Tävlingsklass vs motionsklass

Malin väckte en tanke hos mig häromdagen när jag funderade kring Cykelvasan och motionsklassen. hon tyckte jag skulle börja med tävlingsklass när det gäller cykel.
Det där har satt sig i huvudet på mig, ger en liten hissnande känsla i maggropen, dels av förskräckelse men också av förtjusning. Jag har egentligen ingen aning om hur bra eller dålig jag är i moutinbikesammanhang, på landsvägen har jag ett hum om min kapacitet och ett mycket större självförtroende. I skogen har jag ju mest lekt omkring utan några högre ambitioner. Insåg dock efter korta cykelvasan att jag har en del att ge med mer teknikträning och mindre bara mosa se om det håller.

Nu när långa Billingeracet närmar sig blir jag osäker i vilken klass jag ska anmäla mig. Motionsklassen, sportklasssen eller damer 30. Elitklass räknar vi bort rätt fort!
För sportklassen och D30 krävs tävlingslicens och medlemskap i SCF-ansluten cykelklubb, det har jag via ÖCK. Årslicens går att lösa, för sportklassen kan man lösa en endagarslicens på plats. men blir en dyr historia om det ska göras om för varje lopp. Vad tusan en sportklass är, är för mig en djungel just nu.
I fjolårets upplaga av Billingeracet startade en dam i sportklassen, ca 11 st i motionsklassen en hel del till i ren tävlingsklass. Det är ju samtidigt inte så himla kul att vara två stycken i en klass som sport. I rena tävlingsklassen har jag nog rent realisitiskt ingen större chans att hänga på. I sport och D30 räknas reslutaten i hop efter cupen är över, det blir ju cup på riktigt. (Hasse förutsätter det så lite reservation på det)

Saknar jag självinsikt som är sugen på att tävla på riktigt? 
Att jag är 32 år skiter jag i, tävla kan man göra tills man trillar av pinnen. Se bara på landsvägscyklisten Örjan Sandberg! Inte för att han har ramlat av pinnen men han är ingen ungdom men i grym form. Varför skulle inte jag? För mig handlar det om att våga prova och kunna ta en placering långt ned i resultatlistan. För tankarna är inte nya, för något år sedan var jag på vippen att börja tävla på landsvägen men tordes inte.
Nu kommer ju Billingeracet så snabbt på, redan 19 maj, tills dess har jag ju inte hunnit bli i kanonform, vilket inte heller är meningen men ändå.

Eller ska jag köra ett år i motionsklass rakt över och se hur jag ligger till för att sedan prova nästa år? Vad tycker ni?

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

9 Comments

 • Malin

  mars 7, 2012 at 17:47

  Förlåt om jag satte griller i huvudet på dig nu. 🙂

  Och för att komplicera det hela lite så kör de inte med tävling uppdelat i åldersklasser samt motionsklass, utan lägger även till en sportklass? Tungt! 🙂

  Jag undrar om du inte egentligen har svaret på vad du vill göra om du känner efter och låter magkänslan styra? Om det kan vara till någon hjälp kan jag säga att jag anmälde mig till tävlingsklasserna i de seedningslopp jag körde inför Vasan i vintras. På Orsa Grönklitt kom jag väl typ sexa-sjua från slutet, men jag är ändå glad jag körde tävlingsklass. För mig känns det mer "på riktigt". Man gör det här för att man vill och satsar på det, inte enbart som en rolig grej att prova på. Startfältet är så mycket mer stabilt i tävlingsklasserna, så om det blir en fortsättning kan man också jämföra från år till år hur man utvecklas. Ja, det var mina två cent.

  Lycka till med beslutet, det kommer bli bra vilket som är jag säker på!

  Svara
 • The Summit MTB

  mars 7, 2012 at 19:11

  Hej Helena,
  Om jag vore dig skulle jag definitivt cykla tävlingsklass!
  Tittar just nu på vart jag hade hamnat om jag kört tävling på cykelvasan, då hade det blivit en 600:de placering bland herrarna, och då körde jag tillsammans med min tjej. Kör tävling och få ett kvitto på hur du ska träna inför nästa säsong, du lär inte komma sist! (om det är det du är skraj för)
  Blir själv sugen eftersom att jag ska köra CV i mitt eget tempo iår.
  //Nilsson

  Svara
 • admin

  mars 7, 2012 at 20:57

  Malin- Det var bara bra, du fick mig att börja tro på att det kan kanske gå!
  Det har jag nog, men i bland säger huvudet till hjärtat att ta det lite lungt.

  Nilsson- Tack för en bra kommentar och en liten spark i rätt riktning! Just det där att köra tävling för att få ett kvitto för vidare träning får mig att bestämma mig att faktiskt köra!
  Att komma sist är jag skraj för, även om det någon som måste göra det, ska bara se till att det inte just är jag!

  Tack Lina!

  OM jag hade pirr i magen innan är det en hel jädra fjärilsfarm just nu! Och bort med snö, nu vill jag bara ut och cykla!

  Svara
 • Katarina

  mars 8, 2012 at 16:52

  Enda nackdelen med tävlingsklass är att det krävs dyr årslicens (700kr) och klubbtillhörighet.
  I sportklassen kommer man undan med engångslicens (125kr/tävling) och arrangörsklubben bjuder på medlemsskapet.

  Vill man tävla så är det i tävlingsklass man hör hemma!

  Är du redan med i en klubb så är det bara att söka licens.

  Kör hårt:)

  Svara
 • admin

  mars 8, 2012 at 17:27

  Katarina, nej årslincensen är inte billig. Men jag har tänkt att köra hela långloppscupen och då tjänar jag på att lösa årslincensen. Är medlem i Östersunds cykelklubb sedan ett par år tillbaka.
  Så som sagt det är bara att köra!

  Svara

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: