Hur du gör kolbullar på bästa sätt!

Har du provat kolbullar någon gång? Det som liknar pannkaka men inte är gjort på ägg och som är så mycket godare. Som inte på något sätt kan kallas för häloskost men ger massor av energi. Som man kan köpa i stånd på marknader här uppe för en dyr peng. Som är den perfekta utflyktsmaten som mättar och inte kostar många kronor om du gör det själv. Har du inte gjort det tycker jag ni ska prova nästa gång du har tillgång till öppen eld – sommar som vinter.

Det är inte alls svårt att göra kolbullar och det mesta förbereder du hemma innan du ger dig ut. Receptet är enkelt att dubbla eller tredubbla för den delen!

För två personer

2 dl mjöl
3 dl vatten
1/2 tsk salt
200 g tärnat sidfläsk

Du blandar mjölet, vattnet och saltet och häller över i en petflaska. Tag med ca 200 g sidfläsk eller bacon och steksmör på sidan om och några vedklabbar. Det finns särskilda kolbullepannor men det går lika bra med en stekpanna som tål eld eller en mindre murrikka.

Hetta upp pannan över elden och smält smör. Stek fläsk/bacon tills det fått fin färg och häll sedan över smeten till en lagom stor kolbulle. Stek ett par minuter tills smeten stelnat på ovansidan. Lyft och se hur det ser ut under. Vid fin färg vänd på kolbullen och stek en stund till. Servera med lingonsylt.

För att du ska få till den alldeles särskilt goda kolbullen krävs lite mer. Nämligen lite hög klart höstluft, en färgsprakande natur och gott kaffe i vikmugg. Gärna i sällskap av ett par goda vänner och lite utsikt. Jag tog fjäll den här gången men jag lovar att det fungerar lika bra med en höstskog eller någonstans nära en sjö eller varför inte ett bångstyrigt hösthav?

Ha inte för bråttom och klä dig varmt och sitt länge. Backa på en kolbulle till och njut. Paltkoma får du oavsett om du äter en eller två!

Precis så gjorde vi i lördags. Adderade det där lilla extra som gjorde kolbullen utsökt. Jag och Erika enades om att alla cykelturer borde avslutas med kolbulle vid Varggranstjärn. Kolbullar stekta av Hasse och Claes. 

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: