• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • Varma fötter är glada fötter – 5 tips

Varma fötter är glada fötter – 5 tips

I februari fick ni cykliga tips inför våren och sommaren. Nu kör vi cykliga tips inför vintern för er som inte vill frysa om fötterna.

Fötter är känsliga. Det är lättare att klä sig så att övriga kroppsdelar håller värmen. De rör du också på mer. Pedaler av metall leder kylan ju även kylan rätt upp i fötterna. Det är tråkigt om kalla tår ska hindra dig från att cykla även när tempen kryper ned.

Jag fryser mycket om fötterna och därför tänkte jag tillsammans med cykelbutiken Bikester bjuda på ett par riktigt bra värmetips inför vintern. (Dom har just nu rea på bra vinterprylar, bland annat ett par ”Gundekallingar som jag tänker införskaffa i år!)
För varma fötter är glada fötter. 


 1. Satsa på ett par bra skoskydd! Jag har kört med en bra modell i två vintrar nu. Grip Grabs modell Arctic värmer bra även när tempen kryper långt ned under nollan. De är gjorda av neopren och har en fodrad insida. De har ett rejält blixlås som inte åker upp. Lite bökiga att få på men det är värt lite jobb!
 2. Använd ett par lite större cykelskor. Ju trångare det är i skon desto kallare blir det när du kompletterar med fler och tjockare strumpor. Det måste finnas lite luft som i sin tur isolerar. Jag har ett par äldre cykelskor som jag använder. Har du inte ett par större skor dra inte åt spännena så hårt. 
 3. Lager-på-lagerprincipen är lika viktig på fötterna som på resten av kroppen. En tunnare strumpa som första lager och en tjockare över. Grip Grab winter sock är ett par som Hasse använder flitigt. Jag själv föredrar en strumpa i merinoull. 
 4. Filtsula. Det finns sulor som du själv kan klippa till så att de passar just din sko. 
 5. Silvertejp eller annan tejp. Jag skojar inte. Lyft på innersulan i skon och tejpa igen de små hål som finns. Vissa skor har lufthål. De är bara till besvär när det är kallt.

Har du några andra bra fottips att komma med?
0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

 • Anonym

  oktober 23, 2014 at 06:45

  Jag har provat allt det där. Jag får lätt kalla fötter och kör med en storlek för stora skor med filtsula och yllestrumpor även under den varmare årstiden. Vist hjälper det lite grann med dessa åtgärder. Men när kvicksilvret kryper ner under -10 behövs det andra grejer. Har kört med vanliga vinterkängor utan clips och det funkar ganska bra on du har kombi pedaler. Har även märkt att fötterna lätt blir svettiga när man drar på sig inomhus tempererade skor. Sedan ute i kylan leder fukten kylan rätt in i tårna Kanske att ett par eluppvärmda sulor kan hjälpa? Har inte införskaffat några ännu. Det finns även vinterkängor med clips, något att sätta upp på önskelistan till tjocka farbrorn som kommer på julafton.

  Svara
  • admin

   oktober 23, 2014 at 07:34

   Det har du alldeles rätt i! När det blir så kallt så är det svårt att klara sig med enbart ovanstående grejer. Eluppvärmda sulor har jag funderat på, även till slalompjäxor. Provade några engångskuddar att sätta ovanpå foten i vintras och det fungerade ganska bra men blir en rätt dyr lösning i längden.

   Vinterskor tror jag är det bästa ändå, har inte provat och dragit mig för att köpa ett par eftersom de inte är så billiga. Men vi önskar väl av tomten då! Tack för bra tips:-)

   Svara

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: