Pepparkaksmüsli

Det här är ingen matblogg så bilderna är inte matbloggsmässiga.

Min 15 åring fyllde på müslilagret här på Ringvägen idag. 15 åringen gillar helst müsli och flingor av det lite mindre nyttiga slaget. Utmaningen har alltid varit att försöka hitta filtillbehör som är lite bättre än butikens rader av sockerstinna flingor. Mina försök har dock inte alltid fallit i god jord. 

Men i morse åt hon med god aptit av min hemmagjorda müsli med kardemumma och den lilla satsen tog slut. Hon åtog sig även uppdraget att ordna med en ny sats eftersom jag själv för tillfället är däckad i en förkylning. Ännu en gång. Dottern tyckte pepparkakssmak skulle vara fint. Det blev lyckat. En liten försmak av december som snart står för dörren.

Receptet tänkte jag dela med mig av. Dock är det svårt att säga exakta mändger efter som det blir du tager vad du haver. Bestäm själv hur mycket du vill ha av varje sak och prova dig fram. Du kan lägga i det du gillar, olika nötter, fröer, andra gryn än havregryn eller kanske någon hemtorkad frukt? Sötar gör du efter smak. Vill du hellre använda kokosolja fungerar det lika bra.

Hursom är detta en lite bättre och framförallt godare granola än den du hittar på butikens hyllor som börjar på s och slutar på art. Det tyckte till och med min 15 -åring.

En liten långpanna

Börja med pepparkakskryddan.

  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk malen ingefära
  • 1/2 msk malda nejlikor.

Blanda i hop. Det blir lite mer än vad som går åt i receptet men det går fint att spara det som blir över i en liten burk med lock. Använd till fler satser eller till pepparkaksbaket närmare jul.

Müslin.
Jag använder en liten långpanna i teflon och har inte smörjt formen. Du kan använda bakplåtspapper om du använder vanlig panna.

  • Täck botten med havregryn, ca 3 dl
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 hackade hasselnötter
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 kokosflingor, den stora varianten.
  • 3 msk olja, jag tog raps, det vi hade hemma.
  • 2 msk vatten
  • Ringla över flytande honung, runt 1 msk
  • 1 msk pepparkakskrydda (smaka dig fram!)

Blanda allt ordentligt. Det ska klibba i hop litegrann. Du kan behöva lägga till lite mer vatten eller olja.

Rosta mitt i ugnen i 200 grader ca 10 -12 minuter. Var noga med att röra om med jämna mellanrum. Det bränns snabbt. När müslin fått fin färg och är ”torr” är den klar. Låt svalna i pannan innan du håller upp på burk med tätslutande lock. Håller runt 2 veckor.

Det går lika fint att smakasätta müslin med enbart kardemumma eller lägga till kanel. Det är bara fantasin som sätter stopp.

Det här inte en…ni fattar. Vad jag inte förstår är varför yoghurten ser så gul ut.

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

8 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: