Cykling i Torrevieja – det du behöver veta

Torrevieja som cykelområde

Torreveijaområdet kanske inte är det första man tänker på när man planerar en cykelsemester. Gruppresor för cykel har jag inte sett att det finns (ännu?). Däremot tränar många cykellag i områdena däromkring, som Benidorm som är stort i cykelkretsar och bjuder på rejäla klättringar. Men jag ser ändå allt fler uppdateringar i sociala medier från cykelfolk och jag tycker själv att området är mycket fint och passar oss svenskar bra.

Runt Torrevieja är det inte särskilt kuperat. Men lämnar man kusten och tar sig lite längre in finns det kortare serpentinklättringar och en del utmanade kullar att ta sig uppför. Redan efter San Miguel kan du få lite uppförsbackar om du vill. Området Rebate är kuperat på ett skönt sätt.

Söker man de riktigt branta bergen får man ge sig till Alicante och Benidorm. Vi gjorde det i fjol när vi tog bilen till Allicante och tog oss an klättringen upp till Sella. Vill du cykla hela vägen från Torrevieja är det 8 mil enkel resa till Orxeta där vi utgick i från.

Området bjuder däremot på milvis av småkuperade vägar. Kantade av apelsinodlingar och vacker natur. På några kilometer från turistpulsen är du ute på den spanska landsbygden. Långt i från alla hotell och bostadsområderna.

Bästa tiden att åka är i slutet av april om man får tro de lokala cyklisterna. Vintern har passerat och vindarna börjar ge med sig och värmen är hanterbar. Det är vår/försommar och apelsinodlingarna blommar fint. Däremot är havet fortfarande kallt men badbart om man vill. Solen tar mycket den här tiden och framför allt på oss nordbor. Så solkräm är nödvändigt.

Boende

Runt Torrevieja finns det massor av hotell. Vi har dock hyrt hus privat i ett av alla urbanizaciones. För oss har det passat bäst och blir billigare. Bokar du boende se till att du även bokar hyrbil. Det gör att du kan ta dig ut till lite längre klättringar runt Murcia, La Vila Joiosa eller Bendidorm.

Torrevieja med omnejd är hotelltätt och det finns många hus att hyra. Vi har valt det sistnämnda och bott ett par kilometer utanför själva Torrevieja. Fördelen med eget hus är utrymme för cyklar och möjligheten att själv kunna laga mat. Det minskar kostnaderna rejält. Både för mat och husrum.

Resa dit

Vi har flugit direkt från Stockholm till Alicante och valt avresedagar mitt i veckan för att få ned priset. Att boka enbart flygstol och åka ut och hem på lite udda tider och dagar sparar man mycket pengar på. Bokar du tidigt kan du komma över riktigt billiga flygbiljetter. Vi har rest med Norweigan för att kunna platsboka och för att inte betala så mycket extra för bagaget.

Flygresan tar runt 3 timmar och 45 minuter vilket är alldeles lagom. Från Alicante till Torrevieja är det fyra mil. Vi har haft möjlighet till hyrbil via dem som vi hyrt hus av. Annars går det flygbussar och taxi.

Hyra cykel eller ta med egen?

Vi har varit bort en vecka  och har då valt att hyra cykel på plats. För oss som inte har cykelväskor har det vart det billigaste alternativet. Ska du vara borta 2 veckor kan du tjäna på att ta med egen förutsatt att du har egen cykelväska eller kan låna. Sedan beror det självklart på vilket bolag du väljer att flyga ned med.

Vi har hyrt cyklar genom Murcia Bike Hire i fyra år och har varit nöjda. Det har varit helt okej cyklar för en veckans solskenscyklande och stravajakt. Det har visserligen varit en salig blandning komponenter som suttit på Focuscyklarna. Dock aldrig sämre än Shimanos 105 grupp och Campas motsvarighet. Cyklarna är helt i carbon.

Andy som driver Murcia Bike Hire kör ut cykeln dit du bor (på vettigt avstånd dvs). Han hämtar också cykeln när det är dags att åka hem. I hyran får du en liten sadelväska med slang, multiverktyg, däckavtagare och små handpumpar. Du får också en stor fotpump. Ett tips är att säga till i förväg om du vill ha en mindre styrstam, oftast kommer cykeln med styrstam i enorm längd vilket inte passar mig som lite kortare kvinna. Ta med dig dina egna pedaler! För 6 dagar betalde vi 115 euro per cykel 2016.

Ta med karta

Lita inte på gps’en eller möjligheten att använda Google maps i din telefon. Dels så kostar surfen utomlands och det är inte alltid som du har täckning. Köp i stället ett karta över området innan du åker i väg. Ett tips är att plasta in den om har du möjlighet och vill klippa i den. Det gör att du lätt kan ha den i cykeltröjan utan att riskera att den går sönder.

Vi har köpt Michelins karta över Costa Blanca, nr 123 som finns här för 124 kronor. Kartan är detaljerad med alla vägnamn men tänk på att det byggs mycket. Vägar kan tillkomma och försvinna eftersom det byggs mycket.

Tre av våra favoritrundor

San Miguel till Hondón de los Frailes och tillbaka via Orihuela

Den här turen går till största delen i platt terräng men bjuder en utmanande klättring från Albatera upp till Hondon. Ca 11 kilometer innan det bär utför till byn.  Cyklingen är en skön blandning av plattåkning, lite backar och små byar att passera och fika vid i området. Vilket behövs för den rejäla stigningen som är höjdpunkten på turen.

Här är det, bortsett från den långa klättringen vinden som utmanar. Det blåser i princip hela tiden men vinden vänder snabbt.

Från San Miquel tar du CV 935 med några avstickare till Albatera (se kartan nedan) och sedan är det skyltat upp till Hondon. På vägen tillbaka åker du en bit på den större vägen N340 innan du viker av på CV900 ned till Orihuela. Turen mäter runt 12 mil och bjuder på 1006 höjdmeter vilka du plockar mest upp till Hondon.

Rebate, Torremendo, Hurcillo, Algorfa och San Miquel

En tur där du får det allra finaste i området. Du cyklar genom Rebate med sina pinjeträd och korta klättringar. Som sedan följs av kringliga utförslöpor ned mot Torremendo och den vackra blåa sjön. Du får sedan fin utförskörning ned mot Hurcillo med det mäktiga Orihuelaberget i fonden.

När du når Hurcillo viker du av mot Bigastro längs med en större väg innan du svänger av mot Jaqarilla för att komma ut i San Miquel.

cykling i torrevieja

Algorfa, en typsikt pittoresk spansk liten by. 

Rundan är ca 73 kilometer och kan lika gärna gärna köras motsols. 657 höjdmeter där vinden är jobbigare än vad klättringarna är.

Villa Martin-Torremendo-Avileses-Villa Martin

Det här är delar av den rundan vi första gången cyklade tillsammans med Björn som vi reste ned med 2013. Vi hade bara sett ut den på karta när vi letade efter en tur med lite mer klättring. Det som sedan väntade oss var ren och skär cykelglädje med serpentinklättring uppför och lång härlig utförsåkning ned mot Avileses. Fika gjorde vi då i Balsicas när de öppnade enbart för oss. Året därpå tog jag och Hasse rundan själv och hittade en inhemsk bar i Avileses som bjöd på de allra godaste boccadillos vi någonsin ätit. Året efter tog vi min dotter med på turen. Det blev ett perfekt sätt att introducera henne i fin spansk klättring.

cykling i torrevieja

Cabezo de la Plata heter klättringen upp. Utsikten är makalöst vacker!

Bortsett från klättringen mot Avileses består inte turen av så många höjdmeter. Däremot får du vackra vyer och lång fin cykling längs med kanalen som löper längs med kusten. Turen innehållet 685 höjdmeter och mätte 84 km.

Bonustips- röda dagar och helger kör de lokala cykelklubbarna i de här områdena och självklart upp för klättringen vid Cabezo de la Plata. Det är bara att hänga på när de kommer! 

De bästa cykelfiken

Ingen cykelsemester utan fikapauser och det finns barer i varenda liten by i området. Kommer du bara utanför turiststråken blir det billigare. Ju längre upp i bergen sjunker priserna och du får mycket för pengarna. Det kan i bland vara lite svårt att hitta riktigt mat. Oftast är det smörgåsar av olika slag och tapas.

Lisa Maries fik i Algorfa

Algorfa är en mysig liten by med ett lika fint torg. 2015 hittade jag och Hasse en mysig uteservering på torget. Förra året när det regnet hade gjort utemöblerna blöta kikade jag ned i en gränd och hittade ett fönster med rosa gardiner och en skylt med pris på kakor, te och lasagne. Vi föll pladask och sa i kör att det var ett perfekt cykelfik! Inredning i rosa chabby chick och tekoppar med mönster. Det engelska fiket blev en av höjdpunkterna på vår resa det året. Fiket har en Facebooksida med karta.

Fiket vid korsningen i Hurcillo.

I byns största korsning ligger fiket på hörnet som har riktigt goda tosatados och cortados. Du sitter ute på gatan och ofta i sällskap med lokalbefolkningen. Baren har sittplatser inomhus men det är mörkt och murrigt.

Att tänka på

 • I området är röda dagar heliga dagar och det är inte säkert att mataffärerna är öppna. Söndagar är också dagar där affärer kan ha stängt. Fik och barer däremot håller öppet. Tänk också på att det råder siesta på eftermiddagen och barerna stänger ett par timmar.
 • Generellt är den spanska trafiken hänsynsfull mot cyklister. Avståndet med 1,5 meter mellan cyklist och bil efterlevs och skyltas upp noga! Stressas därför inte av att du har bilar bakom dig, de väntar bara tålmodigt på att kunna passera där det är säkert.
 • Undvik det större vägnätet märkta röda och börjar med N och åk inte ut på AP7:an! CV-vägarna (Gula Och vita, de vita mindre) är mindre trafikerade. De ännu mindre är en fröjd att cykla och där får du ofta vara själv utan trafik långa stunder.
 • Var inte så säker på att vägarna på kartan finns i verkligheten eller är asfaltsvägen. Detta främst de små mindre som inte är märkta gula. En väg utan vägnummer är oftast en grusväg. I bland kan en väg ta slut eller inte vara färdig. Det byggs mycket i den här delen av Spanien.
 • Cykel banor finns och kan med fördel tas tex mellan Guardamar och Torrevieja. Här är det inte är säkert att en cykelbana går hela vägen fram. Den kan ta slut när som helst, framförallt i urbanizaciones och kring golfresorter.
 • Ta med kontanter när du är ute och cyklar. Det är inte säkert att fiken tar kort. Lämna gärna lite dricks i de små byarna. Det uppskattas.
 • I Spanien dricks inte vattnet ur kranen så ta med vatten på flaska. Du kan alltid köpa nytt på cafer/barer och bensinmackar.
 • I småbyarna pratas det sällan något annat än spanska men det går att göra sig förstådd med teckensspråk och vanliga fraser.
 • Boccadillos är större baguetter, med lufttorkad skinka och tomat. Tostadas oftast en rostad underdel av en baguette.
 • Vill du har en ”vanlig” kaffe som smakar kaffe beställer du in en americano. Cortado är en liten kaffe med mycket smak.

Och du. Passa på att ta en promenad utefter stranden på vilodagarna! Det är lisa för själen och ett sätt att kanske jämna ut din cykelbränna. Eller kanske mer stolt visa upp den!

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

8 Comments

  • Helena

   februari 2, 2017 at 11:17

   Tack Reinhold! Jag tycker om att göra det, skriva, leta bilder, ta bilder och samla i hop texten till det. Det här inlägget påbörjades redan efter att vi kom hem från Spaninen i fjol. Sedan har det fått mogna fram!
   Jag hoppas att inläggen kommer till nytta och blir glad när jag ser att de läses.

   Svara
 • Mats Larsson

  februari 5, 2017 at 09:29

  Tack för en väldigt fin sida om Spanien, Torrevieja och framförallt…cyklingen med alla tips om fina rundor!
  Vi har boende i Torrevieja och jag cyklar en hel del då jag är nere, har provat vissa av dina vägar! Cyklar mycket efter kanalvägarna runt saltsjöarna, med avstickare upp till Rebate, Torremondo, Embalse de la pedrera, osv…Jag följer med spänning dina cykeläventyr i området!
  Mats

  Svara
  • Helena

   februari 6, 2017 at 23:20

   Tack så mycket Mats för din fina kommentar! Torremendo är en stor favorit, kanske allra mest stoppen vid macken för en iskall citronfanta. Sist vi där var macken stängd, det blev lite snopet. Den blåa sjön är så fin och en favoritrunda.

   Kanske du har tips på fler rundor?

   Svara
 • Klas Edström

  januari 31, 2018 at 11:38

  Ska bli kul att utforska dina bra förslag på cykelturer i Torrevieja. Under dom närmsta åren. Har precis skaffat ett boende i området och ser fram emot att läsa om mera tips. Bra skrivet!
  Klas

  Svara
 • Irene Broberg

  februari 9, 2018 at 14:14

  Hej Helena, tack för en jättefin sida och bra tips om Torrevieja. Vi är ett par i 60 årsåldern som varje påsk tillbringar en vecka i Campo Verde nära Torrevieja och brukar hyra cyklar när vi är där och cykla några mil. (inga elitcyklister) Men undrar om du har förslag på någon fin cykeltur lite norr om Alicante? Vi är lite mätta på området nära Torrevieja och att cykla bredvid kanalerna även om det är jätteskönt att slippa biltrafiken. Maken är också känslig för starka dofter och apelsinodlingarna

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: