Surdegslördag

Jag har andra intressen än träning, som att baka surdegsbröd! Helgerna är perfekta för det. Så i dag var det bageri på Ringvägen.

Roligast är det att prova fram nya recept och jag har en del lyckade expriment som jag ofta bakar. I dag är det dock två sorters ur ”paindemartins” bok enklare bröd är på gång. ”Martins parisbröd” och ”hälften dinkel”. Fick via twitter i går tips från honom att tillsätta 5g jäst i parisbrödet nu det är vinter och ruggigt. Det är det här som är tjusningen med surdegen, den är så beroende av temperatur och man vet aldrig hur den kommer att bete sig!

Första steget, surdegsgrunderna har fått stå över natten och bubblat till sig. Fanns inte plats i överskåpet denna gång och rågen ser lite slö ut. Så jästtipset kom väl till användning.

Dessa två bröd är sk vika-vila-bröd. Eftersom man bara rör i hop degen först behövs ingen bakmasikn. Efter en stunds vila tar man tag i degen med blöta händer och sträcker på den, detta gör man totalt tre gånger med 45 minuters mellanrum. På så vis bygger man upp en bra spänst i degen.

Denna gång valde jag att baka ut bröden i dessa, vanligtvis använder jag jäskorg eller handduk. Eftersom mina surdegar för tillfället inte är så liviliga och matas lite spordaiskt vågar jag inte ta några risker. Rågsuren fick en stadigare form medan jag gjorde en chansning för dinkelbrödet som fick jäskorgen.

En och halvtimmes jäsning och sedan in i ugnen för gräddning tills bröden höll runt 98 grader.
Såg riktigt bra ut. Min misstanke om slöa surdegar var fel, det var visst skjuts i den trots allt.  Nu har vi lite bröd inför Storhognaveckan.

Och som sagt var, tipset med lite jäst var kanon! Det är trots allt så försvinnande lite jäst att det inte räknas.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: