Novisens vallaskola del 2

Då fortsätter vi i vallandes trevliga värld! Missade du första delen hittar du den här.

Sist pratade vi om tejp och glidvalla på flaska. Nu tar vi tag i vallaburkar och jag bjuder på vallningsfilm. Mössan beror helt på en väldigt dålig hårdag och inget annat. Hasse står för ruggning av fästzonen.

Den enkla vägen
För det är inte så svårt egentligen även om det finns en djungel av vallaburkar i butikernas utbud. Det är flourvallor och siffor och höger och vänster men låt dig inte skrämmas. Gunde Svan har ett kit av tre valllor som finns att köpa. De räcker långt. Röd, blå och grön.

Du behöver:

 • Ett par burkvallor som täcker vinterns temperaturspann inklusive en basvalla. 
 • Sickel
 • Kloss, jag föredrar en syntesisk när jag vallar med burk. Och du, använd inte samma kloss som du har till glidvallan!
 • Vallaväck
 • Sandpapper
 • Strykjärn
 • Klistergrund (lite överkurs)
 • Fiberlene (för glidvallningen, den vi tog upp i del 1)
 • Vallaställ alternativt vallabod eller två stadiga stolar.

I min bas finns fem vallor, en grund som gör att vallan för dagen sitter kvar. Som jag tidigare skrivit finns det andra märken än de jag visar.

Vi tar burkarna färg för färg:

 • Rött. Det används när det är varm snö, en mycket mjuk valla. Över nollan passar den. 
 • V45 eller violett special, en mjuk valla som används vid någon minusgrad. 
 • V40 eller mer känd som Blå Extra. En väldig användbar valla som passar nästan jämt. Från ett par minusgrader till temp över 10 minus. Den vallan som används mest som ni ser!
 • Grön, en hård valla som används när det är riktigt kärvt och kallt. Från 15minus och neråt. I bland lägger jag den som grund under blåextra vilket också funkar fint. En valla som inte används så jättemycket. 
 • Den svarta Base ligger alltid som grund (borsett från de få gånger jag lägger grönt) för dagens valla. Ett måste i vallaboxen helt enkelt. Det finns basevallor i alla märkens sortiment. 
Mer än så behöver du inte så här i början. Dessa täcker temperaturspannet väl för nybörjarvallaren. Lite kuriosa, den röda och gröna är retroburkar från förr!

Väderleksrapporter är ovärdeliga men gör det inte så svårt för dig. Kolla temperaturen ute. Har det snöat nyligen?
På burkarna finns två temperaturangivelser, en för nysnö och en för gammal snö. Snö är även det en vetenskap som man gräva mycket djupt i.
Enkelt sagt snö blir gammal när det har töat eller när det gått ett par dagar. Konstsnö räknas som gammal snö. Figuren med snöstjärna står för ny snö. Följ den. Ett värdefullt tips jag fick av en vän var en valla som var lite mjukare än vad graderna visar. Det kan funka.

Rengör fästzonen från gammal valla eller tejp med vallaväck. Låt det torka.  Rugga ytan med sandpapper.

Kall valla läggs längt ut i fästzonen. Det är där du lägger ett lager basevalla först. Det bästa är att värma in det första lagret basevalla. Använd ett strykjärn och ta inte samma järn som du tänkt glidvalla med. Funkar även fint med hårtork! Låt skidan kallna helt innan du lägger vallan för dagen.
Helt ärligt är det sällan som jag värmer in grundvallan. Jag använder ofta en kork och gnuggar rejält vilket ger friktion och värme. Så bestäm själv hur du gör.

Jag brukar lägga 2-3 lager blått innan jag lägger dagens valla. Är det runt nollan brukar jag inte lägga blått innan. Sedan lägger jag flera tunna lager av dagens valla. Hur många lager man lägger tvistar de lärde om. Sikta runt 8-10 lager men prova dig fram tills du hittar rätt för dig. Du märker om du lagt för tjockt, glidet blir sämre. Får du tjyvsläpp kan det bero på att du har lagt för få lager förutsatt att du vallat rätt.

Du behöver inte oroa dig för att lagren inte blir så fina i början utan försök att vara lätt på handen när du lägger ut och korka sedan ut vallan jämt med syntentkorken. Upprepa tills du har rätt antal lager. Jag själv brukar lägga mina lager i någon form av pyramid. De första 2-3 lagren från sträcket  längst ut fram och bak om bindningen,  1-2 lager vid nästa sträck, 1-2 lager vid nästa och ett par lager i mitten av fästzonen (under pjäxan ungefär).

Upprepa på andra skidan. Detta är lite klurigt att få till det snyggt men övning ger färdighet! Ta med dig vallan du använde och en mjukare och hårdare brukvalla i midjeväskan plus en kork och sickel. Då kan du rädda upp eventuellt vallamisstag ute i spåret. Bättra på om du lagt för få lager och känner att fästet inte finns. Skulle det visa sig att du har bakhalt är vallan för kall och då kan du rädda upp det med ett lager mjukare valla ovanpå. Har du för mycket fäste kan du försiktigt sickla lite valla. Skulle det visa sig att du får stighudar av snö under skidorna har du för mjuk valla och du kan prova att lägga lite hårdare valla ovanpå. Prova dig fram. Så småningom får du känsla för hur många lager du bheöver och hur vallorna beter sig!

Vad beträffar glidet tycker jag att du kan fortsätta med glidet på flaska så länge! Det funkar ju fint eller hur?

Så nu har du kommit en bra bit på vägen. Nästa gång tar vi tag i glidvallning på riktigt och pratar lite kring burkvallor i andra fäger och med lite flour!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: