Att inte räcka till på årets viktigaste dag

Veckans tema i Hälsobloggsnätverket handlar om julstress och att dela med sig av tips för att minska den. 

Julstress. 

Så här är det. Jag gillar inte julen. Jag skulle om jag var ensam, utan min sambo och dotter, utan att blinka strunta i allt som hör till. Käka korv med bröd på julafton och längta mer till januari.

Men så får man inte säga i en tid av julkulor och pepparkakor, klappar och adventskalendrar, glögg och granar. I en tid av förväntan och familjemys när alla ska vara lyckliga och umgås. I en tid där sociala medier fylls av idylliska bilder utan sprickor i fasaden, som ett kollektivt mål att sträva mot.

I en tävling om vem som får mest julklappar, som ändå säljs på blocket ett par dagar senare och i en orgie av mat som aldrig äts upp men ska vara där. Ett rally i att besöka alla för att ingen ska bli besviken.

Dessutom ska vi träna, räkna kalorier på julbordet och sedan hitta en strategi att snabbt förbränna skinkan och knäcken när det nya året står för dörren, om vi ska tro tidningsrubriker och kvällstidningsbilagor.

Stress. Otillräcklighet. Ont i magen. Ensamhet. Tillgjordhet och en jul som för många barn inte längre handlar om en jul just för dem. Utan mer en förevändning för släkten att öppna flaskan. 

Jag har så svårt för det här. Att inte räcka till för en endaste dag på året. Stressa för att i slutändan vara så tom i huvudet på den endaste dagen på året.

Jag kan inte låta bli att tänka på de som far illa, de som ofrivilligt sitter ensamma och matas med hur viktigt julen är för familjen.

En del av ryggsäcken är tyngre. Den del som skapat en inre stress hos mig. Som gör att jag har svårt att njuta av julen.

Men jag firar jul. Jag gör så gott jag kan för att min dotter ska känna att hon kan älska julen så som hon gör. För att min sambo ska få känna att hans bästa tid står för dörren. Vi pyntar, bakar och umgås. Däremot aldrig ett onödigt överflöd av julklappar. Det är långt i från det viktigaste under julen. Det är den tanken som minskar en del av min stress

Att det finns större värden än så, att visa sin kärlek och uppskattning under resten av årets dagar utan att det behöver vara materiellt. Ingen julklapp i världen väger upp en känsla av vara sedd och älskad som barn eller vuxen.

Jag har bara det tipset att ge. För min taktik att blunda mig igenom december och hoppas att det går fort till julafton och juldagen som är dagen att andas på – kanske inte är det bästa. Min sambo däremot skrev ett inlägg i helgen om En anka i sjömanskostym. Läs det. Ta de tipsen till er.

Jag jobbar på att börja gilla julen. Det går långsamt framåt. December de senaste tre åren har handlat om att andas och samla ljus i naturen, i fjällen. Ta tillvara på de korta dagarna och tända ljus på kvällen. Försöka att inte blunda utan vara lite mer i nuet. Inte snabbspola till mellandagarna.

Decemberskyming tredje advent

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

9 Comments

 • Kim M Kimselius

  december 14, 2015 at 11:09

  Förstår dina känslor inför julen. Eftersom jag veckorna innan jul står ute i butikerna och signerar mina böcker ser jag julhetsen, hur folk ibland bara sliter åt sig en sak, utan att egentligen reflektera så mycket över den.

  När jag kommer hem efter signeringarna vill jag inte fira jul, bara vara med maken och hundarna. Vi äter det vi tycker bäst om på julen, för min del är det julskinka, för hans del är det köttbullar och brunkål. Vi ger inte varandra några julklappar, vi är nöjda med att få vara tillsammans.

  De få tillfällen då vi firat jul med släkten gör det ont inom mig när jag ser alla dessa julklappar som barnen får. De sliter av papperen, slänger undan julklappen och slänger sig över nästa, utan att knappt reflektera över vad de har fått. Ett oerhört slöseri. Kärlek kan inte köpas för pengar, ibland känns det som om personer köper massor av julklappar istället för att ge sina nära lite tid istället.

  Julen är ingen favorittid för mig, förutom att det är en tid då jag får umgås i lugn och ro med maken.

  Kram Kim 🙂
  Kim M Kimselius recently posted…”Det här är en fantastisk skrivkursbok, fullmatad med fiffiga tips och personliga betraktelser” Att hitta glädje i skrivandetMy Profile

  Svara
 • Anna Kindstrand

  december 15, 2015 at 00:35

  Jag kan bara säga att du är inte ensam om dina tankar och känslor. Som tur är tycker min man likadant som jag, och eftersom vi inte har några barn firar vi julen på enklaste tänkbara sätt – vanligen endast i varandras sällskap med lite mat som vi tycker om och inga julklappar.
  Jag har också nyligen skrivit om mina tankar om julen i två inlägg i min blogg:
  ”Snart tänds juleljusen på Mammons högtid” den 2 december och
  ”Black Friday – ännu ett amerikanskt påhitt för att slösa pengar…” den 27 november.
  Kram, Anna
  Anna Kindstrand recently posted…När ekorrhjulet är för trångt…My Profile

  Svara
 • Camilla

  december 15, 2015 at 08:44

  Klokt och bra skrivet!
  Jag gillar julen men håller med dig på väldigt många punkter. Jag stressar sällan upp mig över julen. Mer än att jag känner mig stressad över julklappar och hur mycket pengar som går åt även om jag försöker hålla nere kostnaden.
  Men jag tänker också mycket på dem som är ensamma, som inte har nån att fira med och de som far illa under stora högtider.

  Viktigast för mig är att få några dagars ledigt tillsammans med dem som betyder mest.
  Camilla recently posted…Träningsplan för veckan och länktipsMy Profile

  Svara
 • Anna Jansson

  december 15, 2015 at 19:06

  Julen är en svår högtid, då det förväntas att man ska ha en gemenskap och ”ha det trevligt”.
  Jag tror som du att man får skapa sig sitt eget lugn och sina egna rutiner. Att skrapa bort lite av det där instagramfiltret som ligger över alla andras jular och se att de heller inte är så perfekta. Jag hoppas att du får den jul du önskar med de traditioner du önskar spara på.
  Anna Jansson recently posted…Bilder från luciawåfflanMy Profile

  Svara

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.