• Home
 • /
 • bloggens bästa
 • /
 • ”jämfört med en lätt cyklist är du inte stark” – om kommentarer

”jämfört med en lätt cyklist är du inte stark” – om kommentarer

För ett par dagar sedan la jag ut en trainerbild på Instagram. Beskrev väl hur passet såg ut och att jag drog runt ett par watt. Inget konstigt med det.

Uppenbarligen någon som inte räds att säga vad denne tycker.

Lägger man ut saker i sociala medier får man ju räkna med att få kommentarer av olika slag. Det är jag väl medveten om. Kommentarer gillar jag. Alla behöver inte tycka samma saker och diskussioner kan vara lärorika.
I bland är jag (som är av den lite nojiga typen) rädd att få kommentarer över mitt utseende eller vikt.  I går damp det ned just sådana kommentarer som faktiskt gjorde jäkligt ont i mig. Ledsen först men sedan mest förbannad. Över att någon som inte vet hur jag ser ut i verkligheten, grundar sina påståenden om min vikt och att jag inte är stark på bilder på ett Instagramkonto. (Därför lägger jag ut skärmdumparna här i bloggen. Mitt konto är öppet- alla kan se det.) Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Kanske skulle jag har svarat något bra men Hasse stod för den biten.

Visst spelar vikt in i cykelsammanhang. Det vet vi ju om. Uppför kan det gå snabbare. Att jag skulle vinna något på att gå ned i vikt kanske stämmer vad vet jag. Jag kan ju lika gärna bli svagare av att bli lättare. Ingen meningen att analysera någon annans knäppa påståenden och som uppenbarligen inte har så stor koll på läget.

Det känns bara så trist. Ord kan såra mer än vad man tror. Det kanske man ska fundera på lite extra när man slänger i väg en kommentar.
Att jag ville föra andra bakom ljuset med mina wattsiffror var väl inte intentionen med min text till bilden. Förstår inte heller riktigt hur jag skulle göra det. Måhända att jag inte är vad personen tycker tillräckligt slank för min sport men jag besitter faktiskt att par rejält starka ben som gett mig ett par tre framgångar.

Nåväl. Det är väl bara att bryta i hop och gå vidare.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

12 Comments

 • Sara i Åre

  november 24, 2014 at 09:50

  så sjukt tröttsamt hela grejen. å andra sidan: om man är tyngre (och skippar hela värderingen i det) så är man ju starkare om man drar ifrån lättare personer. punkt slut.

  jag fick en gång en kommentar om att jag borde gå ner i vikt för att kunna springa marathon med min sambo och att jag springer snabbare om jag går ner i vikt. det första påståendet var ju ren och skär dumhet – jag springer som bekant redan superlångt. det andra påståendet är korrekt (och var inte elakt menat), jag skulle springa snabbare om jag gick ner i vikt. men tänk vad sjukt stark jag är som springer lika snabbt som många andra MED min vikt.

  överlag tycker jag att man ska tillföra bra kommentarer på andras flöden om man ska kommentera, och hålla dissandet för sig själv.

  mitt exempel på det: jag la upp bild på anja pärson på min insta för jag tyckte hon hade gjort bra grejer. genast kom en hel drös med kommentarer om att hon inte var lik sig på bild. det får man gärna tycka för min del, men på sina egna kanaler, och inte skräpa ner andras med skit som inte ens tillför det jag ville få fram. tycker det borde tillhöra ren och skär nätetikett.

  Svara
 • Nellie

  november 24, 2014 at 10:01

  Jag tycker inte du ska bryta ihop på grund av det här Helena! Bara gå vidare! Skit i vad andra tycker och tänker – du är stark! Stark! Stark! Det är så irrelevant med vikt när man kan cykla över fjäll, göra plankan hur länge som helst OCH på två pilatesbollar och allt annat som du är grym på! Dessutom peppar du andra – bara det!

  Svara
 • Henrik Öijer

  november 24, 2014 at 11:07

  Watt per kilo kroppsvikt är väl det man kan använda om man vill jämföra sig med andra, annars är ju den faktiska watten enbart ett värde för hur stark just du är.
  Jag är öppen med både watt, vikt och en rad andra mått. Resonerar lite som så att om folk vill jämföra sig eller tycka något om det jag klämmer ur mig så får dom göra det. Vad gör det i det stora hela liksom och ingen lär åka ifrån mig på någon tävling för att dom vet hur många watt jag drar på träningar.

  Svara
 • Katja

  november 24, 2014 at 11:54

  Men ffs vilken onödig, icke-konstruktiv kommentar! Snacka om en enda önskan – att trycka ner! Och som om vikt vore nåt negativt! Snacka om okunskap om hur olika kroppar kan prestera olika – det är liksom hela poängen med sporten ju. Om du bryter ihop bästa Helena så tycker jag att du gör det över hur synd det är att vissa lägger tid på att vara taskiga istället för att ta åt dig. Bara det att du öppet berättar om hur du tränar och vilka siffror du får gör dig bra mycket starkare än alla de som gnäller istället för att sätta sig och producera ett gäng watt. Stor cyberkram från en tjej som drar S i kläder och väger 75+ kg och har en kompis som är lika lång och smal och väger 20 kg mindre. Vikt är så jäkla relativt. Kram!

  Svara
 • Elna

  november 24, 2014 at 13:46

  Cykelsmurf rockar! Är väl riktigt irriterad över att agera jämförelseperson i kommentaren, vafan liksom. Hen vet inte vad någon av oss väger och jag är så jävla trött på att vikt ska vara viktig. Typ så jävla trött att jag vill kasta porslin i väggen, helvete världen kan vi sluta jämföra SKITGREJER. Helena, du är stark och cool och en förebild.

  Svara
 • Anonym

  november 24, 2014 at 18:00

  Jag läser din blogg dagligen och gillar den, du peppar och inspirera, och hade turen att få träffa dig på fjällturen. du är grym Helena kram nettan

  Svara
 • Anna

  november 25, 2014 at 15:56

  Oj, detta får mig att kommentera. Har aldrig tävlingscyklat och kan ingenting om watt. Men jag är säker på att din glädje till cyklingen är bra mycket viktigare än vad du väger! Så länge man inte väger "medicinskt farligt" spelar det väl för sjutton ingen roll! Cykla och var glad istället! Följer dig på Instagram och hejar på dig!

  Svara
 • Frida

  november 26, 2014 at 16:46

  (Synd att du fick slösa livstid på att anonymisera "den" i skärmdumpen, när Instagram är öppet konto – tycker det är rätt att den som har åsikter får stå för dem också!)

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: