• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Idag var dagen jag sett framemot hela vintern

Idag var dagen jag sett framemot hela vintern

När det är som allra kallast på vintern, när det är blåsigt och mörkret lägger sig tidigt på eftermiddagen är det vårvinterdagarna som jag ser framför mig. Hur solen återigen värmer, dagarna är långa och fjällen så gästvänliga de kan vara. Ofta inträffar de där vårvinterdagarna bara några gånger per säsong. De där magiska dagarna när livet är så lätt att leva, inget annat än var kaffet ska intas och om man hinner innan våffelstugan stänger som räknas. När man bekymrar sig över att understället är för varmt och händerna svettiga i handskarna. När man kommer på försent att solkrämen glömdes bort och att man med all säkerhet kommer att se ganska festlig ut dagen efter. När man är ute hela dagen och middagen äts vid niotiden bara för att man inte vill gå inomhus.

Idag inträffade den dagen. Den där vårvinterdagen som vi kommer att prata om länge. Som jag kommer att minnas som vinterns allra bästa. Den dagen som jag längtat så mycket efter.

För i dag kunde det inte ha varit så mycket bättre. Möjligtvis att jag kommit i håg att smörja mitt ansikte med solkräm. För vi fick skoterspår som bar efter kalla nätter. Vi fick sol som värmde och ingen vind alls. Väder där den tunnare flossade cykeltröjan blev lite för varm och överdragsshortsen hamnade i cykelryggan efter halva turen. Väder när himlen nästan var helt molnfri. Magiskt. Episkt. Allt det där på samma gång.

Vi gjorde fjällen med fatbike idag. Tillsammans med fina vänner och kaffe i termos. Tog det lugnt och tog tillvara på varje minut utomhus. Pausade vid Oxsjövålen och pratade cykel med en skoterburen herre som ville fota oss. ”Jag har aldrig mött cyklister här på vintern. Jag måste få ta en bild som bevis, annars tror frun att jag är full” 

Vi tryckte på lite utför och sa i mun på varandra att den här dagen var nog den bästa fatbikedagen den här vintern. Och framförallt så här som distanspassen ska utföras. För nästan ingenting slår ett distanspass på det här sättet.

Vi hejade på skoteråkarna och skidåkarna. Tog oss upp för den branta leden till Jaktstugan för soppa, våffla och kaffe och lång paus på altanen i solskenet. Lagom trötta med lite över en mil lika fin cykling kvar.

Med mätta magar och eftermiddagssolen i ryggen den sista fina biten hem. Med ännu mer av fjällvyer, utförskörningar och kanonföre. Med den där känslan av att kunna vara ute hur länge som helst trots lite trötta ben. Fortfarande med överdragsshortsen i ryggsäcken och svettiga händer i handskarna.

Det var helt enkelt den där dagen jag längtat efter hela vintern. Den dagen som avslutades med en glass på en solvarm altan vid hotellet och middag alldeles för sent.

Jag har sagt det förut och säger det igen. Det är precis så här som fatbike ska upplevas. Precis så här.

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: