Jag bläddrade igenom bildarkivet i bloggen. Hittade tre bilder från en sen julikväll för två år sedan. Det var den där sommaren som det regnade mycket runt stugan i Storhogna. Om jag inte minns fel blev sommaren lite varmare och torrare lagom tills min semester var över.

Den här julikvällen hade vi landat i stugan efter en lång bilresa från Rättvik. Vi hade varit nere för att köra Mörksuggejakten och mina ben var trötta. Så där trötta så att det kröp i dem. Hasse ville fiska uppe vid Varggransstjärn och jag följde med. Ombytt för en löparrunda i dimman. Med mina alldeles nya terrängskor.

Jag tassade i väg på blöta stenar och in i dimman. Ledkryssen skymtade och blev så starka i färgen när jag passerade dem. Som sällskap hade jag en familj ljungpipare i julinatten. Det var en magisk stund. Alldeles ensam på ett dimmigt fjäll med alla dofter som framträder så när det är fuktigt och tidigt på sommaren.

Jag var lycklig och helt i nuet. Kände hur min starka kropp och lungor jobbade. Hur det brände lite i låren när jag tassade upp för en brant stenbrant. Hur fint fötterna hittade rätt väg genom stenskramlet där uppe på platån innan Björnrikestugan. Det gick inte fort men det var inte heller meningen.

Jag vände tillbaka och mötte upp Hasse vid tjärnen. Huttrade lite i mina fuktiga löparkläder och vi åkte hem till stugan när nattljuset mötte dagsljuset. Det var i det ögonblicket uppe på fjället som jag insåg att det var den här formen av löpning som jag skulle lägga min tid på. Långt i från asfalt och släta motionsslingor i skogen. Det var precis det här som fyllde mig med lugn. Det som effektivt tog bort alla känslor av att behöva prestera. Ett sätt till att uppleva fjällen på.

Jag fortsatte springa fjäll på mitt vis. Sakta tassande uppför och med fart över stenskramel. Jag genomförde en fjällmara året efter och längtar i detta nu efter att få tassa över till Björnrikestugan. I dimma och fukt en sen sommarkväll. Om några veckor är det möjligt. Om några veckor börjar fjällöparsäsongen igen!

2

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge