smulpaj

Smulpaj med bär och vit choklad 

Smulpaj

 

Min syster kom förbi i går för att fira Hasse i efterskott. Jag skulle ordna lite fika och hade inte så lång tid på mig. Smulpaj fungerar alltid och jag tog av det som fanns hemma. I smuldegen har jag både farin- och strösocker som gör att det blir lite knäckigare. Jag blandade också ned vit choklad.  Jordgubbar, hallon, vinbär och blåbär fungerade väldigt fint i hop med chokladen. Det blev riktigt gott. Så gott att jag vågar dela med mig av receptet.

Smulpaj med bär och vit choklad

4-5 portioner eller en mindre pajform.

Till smuldegen:

  • 1/2 dl farinsocker
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havrergryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 125 g smör i tärningar
  • 50 g vit choklad

Fyllningen:

  • ca 500 g blandade bär, så att det täcker botten ordentligt.
  • Ett par nypor potatismjöl
  • Ett par nypor strösocker

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader. Grovhacka chokladen. Ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser och fördela sedan smöret till en smulig deg. Häll sedan ned chokladen och blanda snabbt i hop.

Fördela bären i botten av pajformen och strö över lite socker och potatismjöl, blanda noga. Mjölet suger upp en del av vätskan och gör pajen mindre blöt. Fördela smulorna över pajen och grädda i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera med lite glass eller vaniljvisp.

 

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

3 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.