Vemdalsskalet – mer än en skidort

Kanske förknippar du Vemdalsskalet och Björnrike med utförsåkning och längdskidåkning? En vinterort med pister, afterski, skoteråkning och turskidor och allt som hör till. Det är alldeles riktigt. Vintertid är området runt Vemdalsskalet och Björnrike fantatsiskt i det avseendet.

Varggranstjärnen på ungefär 900 möh.

Varggranstjärnen på ungefär 900 möh.

Lika fantatiskt är området den andra säsongen, sommaren och hösten. Här finns mängder av vandringsleder som passar alla. Korta dagsturer och flerdagsvandringar som är bra skyltade. Fisket här anses som riktigt bra. Det finnns bra cykling, både på stig och grusväg och framförallt lättillgänglig fjällöpning. Dessutom är antalet fjällturister inte så många om sommaren och hösten och därmed lägre priser på boenden och mer känsla av att vara ensam i det stora.

Som i dag. En småmulen senhöstdag och friska 2 plusgrader när vi parkerade på Skalets torg. Lite fler bilar än förra helgen men ändå försäsongstomt. Vi sprang upp till Varggranstjärn och vidare mot Björnrikestugan. Alldeles ensamma på leden med Härjedalsfjällen i fonden. Tassande över all sten och bytte riktning ned via sommarleden mot anslutningspåret från Björnrike till Vemdalsskalet. Det som är fint på vintern och lika fint på sommaren. En runda som mätte 11 kilometer och som bjöd på vackra vyer som tar andan ur mig. Varje gång. Det här min bakgård. Min lekplats och lika fin sommar, höst och vinter.

IMG_6536

Den fina leden från Varggranstjärnen till Björrnrikestugan. Stenigt men med vyer som tar andan ur mig.

IMG_6535

Hasse på väg upp från Varggranstjärnen. Upp på den fina steniga platån innan Björnrikestugan.

IMG_6538

Löpning är frihet. Punkt.

En sån där Fjällfie.

En sån där Fjällfie.

Leden ned mot Björnrikes spårcentral. Foto Hasse Gustafsson.

Där på leden tänkte jag på alla skidturister som missar detta. Som tänker att skidorterna bara är bra på vintern. Eller på de som bor på dagstursavstånd så som jag gjorde under min högstadietid. Så har du bara varit här på vintern åk upp även på hösten nästa år! Jag lovar, det är ruggigt fint och du kommer ha massor att göra bortsett från afterski då.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: