2014 – i siffror

Ett år kan bestå av träningstimmar, tårtbitar i olika färger och små korta anteckningar. Ett träningsår helt enkelt.
Och du, det är inte så himla intressant och uppseendeväckande som jag nästan fått dig att tro. Det är bara siffror. Och till sist, det är rätt fula bilder men jag fick liksom inte till beskärning på gammeldatorn.

Jag skulle kunna gräva hur djupt som helst i mina siffror, år från år och kanske till och med lära mig något av allt. Jag har trots allt registerat min träning på Funbeat sedan 2006. Men jag gör som alltid och bara skrapar lite på ytan när jag går in i ett nytt träningsår. Bortsett från en sak. De senaste åren har jag kunnat se ett mönster vad gäller mina sjukdomsperioder som alltid kommit samtidigt varje år. Alldeles för tydligt har det visat sig att vilan varit för liten. När jag såg till att vila mer och regelbundet har jag lyckats hålla mig frisk. Nu är det inte allt men en ack så viktigt del.
 
Hur var 2014 i siffor?

 
464 timmar skrapade jag i hop. Året innan, 2013 låg träningstiden på 380 timmar. En ökning med andra ord. Inget jag strävade efter dock. 2013 hade jag också en lång period under sommaren utan träning. Så hade jag kunnat träna på då hade sifforna nog varit lite mer jämna. Fjolåret var en topp vad gällde sammanlagt tid. Jag tror inte på att öka tiden rejält under kort tid utan under flera år. Jag tror inte att jag varken orkar eller har tid att sträva efter mer under det här året. Tid är inte allt, det viktigaste är kvalitén på passen.
 
 
Tittar jag på fördelningen av tid per månad är det maj och sommarmånaderna som toppar. Helt naturligt eftersom det är då jag som mest cyklar. Det tar sin tid och blir många tävlingar och lopp. Det skiljer ju egentligen inte så mycket fördelat över året bortsett från november. Jag håller en jämn nivå och vilar lite extra under hösten innan snön kommer. 
 
 Antal mil är inte särskilt imponerande för en cyklist kanske någon tänker. Men att cykla mtb ger inte lika många mil som att cykla landsväg och jag är inte heller fixerad vid mil när det gäller min cykelträning. Tid är viktigare för mig. Distanspass räknas i antal timmar och likaså med intervaller, tid. Eftersom jag cyklade lite mer landsväg 2014 och avverkade ett långt lopp och en ensamtur till Noppikoski steg milen. I de här milen är inte skidmilen inräknade. De är lite färre till antalet. Runt 70 ungefär. Löpmilen är väl inte ens en mil, eller vänta kanske två!?

 Träningsform fördelat i antal procent av antal pass ser ut som ovan. Cykel dominerar vilket inte är särskilt konstigt. Styrketräning kvalar in på andra plats. Cirkelträningen har jag lagt samman eftersom det är samma sak. Det är ett stort steg framåt för åren innan har det inte varit så stora tårtbitar av gympassen. Längdskidor kommer på en tredjeplats. Resten är ströpass bortsett från Rpm som jag instruerat i under hösten.

Om jag delar upp cyklingens tårtbit och plockar ut passen på trainer vilken jag inte har någon bild på ser det ut som sådant:

  • 263 mil blev det på mtb:n och 151,2 timmar under 2014. En hel del cyklande. En del lopp och mycket mer stigletande och fjällcykling än åren innan. Trevligt!
  • 170,7 mil på racern och 68,4 timmar på racern. Mycket mindre åren innan jag började med mtb men mer än 2013. Långa pass och mycket solskenscykling i Spanien.
  • På tempocykeln kom jag 17,5 mil varav ett tempolopp skedde på vanliga racern. 5,7 timmar har jag stått ut på den där hemska sadeln. Mitt mål det här året är att köra fler tempolopp, för jag gillade det skarpt!
  • Trainern körde jag 18 pass på under året som gått. Nästan 14 timmar i vardagsrummet och inte kom jag en enda meter. Vår och höst går den varm. Mitt mål inför detta år att faktiskt att försöka ta mig i kragen och köra lite mer och framförallt på tempocykeln.

Vad mer kan jag säga om året som gått? Det har varit ett riktigt roligt år utan många sjukdagar. Jag har som sagt lärt mig av mina gamla misstag och sett till att vila mer. Hård träning kräver lika hård vila eller hur man nu säger! Det är en viktigt pusselbit och utan den går det inte särskilt bra. Inte för mig i alla fall. Jag hoppas och tror att 2015 kommer att bli ett intressant år och jag kommer nog att fortsätta lite som jag gjort tidigare. Blanda mycket och se till att ha så roligt som jag bara kan. Det kommer att bli mer fjällcykling med rygsäck, det är en sak som är säker!

Nu har du tagit dig ändå hit, jag måste bara få säga att du är tålmodig!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: