Lugnets röda och Törnbergs väg

Vi gjorde en liten utflykt i dag. Till Falun och Lugnet. För att visa Cissi de fina handbyggda stigarna och få njutningscykla.

but first let us take a selfie

Lugnets blåa och röda är en del av Biking Dalarna och väl värt ett par mil i bil! Föredömligt uppmärkt precis som i Rättvik. Den röda är 15 km och den blåa leden 7 km. Den senare passar barnfamiljer fint!

Just de handbyggda stigarna har jag längtar efter. De ingår i Långa Lugnet och lyfter hela det loppet. Jag har tjutit av glädje när jag åkt dem då och det var inte det minsta trist i dag heller!

Cissi vid starten av ”every time she smile”

Den röda leden går tillsammans med den lite enklare blå och gör en avstickare en bit efter stigen ”every time she smile”. Den stigen åkte vi tre gånger innan vi jobbade oss uppåt och vidare mot fler fina stigar. I början utmed leden finns små teknikövningar, som vippbrädor och spänger. 

Hasse i full koncentration på stigen mot Kolarstugan. Jag tyckte jag kände igen stigen men inte säker.

Leden bjöd på ren cykelpropaganda när det var stig. Skidspåren var lika jobbiga som på lugnet. Rötter och sten och skön dalatallmo.

Cissi hade roligt!

Efter mycket upp och ner, en rejäl regnskur och ännu mera stig nådde vi Sjularvsstugan. Den passerar man mot slutet av Långa Lugnet. Som med många av de stig och skidspårsavsnitt vi åkt i dag.

Förkovring är viktigt, förena nytta med nöje, lärdom med lek.

Där passade vi på att fika banan och titta på utsikten. Cissi hade trötta ben men gillade verkligen det vi kört. Hon har tekniken på plats och var säkert mycket snabbare än mig på vissa avsnitt. Barn har en förmåga att våga mer än vuxna som det verkar. Det här konsekvenstänket är väl inte utvecklat ännu. 

Second chance, en superolig stig som jag kör snabbare på tävling än med västkerygga.

Efter fikastoppet kom ledens roligaste avsnitt bortsett från ”every time she smile”, de två sista handbyggda lederna. Lite halkigare i dag efter regnet men lika roligt och adrenalinskapande. Inser att jag nog behöver öva mer på doserade kurvor. Eller vänta, öva på allt det andra än rotstigar.

Fika är kul.

Vi rullade ned till den lilla men roliga bike parken som finns. Fikade igen och övade på hopp, spänger och små pumpkullar.

Jag funderar allvarligt på anlägga en liten bikepark på ägorna vid stugan.

Mycket bra för tekniken och kul! Mer sånt här för varje cyklist och kanske mest för mig på tal om att öva på allt annat än jag kan. 

Hopp.

Mera hopp.

Lugnet har också en grym cykeltvätt. Lyxigt och något jag saknar hemma.Dessutom var det grymt tryck i denna och cyklarna blev skinande rena.

Sen att vi valde att skita ned cyklarna ännu en gång är en annan sak.

Vi hade tänkt att köra lite i Stångtjärn som jag läst mycket gott om. Men regnskurarna avlöste varandra och Cissi frös. Vi bestämde oss för att åka och titta på Törnsbergs väg. När vi kom dit var det uppehåll och det här med att bara titta är svårt.

En klassiker har jag hört. Missa den inte!

Cissi ville inte under några omständigheter cykla utan satt kvar i bilen. Vi däremot brände av med hög fart och var Lugnett propaganda bleknade det i jämförelse med denna lilla pärla till stig. Här talar vi om cykling! Kringelkrokig, slät och alldeles underbar stig! 3,3 km av hög fart och gåshud på armarna. Att jag fick pyspunka när vi vände gjorde inte så mycket. Jag fick stå upp helt sonika.

SnigelHelena satte lite fart.

Uppenbarligen finns det ett uns av fart i min kropp för jag lyckades köra in ett par QOM. Hade jag inte fått möte på första delen hade jag tagit den med. Att jaga någon starkare är grejen!


Vilken cykeldag! Jag har pratat mig varm om lederna i Rättvik och kan bara säga att det är lika bra, fast på ett annat sätt runt Falun. Åk dit!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

8 Comments

 • Erik Elvhage

  juni 22, 2014 at 20:22

  Hej! Det ser riktigt inbjudande ut! 🙂
  Planerar att åka upp till Falun om två veckor. Kan du rekommendera något bra boende? Helst så man kan få cyklarna också. Så det inte får fötter. 😉
  //Erik

  Svara
  • admin

   juni 23, 2014 at 08:13

   Hej Erik!
   Det är riktigt fint! Tyvärr har jag nog inget bra tips på boende i/runt Falun. Vi bor hos min sambos föräldrar i Rättvik när vi är här.

   Svara
 • Erik Elvhage

  juli 20, 2014 at 20:52

  Nu har Falun besökts! Det hans med en tur med lokala Friluftsfrämjandets MTB-avd. Lugnets blå och röda och så klart Törnbergs väg. Vi togs oss till den över något som tydligen hette Norlingsbergsbacken. Tur att den var kurvig annars hade vi aldrig gett oss upp på berget. Men Törnbergs väg var riktigt rolig. En riktig pärla som du nämnde! Kändes som den gick utför åt båda hållen. Hursom så blev det en toppenhelg i Falun! 🙂
  Återigen tack för en riktigt rolig och läsvärd cykelblogg! 😀

  Svara
  • admin

   juli 21, 2014 at 06:47

   Hej! vad roligt!
   Norlingsbergsbacken? Lät spännande, något att prova nästa resa ned till dalarna. Vad roligt att du gillade Törnbergs väg. Den var en riktig höjdare som sagt.
   Tack vad roligt att du tycker det 🙂

   Svara
 • Erik

  juni 9, 2018 at 15:53

  Din sida är bättre än alla turistsidor med tips på MTB i Dalarna. Flyttar strax från Jämtland till Tällberg och skall utnyttja varenda stig som går att cykla. Det är 18 år sedan jag cyklade Törnbergs väg sist, så nu blir det en tur dit igen.
  Finns ytterst få stigar att cykla här där jag bor i Jämtland.

  Svara
  • Helena

   juni 21, 2018 at 20:58

   Tack för en kommentar som gjorde mig jätteglad. Det är roligt när turtipsen kommer till användning! Nu blev jag lite nyfiken, var i Jämtland bor du?

   Svara

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: