Kedjelås och multiverktyg- 2 saker som alltid följer med.

Det finns 2 saker som alltid följer med på mina mtb-pass, tävling som träning. Det är ett multiverktyg med kedjebrytare och ett kedjelås. 

image

Som tur är är det sällan som kedjan faktiskt går av men det händer. Att då stå utan grejer att fixa den med är inte roligt. Jag vet. Jag har varit där. Det kan bli en lång promenad om inte annat. Att laga en kedja är lite meckigt och pillirgt. Att köpa på sig ett par kedjelås som inte kostar många kronor spar en hel del frustation ute i skogen eller efter landsvägen. Dessutom är det faktiskt inte så svårt att laga en kedja. Se bara till att du köper kedjelås som passar din kasset och kedja. Det är skillnad på 9 och 10-delat tex.

Hur gör du då? Med multiverktygets kedjebrytare tar du bort en länk av kedjan och klämmer sedan dit kedjelåset för hand.

XTOM_18_offen[1470x849]

Det du ser är kedjebrytaren.

Har du inget kedjelås får du bryta av en länk med hjälp av kedjebrytaren och sedan klämma i hop kedjan med ett nytt stift som man då förhoppningsvis har med sig. Det här sättet är mycket pillrigare och går långsammare och risken är större att man misslyckas. En annan nackdel är att kejdan blir en länk kortare än om du använt ett kedjelås.

Ett bonustips om du har en gammal kedja hemma är att öva innan du ger dig ut. På båda sätten. Då känns det lite bättre när olyckan är framme. I stressande situationer är det alltid skönt att veta att man faktiskt klarat av det innan!

På tal om kedjebrott så hade vi ett sådant i går under Happyrideturen. Ett par minuter senare var vi alla på väg igen. Tack kedjelås för det!

11223959_10153466477258086_537199991352834110_n

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: