smulpaj

Smulpaj med bär och vit choklad 

Smulpaj

 

Min syster kom förbi i går för att fira Hasse i efterskott. Jag skulle ordna lite fika och hade inte så lång tid på mig. Smulpaj fungerar alltid och jag tog av det som fanns hemma. I smuldegen har jag både farin- och strösocker som gör att det blir lite knäckigare. Jag blandade också ned vit choklad.  Jordgubbar, hallon, vinbär och blåbär fungerade väldigt fint i hop med chokladen. Det blev riktigt gott. Så gott att jag vågar dela med mig av receptet.

Smulpaj med bär och vit choklad

4-5 portioner eller en mindre pajform.

Till smuldegen:

  • 1/2 dl farinsocker
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havrergryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 125 g smör i tärningar
  • 50 g vit choklad

Fyllningen:

  • ca 500 g blandade bär, så att det täcker botten ordentligt.
  • Ett par nypor potatismjöl
  • Ett par nypor strösocker

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader. Grovhacka chokladen. Ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser och fördela sedan smöret till en smulig deg. Häll sedan ned chokladen och blanda snabbt i hop.

Fördela bären i botten av pajformen och strö över lite socker och potatismjöl, blanda noga. Mjölet suger upp en del av vätskan och gör pajen mindre blöt. Fördela smulorna över pajen och grädda i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera med lite glass eller vaniljvisp.

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

3 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.