Hejdå mars och välkommen april

Precis efter målgång på Nattvasan

Det har förvisso gått ett par dagar in i april redan. Vårmånaden. Mars gick så fort. Den som började med Nattvasan. Ett nio mil lång äventyr med pannlampa och skejskidor. Det känns som en evighet sedan men bara en månad bakåt i tiden. Vi ställde sedan om från skejt till klassiskt för att nöta teknik och timmar inför Nordenskiöldsloppet som väntar bara om mindre än två veckor.

Även om vintern inte varit vad den brukar i Östersund fick vi en snöpåfyllning i mitten av mars. Så pass att Spikbodarnas skidspår blev rena drömmen. Vitt och fluffigt på träden. Jag tog en afterwork på skidor tillsammans med Sandra och sedan återigen en afterwork på Fatbike tillsammans med henne.

Mars innebär också den första riktiga vårvintermånaden i våra fjäll. Kalla nätter och lite varmare dagar. Den allra bästa årstiden trots allt. Som inger hopp om stundande vår. Som får ansiktet att bli brunt av stark sol och kroppen lite piggare av dagsljuset. Vi såg till att nyttja den lediga tiden på helgerna till uteaktiviteter. Som att skejta skoterspår tillsammans med Erika och Claes, fika utomhus och sedan göra en utflykt med Fatbike. Samtidigt som vi nötte klassisk skidåkning och jag tvivlade mer än en gång om det var möjligt att klara av ett 22 mil långt skidlopp.

Hemma i stan började stigarna tina upp allt eftersom. Lite varannan-dags-väder med solsken för att sedan bytas ut mot ymnigt snöfall. I bland bara på någon timme. Dottern och jag passade på att reka stigar i Lillsjön och hon njöt av fatbikecykling. 

Mars är en nyckfull månad. Bara några dagar senare fick vi påfyllning av tung nysnö och vårstigarna var ett minne blott. Åtmistonde för en dag eller så. Men vår i Jämtland har sin tjusning och tung packad snö gjorde vinterstigarna snabba.

Samtidigt som det värkte i kroppen av cykellängtan gnagade det dåliga samvetet över att inte åka tillräckligt mycket skidor. Den träning som mest bedrivits på helgerna eftersom snöläget hemma i stan inet varit det bästa. Vi fick dock till ett fint stakpass på skidstadion i perfekta spår. Smolket i bägaren var ryggen som tackade för sig efteråt.

Mars nyttjades till ett par lunchcyklingar och jag fortsatte leta isfria stigar mellan snöskurarna som kom. Filmande en lunchvlogg och konstaterade då att dubbfritt inte var ett alternativ.

Mars avslutades med ett fint vardagsäventyr. En frukost i gryningen i skydd från stormen. En morgon att spara på och inte den sista gången att äta frukost någon annanstans än vid frukostbordet.

Nu är det 9 dagar kvar tills Nordenskiöldsloppet och det riktiga avslutet av vintersäsongen. När jag gått i mål i Jokkmokk sent på lördagskvällen ska jag inte åka en kilometer skidor mer för den här vintern. Jag ska lägga på skyddsparaffin och ställa undan dem för sommarförvaring. Lägga undan de tjocka underställen och mössorna. Ägna så mycket tid jag vill till att cykla och låta april vara en månad av teknikträning och vårsprätt på stig. Jag ska ta tillvara på de ljusa kvällarna och njuta av naturen börjar vakna och det sakta blir grönare. Så välkommen April och tack Mars.

afterwork

21 april 2016. När det började bli lite grönt,

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: