Bloggsvepet

Det är första advent i dag. Om fyra söndagar är det julafton. Vi har inte fått upp en endaste stjärna eller ljusstake här hemma. Bara en julduk på köksbordet. Men vi har druckit glögg och ätit lussebullar med utsikt över stan. Det är inte fy skam och det blir jul vad det lider även på Ringvägen. Den här veckan blev en kortvecka på jobbet när jag gjorde reträtt i onsdags och sov bort ett par dagar. Lagom till Global Fatbikeday blev jag frisk och vi fick en superfin dag i går. Skidåkningen ligger lite på is och även om jag inte ska känna stress gör jag det. Jag har inte kommit i gång och det känns som tiden går så fort även om det är långt kvar till Nattvasan. Hasse påminner om att det bara är början av december och lite snö här hemma i stan. Fjolårets tidiga skidpremiär och stora snömängder redan i november kom inte i år.

Den här veckan har handlat mycket om #metoo i medierna. Från att jag såg taggen första gången när jag bläddrade igenom mitt Facebookflöde på en strand i Spanien tills nu har det exploderat. Det blev så otorligt stort och det är bra samtidigt som det är skrämmande. Om just #metoo är svepets första punkt (och en lång punkt)

  • Katja skrev ett otroligt bra och tänkvärt inlägg. Om varför inte #metoo synts så mycket i cykelvärlden och vad det kan bero på. Inlägget fick stor spridning i sociala medier och framförallt i facebookgruppen Vi som älskar landsvägscykling. Det intressanta och samtidigt skrämmande var de kommentarer som kom. Om att det var fel att smutsa ned en fin sport, om att det inte sker och att det bara är att säga till eller slå tillbaka. Jag kanske inte behöver tillägga att sådana kommentarer bara kom från män? Men samtidigt fylldes kommentarsfältet av bra kommentarer från både kvinnor och män.  Jag har funderat mycket på hur det ser ut i cykelvärlden, i den cykelvärld som jag befinner mig i. I en del av Katjas punkter kan jag känna i mig, i det som rör kvinnlig cykling i allmänhet. I tävlingar, i vissa cykelrelaterade forum och liknande.
    Däremot är jag själv förskonad i andra punkter som rör en specifikt. Jag har inte själv upplevt sexuella trakasserier relaterat till min cykling. Inte heller känt mig diskriminerad utifrån att jag är kvinna.i min närmaste cykelkrets som till största del består av män.  Därmed inte sagt att det inte finns för det gör det. Jag har bara haft tur att cykla tillsammans med människor som visar varandra respekt. Där jag inte döms utifrån om jag är kvinna eller man. Där ingen fäller sexisitiska kommentarer. Jag har känt mig inkluderad och välkommen och det kanske är just det som gör att cyklingen är viktig för mig. För i andra sammanhang är det inte så, inte på långa vägar. Och det är viktigt att säga i från, markera att det inte är okej när det händer. För tystnad är de sämsta. I vilket fall som helst är Katjas inlägg superviktigt, precis som alla andra inlägg och röster som hörts under så lång tid!
  • Ett annat viktigt inlägg som jag läste under veckan var ”Därför ska du inte ta debatten med rasisterna”. Om hur negativa saker så snabbt sprids och hur vi genom att försöka argumentera och bemöta gör att det får vidare spridning. För matar man trollen växer de. Där med inte sagt att saker och ting inte ska ifrågasättas. Men inlägget väckte många tankar och det behöver inte vara rasistiska inlägg som man kan välja att avstå i från att debattera. Jag kan inte förklara mer utan att sno in mig i något som kan missförstås utan läs artikeln! (jag känner själv att expresscykelvägar och cyklisthat i ett forum nära mig inte behöver gödas mer utan gillar hellre positiva saker som andra delar Mer kärlek helt enkelt!)
  • Jag såg ett inlägg på Utsidan, om ”De stora skogsäventyren” En fin text och en film om hur det var att gå med snöskor genom ekoparken Karuhuvaara utanför Gällivare. En galet fin och inspirerande film som jag fick lite gåshud av och som triggade i gång den där utmaningsnerven i kroppen. Tänk vad häftigt att göra något liknande på vintern!
  • Det närmar sig som sagt julen och det innebär för en del mycket stress. Som för mig själv. Mycket handlar om konsumtion, om att köpa saker bara för köpandets skull. Något som jag inte vill. Som jag helst avstår. Jaqueline Wester skrev om detta. Om en typ av julstress och tispade om att det går fint att ge bort upplevelser i julklapp i stället för saker för sakernas skull. Ett fint inlägg!
  • På tal om vandring och lite ovanligt vandringssällskap gästbloggade Hilda Brolin hos Vandringsbloggen. Hon skrev om att vandra med katt! Inlägget är supermysigt och lärorikt för den som tänker försöka vandra på det här sättet. Hilda skrev också lite om det på sin egen blogg och den första bilden i inlägget är så otroligt fin! Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå att vandra med katter.
5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

6 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: