• Home
 • /
 • dalarna
 • /
 • Turtips- Biking Dalarnas leder i Rättvik

Turtips- Biking Dalarnas leder i Rättvik

Har pratat mig varm om lederna här i Rättvik, i synnerhet 9km-spåret som ingår i Biking-Dalarna. Det och den svarta leden har jag provat men det finns mer! Tre till nämligen. I dag åkte vi alla utom den svarta som jag inte beskriver här. Den längsta på 20 km tog vi två gånger. Skrapade i hop 5,5 mil och det säger ju mycket hur mycket roligt som finns!

Jag gillar verkligen lederna. Det är sköna flowiga stigar som det går art köra riktigt fort på, men ett ständigt leende på läpparna. Det finns partier som är lite mer tekniska och som ger en skön känsla när man sätter dom. Det bästa av allt är ändå att det finns något för alla, från nybörjare till vana cyklister. Något för den som vill ha en kort intensiv träningsrunda och för den som vill vara ute länge och köra långt!

Hur är de då? De olika lederna har en färgbetäckning, blå är lätt, rött medelsvår och svart som är svår. Lederna utgår i från Jarlsstugan bortsett från den svarta.

Enkla och tydliga skyltar att följa. Här från starten vid Jarlstugen.

Biking-dalarna är mer än Rättvik och märkningen är den samma oavsett om du kör i Säfsen, Idre eller Falun. Enkelt, tänk slalompister! Mer info finner du på på hemsidan! Och du, det finns även leder för landsväg, downhill och vanlig skön njutarcykling med korg!

NCC leden 6 km – Blå, lätt
Fina mjuka stigar som inbjuder till fart!

Leden går utmed fina motionsspår kring Jarlstugan och har härliga stiginslag. Terrängen är karaktäristisk för skogen här. Mjuk tallmostig och packad sand. Den är inte alls teknisk och är en fin introduktion till Mtb! Du kan i princip cykla leden på en helt vanlig cykel men med lite dämpning blir det både roligare och bekvämare.
Passar alla, barn som vuxna och vill man går det ypperligt att köra sig rejält svettig trots att den inte innehåller några backar att tala om.Sista avslutningsbiten efter ”sandbacken” och ned till hästhagarna ger pirr i magen och förtjusta uttrop! Missa det inte och prova att hålla lite fart så blir det ännu roligare!

Dala Frakt leden 20 km – Blå, lätt. 

 

Lika bra skyltat! Var beredd på tvära riktingsförändringar i bland bara.

Leden följer den blåa 6 km leden en bit och tar sedan en sväng lite längre bort och går till stora delar utefter Mörksuggejaktens bana och har samma fina avslutning som Dala Frakt-leden. En relativt lättcyklad bana som har det mesta, stig,motionsspår backar, grus och traktorstig. Ett långlopp i miniformat som alla klarar!  En del backar suger ganska rejält i benen men vill man går man upp!

En rejäl sandig backe bjuds du på! Men den är kort och gåvänligt!

Lite sten och lite rötter gör det hela ännu roligare.
Perfekt bana att köra lugnt och fint på med hela familjen eller som en pulshöjande lite längre träningsrunda. Du kan köra rundan med vanlig cykel men mtb eller cross lämpar sig bäst då det är lite stökigt.  Omgivningarna är fina så passa på att njuta! En kaffe vid delningen av alla leder sitter fint! Cykel är njutning och inte alltid maxpuls!

Cykel+fika=livskvalité´

Och du, om du fixar denna sträcka (vilket jag med all säkerhet tror att du gör) är ett lopp som Cykelvasan inget problem vad gäller tekniska partier!

 

Dala Led stång o Snickeri-leden 9 km – Rött, medelsvårt.
Bild från tidigare i somras när hela familjen provade banan.       

Min egen favorit! Ett medelsvårt spår som innehåller både branta uppförs och nedförsbackar och en del tekniska partier. Följer till en början Dala Frakt och NCC:s början på fina tallmostigar men avviker efter en stund åt vänster och ger benen en första försmak på vad som kommer, uppför på sand. Fina stigar som bitvis är smala så det gäller att tungan rätt i mun och självklart hålla lite fart! Går omkring motionspåren och ned i den lite mer täta skogen längs med Enån. Där kan det vara lite blött och lerigt men inga stora gyttjehål. En bro passeras och den kan vara lite lurig när det är blött.
Avslutningsvis följer den lilla Mörksuggejaktesbanan som är en snabb och kurvig bana som mäter 3,5 km. Även den är bitvis skönt jobbig och klassad som en röd led.
Dala Ledstång o Snickeri-leden är en perfekt bana om man om vill  köra hårt och få upp pulsen men det går ju självklart att åka den i lugnt tempo. Passar bäst dig som har lite vana av skogsåkning men går du över de stökiga partierna och i uppförsbackarna kan du även köra den som nybörjare. MTB är att rekommendera. Min dotter som är 13 år klarade det fint och gillade banan även om backarna var lite jobbiga mot slutet.

Blev ni inte lite sugna att stanna till i Rättvik och cykla? Visste väl det! Det är verkligen leder jag varmt rekommenderar att prova oavsett om du är nybörjare eller van cyklist, långsam och njutningsmänniska eller en snabbis som jagar svett och fart!

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

3 Comments

 • admin

  augusti 14, 2013 at 06:59

  Varsegod Dessi!jag har inte provat de andra lederna i Sälen, säfsen och idre men de ligger högt på att göra-listan! Det är lätt att snöa in sig på sina gamla vanliga stigar som man kan utan och innan. Mtb är ju upptäckarcykling 🙂

  Svara
 • Annica Lissel

  maj 12, 2016 at 16:02

  Blir så sugen på att lasta hojen på taket och ta en tur till Rättvik till helgen. Håller utkik efter sol sen kommer jag!
  Tack för fina tips. Alltid roligt att läsa om nya stigar och turen.
  Annica

  Svara

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: