Ska vi ge bort för mycket gratisreklam?

Instagram är ett fantastiskt verktyg att sprida reklam. Det måste vara en guldgruva för företag i det avseendet. Helt gratis sprids företagets produkter och når ut till en enorm mängd människor. Självklart är ju företag medvetna om detta. Det är inte för inte människor med många följare får saker som de sedan publicerar på Instagram eller på sin blogg.

Vi själva ser till att företagen får den här reklamen. I övervägande av fallen får vi inget för det än om fler likes på våra bilder. På ett sätt produktplacerar vi åt företagen.

Det slog mig häromdagen att jag i bland slentrianmässigt taggar (en sk hashtag) en bild med ett företagsnamn om det har med bilden att göra. Gör det utan att egentligen tänka på vad det ger för företaget bakom. Nu har jag inte en stor följarskara men ändå. Det företaget får sitt namn exponerat för ett ex antal människor. Jag får inget för det. Inget för att jag gör reklam med min bild. Det är på ett sätt en annons som jag skänker. En del gånger taggar jag bilder medvetet. Men i det flesta fallen tänker jag inte riktigt på det.

Jag tror att vi är många som gör så. Springer vi med ett märke på skorna taggar vi det. Har vi ett visst märke på cykelbyxan eller träningstights/baddräkten etc taggar vi det. Taggar är ju en sökfunktion. Människor söker på märken. Bilden får fler likes. En populär person med många följare skapar ju en snöbollseffekt. Har den det märket på skorna, då är det bra, det måste jag också ha. Cash in för skomärket. Inte ett öre för dig.

Handlar det om en förhoppning om att företaget ska se oss? Ge cred i form av sponsring, gratisgrejer osv? För merparten av oss händer det inte och vi taggar vidare. Handlar det om lite skryt, att titta vad jag har eller här har jag varit? Status i att ha saker? Handlar det om att fiska likes och följare? Eller handlar det mest om att vi utan att tänka kritiskt gör precis vad företaget bakom märket vill att vi gör?

Jag tror att det handlar om en blandning men mest kanske en sak vi gör utan att tänka efter.
Jag gör det.
I bland medvetet i bland av rena farten. Medvetet för att jag gillar just det märket, eller för att det var bra fika på det där stället. I bland för att jag exempelvis fått en pryl och vill ge cred för det. Vissa gånger för de samarbeten jag har, som min cykel. Jag taggar mitt gym där jag jobbar. Tar jag exemplet med mitt gym gör jag det för att jag vill att det ska synas.

Det är inte alltid lätt att veta vad som är reklam och inte. Vart går gränsen? Taggar jag en by, stad så ges ju reklam för det än om mer generellt än ett klädesmärke tex. Det blir svårt och utan taggar hittar man inte heller bilder från den där fina skidorten man ville se. Jag gillar att titta på cyklar. Letar därför taggar med cykelmärken. Utan taggar hade jag inte hittat dem.

Vi matas med reklam hela tiden, i sociala medier, via tv, genom tidningar och de personer vi väljer att följa. Det är en mer naturlig del av våra liv jämfört med tidigare. Inget konstigt och jag själv reagerar inte på det. Det kan i bland skrämma mig. Att jag inte ser men ändå gör det utan att tänka till.

Det behöver inte vara fel att tagga sina bilder, att göra reklam och rekommendera saker utan att få betalt eller att få det och därför skriva om det. Vi kan ju inte heller börja tejpa över produktnamn på våra kläder och prylar innan vi tar en bild. Det blir inte hållbart i längden och rätt fånigt till slut.

Vi väljer själva vad vi gör, hur vi gör det och för vilka. Jag tror däremot att vi kanske måste tänka lite mer på att vi gör det varför och vara lite mer kritiska. Det innefattar även mig och jag kommer att tänka efter lite före jag postar en bild. Det är ett intressant ämne hur som.

Hur tänker du kring det här? 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

  • Åsa

    april 16, 2015 at 18:58

    Jag kan tänka mig att tagga icke-kommersiella grejer eller platser jag gillar. Men jag skulle aldrig bjuda på att tagga en kommersiell spelare.

    Svara

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: