ett mumindalsenevent i början av maj som lockade många cyklister. Av Strava att döma så åks stigarna mycket och jag har fått många frågor om hur man hittar dit. Till ett skogsområde inte större en par fotbollsplaner. I ett område som rymmer massor av rolig lite slätare stig än de som jag vanligtvis åker här i stan. En av muminstigarna är lite trixiga, med tighta svängar, smala med lite rötter och några skönt flowiga. Stigar som självklart inte är nya för cyklister men som inte funnits på strava och inte alla gånger cyklats i de looper som jag la in dem som segment. Det är ganska ovanligt här i Östersund med omnejd att stigpartier inte hamnar i Trailforks eller Strava. Det är stravatätt och trailforks används mer och mer i Östersund och som jag förut skrivit ett ypperligt sätt att hitta ny stig att åka.

Att det blev just mumintroll var en slump trots allt. Lite fnittrigt skoj i soffan om att det skulle vara roligt att döpa stigfynden till mumintroll och se vilken reaktion det skulle få. Kanske skulle det pratas lite om vilka stigar rundor skulle på gå, ”Vi tar lilla my, åker sedan till Hemulen etc” och de flesta skulle förstå och på allvar humma och tycka att det lät bra. Det var också roligt att hitta några stigar och sätta namn efter tema vilket det finns en del av i stan. Som actionhjältarna Steven Segal, Hulk Hogan och Dany Trejo i skogarna runt Lillsjön. Jag tycker att det är lite roligare än de vanliga som stigen runt trädet, rakan upp till tallen osv. Visserligen säger väl sådana namn mer om stigen karaktär än en actionhjälte men ändå. Efter ett pars år stravanvändande och efter att få lärt känna många av stans cyklister kan jag ana vem som lagt ett segment utifrån namnet. Bara det i sig är roligt och man kan ana karaktären av segmentet innan man kört det.

I vilket fall är det i bland befriande att få vara lite barnslig så jag gick all-in på muminstigarna. Döpte de i dagsläget sju stigarna efter passande troll. Som Lilla My, lite ettrig och livfull utförskörning eller Hemulen som gillar skogen och stigen lite grön och flowig. Tänkte även att det vore roligt om de som inte använder appen Strava även kunde hitta stigarna. Jag bad därför Hasse skriva ut stigarnas mumintroll på laminerat papper. Jag åkte ut och satte upp dem vid starten av segmenten och där stigen delade sig. Tänkte både och två gånger att jag kanske gör något dumt. Retar upp någon som inte gillar att vi cyklar och var säker på att trollen skulle rivas ned. Samtidigt som jag tänkte att det lätt kunde tas för en skolskog. Barn som satt upp troll.  Jag har stigarna nära jobbet och tittar till dem med jämna mellanrum. Glädjande nog har trollen fått suttit kvar även Snorkfröken  tyvärr drabbats av klotter.

Skyltningen blev uppskattat och efterfrågan om en ny stigvisning kom upp eftersom stigarna kan vara lite kluriga att hitta och köra rätt. Jag bjöd in till ett event och trots att jag bytte dag på grund av vädret var vi i går 37 stycken som rullade i väg från Lillsjön ut till Torvalla. 37 stycken, det är galet mycket. Många nya ansikten och jag kände att det antagit lite väl stora proportioner. Det är ju bara 7 stigar tänkte jag. Sju stigar i Mumindalen som så många vill cykla.

Vi fick inte ens plats på en och samma bild efter stigen Hemulen.

Trots att vi var en enormt stor grupp höll vi ändå i hop bra. En enorm utmaning när man är den som leder gruppen. Jag vill inte att någon ska bli i frånåkt. Problemet var inte det i går utan mer att rymmas på stigavsnitten utan att bilda kö. Otroligt häftigt med en sådan stor uppslutning. Tänk vad många vi är som cyklar i stan, tänk att så många vill cykla tillsammans. Tänk om jag aldrig vågat mig i väg på den där första happyriden jag var med på hösten för 3 år sedan. Då hade jag aldrig lärt känna dessa härliga människor och fått så många cykelkompisar!

En av alla de cykelkompisar som var med i går var Peter Wilhemsson som filmade gårdagens muminstigvisning. 13 minuter med alla stigarna på film. När jag ser det i efterhand inser jag hur många vi verkligen var!

 

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

%d bloggare gillar detta: