Mindfulness i form av en målarbok

Jag har inte blivit knäpp eller helt spårat ur. Däremot fick jag ett sådant bra tips på jobbet i morse. Ett tips som jag gjorde att jag smet in på bokhandeln direkt efteråt. Något som jag vill dela med mig av till er.

När jag var yngre, innan jag fick barn ritade och målade jag mycket på sidan av mitt fotograferande. Jag har alltid varit kreativ och konstnärlig. Gick en sådan utbildning på gymnasiet men tappade sedan bort den sidan av mig själv. Den sidan som var avstressande och som gav mig utlopp för tankar och ideér. Det blir lätt så när småbarnslivet kommer. Jag målade ett par hästar eller hundar på sin höjd. Hjälpte min dotter att måla i hennes målarböcker. En rolig syssla även för vuxna även motiven oftast var svampar och prinsessor.

Min dotter har ärvt min konstärliga sida. Den som dominerar och inte vill lära sig mattematik och fysik. Hon har alltid ritat men har under senaste året tappat en del av det. Mycket till förmån för serier och skärmtid och annat som upptar 15- åringar.

Även 15-åringar kan känna stress, likaväl som jag som vuxen i ett arbete som oftast kräver mycket mentalt och lämnar i bland en trötthet i huvudet som paradoxalt gör att jag blir speedad. Att då får göra något som inte kräver så stor tankeverksamhet och skapar ett lugn är nödvändigt. Något som inte behöver vara ett stort projekt att dra igång eller kräva så mycket tid är bra.

Där kommer den här målarboken in. En målarbok för vuxna. Inga svampar eller prinssessor eller stora fält att fylla i. Andra motiv, många detaljer och inget krav på att rita på frihand som i sig i bland kan skapa stress. Ett enkelt sätt att varva ned. Ett enkelt sätt att ta bort lite skärmtid för tonåringen. Ett enkelt sätt att göra något tillsammans när lek är för barnsligt.

Min kollega fick en sådan här målarbok av några andra kollegor. Att ha på jobbet. När det blir för stressigt kan hon ta fram pennor, färglägga en liten stund, varva ned och stressa av. Är inte det ett bra sätt att hantera saken på?

Nu är jag självklart medveten om att alla arbeten inte tillåter att målarboken kommer upp men när det går? När hjärnan ändå inte kan göra något annat, när det tar stopp. Ett par minuter och kanske går det lite lättare sedan? Eller varför inte ta en stund av din rast?

Böckerna finns med olika motiv på  Akademibokhandeln. 99 kr per bok av den sort som jag hittade. Enligt förordet i boken är pappret av den sorten att du kan använda akvarell, tusch och pastell om du vill.
Så låt fantasin flöda och mer målaböcker åt oss vuxna!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: