2 fiffiga saker, nya pedaler+bärbar tvätt

Tvättgrunkan har ni säkert sett på Hasses och Karins blogg. För oss som bor i lägenhet och inte har en hyresvärd som erbjuder slang eller tvättmöjligheter är det kanon. Hejdå tvätt i badkaret med allt vad det innebär i risker med igenslammade stammar i huset och repor i badkaret. Jag och Cissi provade grunkan nu i kväll på Cuben och Fujin. Kan inte annat säga än att jag är nöjd. Den får följa med på tävling och till stugan. Väl värd sina kronor på Claes Ohlsson.

Barnarbete? 

Beställde nya spd-klossar och pedaler häromdagen. Är det något som jag sliter är det just pedaler. Vet inte hur jag lyckas demolera de i den milda grad som jag gör. Ett under att jag faktiskt suttit fast med fötterna i dessa på slutet. Jag fick hem ett par XT-pedaler, visst hade jag kunnat kapa ett par gram till genom att köpa ett par XTR men har hört att lagren släpper i från pedalaxlarna. Dessutom är det faktiskt inte värt att betala mer för att spara den vikten.

Gissa vilken som är ny!! Svårt va?

Jag är så barnsligt glad över min nya cykel och jag inte sluta titta mig mätt på den. Jag gillar detaljer och fiffiga saker. Fujin har just två bra saker.

Från off till on och slipp kedjeavhopp. 

Med Shimanos XTR-bakväxel  kan man ”spänna” upp bakväxeln med ett enkelt klick. Drar man den lilla spaken i on-läge så slipper man det där slaget av kedjan mot ramen när det är stökigt. Det minskar också risken att kedjan hoppar av eller lägger sig mellan drev och ram. Kanon! Det kan känna som om växlingarna inte blir lika rappa säger de som vet men jag känner ingen skillnad.

Ful men bra pinne. 

Den andra fiffiga saken är hur smidigt det är lossa däck. I stället för en traditionell snabbkoppling sitter en pinne genom hjulen som man lossar och drar ut. Detta ska göra det hela mycket styvare och borta är bekymret med att centrera däcket så att inte bromsskivan tar i och tjuter. Jag tryckte först det såg bra fånigt ut när Hasse visade det. Nu skulle jag inte kunna tänka mig något annat. Bara det att går så smidigt att lossa bakhjulet det som jag brukar krångla så med!

Vad har du för fiffiga saker/lösningar på din hoj? Berätta!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

 • bjornwestergren

  maj 22, 2014 at 19:54

  Har också Shadow+ växel, kommer bli grymt när jag kör singelklinga. Har även samma hjulkoppling och kan säga att JO det är mycket skönt osv när man slipper centrera osv men det förstörde massa tid för mig när jag punkare bakdäcket och det strilade med att ta gäng, på fritid vill jag ha det men på tävling vill jag ha traditionell så man bara smackar i skiten och kan köra vidare 🙂

  Kom föresten ihåg att slå av shadow+ när du tar av och på hjulet, det underlättar då växeln är rörlig och inte stel 🙂

  Är också grymt nöjd med tvätten 🙂

  Svara

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: