Vad är grejen med Muc-off?

Om ni förväntande er ett svar på den frågan så gör jag er besviken. För jag förstår inte faktiskt inte grejen. För ett tag sedan ställde jag en fråga i facebookgruppen Vi som älskar mountainbike. Om diskmedel är ett dåligt val att tvätta cykel med. Hade fått höra det och blev lite osäker. Jag har alltid tvättat mina cyklar med det. År in och år ut. Blev lite panikslagen över alla svar som menade på att diskmedel löser upp fett vilket inte är så bra ändå för lager och annat. Jag övergick raskt till tvål och vatten och vi beställde två flaskor Muc-off. Inte det billigaste direkt men eftersom jag blev övertygad om att det var riktigt bra så okej.

Så när flaskorna kom hem provade jag. Sprayade på, lät det verka litegrann och sköljde av samtidigt som jag tvättade lite med en mjuk svamp som jag brukar. Blev inte riktigt rent. Provade igen men inte så skinande rent som det sägs att det ska bli. Nu ett par veckor sedan funderar jag på om jag gör något galet. Om jag inte riktigt tänkt rätt. Om jag ändå ska använda tex tvål och vatten efteråt för att få det rent förstår jag inte varför jag behöver Muc-off. För tvål och vatten tar ju bort smutsen lika bra. Dessutom kostar tvål en spotstyver i jämförelse.

Så jag ställde frågan om det här i den där facebookgruppen. Det finns liksom inga dumma frågor. Nu återstår att se vad expertisen säger. För jag känner att jag har noll koll på cykelvård numer och kanske behöver bli övertygad igen om att det här funkar bra eller återgå till min handtvål.

Föressten, vad tvättar ni era cyklar med?

5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

9 Comments

 • Helena

  september 8, 2017 at 05:57

  Biltemas waxshampoo använder vi vid stortvätt. Sen brukar jag ta Biltemas biologiska kedjerengöringsvätsta och tandborste på det som inte går bort av ovanstående. Diskmedel tvättar bort wax på ex bilar, så det skulle jag inte använda på cykeln.
  Använder Muc-off direkt efter turen om vi bara ska spola av lite snabbt. Fungerar hyfsat om inte smutsen sitter fast, men troligtvis överreklamerat. Funderar på vad som händer om man vaxar cykeln. Ska nog testa något tag.
  Helena recently posted…On holdMy Profile

  Svara
  • Helena Enqvist

   september 8, 2017 at 10:55

   Tack för input och bra tips! Jag är rätt dålig på att tvätta direkt efter turen, mkt för att jag måste böka ned cykeln i badkaret men har inte upplevt att det varit särskilt svårt att få bort lite ingrodd smuts med vanlig handtvål och varmt vatten.
   Jag har matt lack på min mtb, jämfört med den andra som har ”glansig” lack ser min cykel mest blek och trist ut så jag funderar också på vax. Jag fick ett tips på bra lack för matta ramar men kommer inte på vad den hette nu. Men jag tror att det är bra, det stöter ju bort lite av smutsen också.

   Svara
 • Thomas

  september 8, 2017 at 08:42

  Jag använder WC-anka på kedjan. Den har typ samma tensider som i Yes fast det löddrar inte lika mycket och det blir riktigt rent. OKQ8s- ekologiska avfettning på övriga cykeln om den är riktigt smutsig och OKQ8s bilshampo med vax när jag tvättar. Shimano Polish (spray) efter för att få till en blank yta.

  Svara
 • Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

  september 8, 2017 at 10:41

  Muc-Off är super och rätt effektivt men det finns många andra likvärdiga alternativ (jag gillar t ex Crankalicious, eller varför inte WELDTITEs ecowash). Väljer man mellan Muc-Off och något riktigt miljögiftigt syntetiskt så är det bättre för miljön med Muc-Off, men det bästa för miljön är nog ändå att tvätta med sakerna man har hemma, så länge det funkar. I låga koncentrationer är inte det fel alls med diskmedel el reko tvål me vatten, bara det inte kommer in i lagren och stannar där för länge och avfettar too much liksom.
  Cykelkatten – Cykel, punk och kärlek! recently posted…Våran värld och bebisvärlden, hemma här, just här i världenMy Profile

  Svara
  • Helena Enqvist

   september 8, 2017 at 11:00

   Fast jag tycker ju att tvålen är minst lika effektiv som mucoffen och gör ju rent även om smutsen sitter fast. Stör mig bara på att kostar så mkt mer för något som gör lika rent.
   Miljöaspekten är viktig för mig, därav miljömärkt två och andra rengörningsgrejer som är miljömärkta! Oftast så går ju tvätten snabbt och noga med att inte få in saker i lager och dylikt.

   Svara

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: