Är inte vacker men kämpar hårt!

Kommer ni i håg inlägget jag skrev om Vackra sporter/mindre vackra sporter i februari i år? Visade upp en del mindre smickrande bilder på mig själv.

Kom att tänka på hur kvinnor/tjejer förväntas vara ytliga i bloggvärlden, framförallt det yngre släktet när jag halkade in på Blondibellas blogg i går (brukar göra ett par rajder på sådana bloggar för att se vad min dotter tittar på). Alltså där är inget fel, inte ett hårstrå, vackra posande bilder. Jaja, ung och oförstörd så att säga. Men det är på samma gång ett idéal som många strävar efter. Likväl som träningsbloggar som visar upp en helt perfekt yta. Jag blir liksom lite förvirrad, vart tusan är svetten? Hur lyckas människan hålla frissan på plats, hallå osv.

I dag postade Petra som driver Maratonbloggen ett bra inlägg i dag på temat att snora är lika kvinnligt som att mysjogga. Många bra poänger där, bland annat detta stycket som jag tar mig friheten att citera:

”Jag kom att tänka på en intervju jag gjorde helt nyligen med en
genusforskare, där vi bland annat talade om kvinnors medverkan i diverse
motionslopp. Och att kvinnligt tyvärr ofta (fortfarande) förknippas med
kravlöst, roligt, socialt och en massa annat myspys framför prestation.
Kvinnor drar iväg på husmorssemesterliknande resor med väninnor,
släktingar och bekanta för att springa lopp som Tjejmilen. Och visst,
det är jättebra och roligt – men det är viktigt att kvinnor inser att
det är lika okej att snora, svettas, grina illa och kämpa järnet ända in
i kaklet. Man måste inte stanna på en viss ansträngningsnivå, låta bli
vissa utmaningar bara för att man är rädd att uppfattas som okvinnlig.”

 
Denna bild från årets Ränneslättstur visar ju att jag inte direkt kan stuvas in i facket för träna-snyggt eller mer åt myscykla, Nej, mer åt hållet vem vill hon ta i hjäl…innan hon hon dundrar rätt in i kaklet.



Ni har ju sett alla svettiga trainerbilder, fula grimaser och knepiga fotovinklar som gör allt annat än framhäver eventuellt snygghet eller kvinnlighet i mig. Alltså jag misslyckas kapitalt varje gång men bryr mig inte det minsta. För jag kämpar hårt, svettas så håret står på ändå, snorar hejvilt omkring mig, på andra av misstag och mina handskar är en farlig bakteriehärd. Benen fulla av blåmärken och sår, skitiga och inte så där väldeffade. Men de är starka. Jag har nog ett par veck för mycket när jag sitter på cykeln, dra in magen blir rätt jobbigt i längden. Jag luktar skunk efter en cykelrunda och matchar i bland alldeles fel, kör i ”killkläder” och ser emellanåt som en hamster i ansiktet.

Men vet ni? Det är liksom jag och jag älskar att andra inte heller lägger ut sina perfekta bilder. Det är så befriande att läsa inlägg med svettiga bilder, oavsett om det är en kvinna eller man. Snygg kan man vara på olika sätt! Och så gillar jag skarpt alla tjejer som kör hårt, blir skitiga och vågar ta plats! (killar också såklart!)

Ett rätt spretigt inlägg men jag har rätt lite att göra så tankarna är inte alltid så sammanhängde.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

 • Emma | Tillvaron.se

  juli 5, 2013 at 11:20

  Har nog aldrig känt mig snygg efter ett spinningpass med dig, det är ett som är säkert. 🙂 Är rätt trött på snygghets överlag, och att ta med snygghetsen till gymmet är inget jag har lust med. Roliga träningskläder, absolut. Men fixat hår, smink och sånt – nej tack (ibland kommer jag sminkad till gymmet pga jobb eller skola innan, inte så bra för hyn att svettas med smink…). Tycker gymmet och träning överlag kan få hållas fritt från skönhetshets och perfekta ytor.

  Svara
 • admin

  juli 6, 2013 at 07:14

  Haha!
  Precis, träningskläder får ju gärna va lite snygga men det är just fixet jag inte riktigt begriper, eller rädslan att se lite svettig ut!

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: