Sugen på Långlopp?

Jag har ofta fått frågan vilket långlopp jag rekommenderar för förstagångsåkaren. En fråga som inte är helt lätt att svara på. Mycket beror på smak. Gillar du snabba mindre tekniska banor eller lockar lite tekniska stigar och kuperad bana?

Först och främst vill jag slå ett extra slag för något av långloppen i stället för Cykelvasan.
Av två anledningar:

 • Den första- startavgiften och risken att bli utan plats. Cykelvasan, den långa blir fulltecknad på nolltid. Vilket är jättekul och visar på ett stort intresse. Dock är en startplats i mitt tycke dyrt. Man ska ut med pengarna för startplats tidigt och när väl loppet kommer kanske man har förhinder etc. Visst man får mycket får pengarna men inte så mycket mer än vid de andra långloppen.
 • Banan är mycket lätt, inte så mycket mtb-cykling egentligen. Banan går ut med klassisk mark och är snabb, men i mitt tyckte bjuder den inte på så mycket oj-va-fint. Trängsel, mycket grusväg/bredstig och en relativt flack bana.

Det finns så många andra fina lopp som dessutom inte kostar lika mycket och som har full service efter banan. Lopp som gör att mungiporna åker upp fler än en gång!

Så vart börjar du om du inte kört ett lopp tidigare? Jag förutsätter att du har en mtb, enkel modell funkar fint. Du kan cykla men kanske inte kört på så mycket stig innan?

Mörksuggejakten 2013, nedre Gärdsjö.

Mörksuggejakten är ett jättebra första lopp. En bana som är relativt enkel men bjuder på fin stig och fina skogsbilsvägar och rejält med puls om man vill. Den börjar platt genom Rättvik och sedan kommer första utmaningen, art ta sig upp till Vida Blick! Det kommer några backar till som utmanar. Men den är inte svår. Det finns en anledning till att många ”landsvägscyklister” väljer att köra den och gör bra i från sig. Omgivningarna är oerhört vackra om vädret är på din sida.

Rännestlättsturen 2012. Jag, väggad och har några hundra meter till mål.

Likaså är Ränneslättsturen ett bra förstagångslopp. Långt men inte så jätteteknisk. Fina partier av stig. Ett lopp utan en brant startbacke men som bjuder en del backar. Den går i fina omgivningar. Här är det mer distansen som sliter än själva stigcyklingen.

Finnmarksturen 2012. I mål, Till vänster Hanna Östfeldt, Hasse och så en skitig verison av mig själv!

Finnmarksturen, en av mina favoriter. Ett kuperat lopp men inte så jättetekniskt och med otroligt fina stigpartier. Dock finns det ett par långa och branta stigningar som suger musten ur benen. Finnmarken har tyvärr ingen kortare variant men den långa klarar du med lite träning innan. Ett lopp som ger fina och leriga minnen!

I väntan på att få gå in i startfållorna på Lida Loop 2013.

Gillar man lite mer teknisk stig är Lida Loop en favorit. Tre loopar, den andra med mer stig och stenhäll. 2012 mitt debutår och då körde jag in min första pallplats här. Och teknisk var jag verkligen inte. Ett kortare långlopp med mycket publik och fördelen är att man varvar startplatsen två gånger och går i mål på samma ställe!

Min debut var Långa Billingeracet. Jag kom från landsvägscyklingen. Snabb som en iller på vägen men inte vidare teknisk men jag klarade det. Men banan kändes lite för teknisk då. Trots att Billingen är teknisk och riktigt jobbig är det en av långloppscupens finaste banor. Vitsippeskogen är magisk, utförslöporna branta och en stor äng som blommar fint av maskrosor!
Våga prova!


Det fina med de flesta av långloppen är att de bjuder på kortare alternativ. Ett jättebra sätt att prova sina mtb-vingar. 45 km känns kanske mindre skrämmande än 70-95 km. Åker du bara för att bara prova på välj ett av loppen som går nära du bor, bortsett från oss som bor i norr då. Du slipper boka dyra boenden och slipper lång restid. För alla loppen är värda att åka på ett eller annat sätt. 
De har alla motionsklass och tävlingsklass, depåstopp regelbundet och medaljer till alla som går i mål. Folkfesten, stämningen, leran och känslan finns där, jag lovar!

Så varför inte våga prova i sommar? Att ha ett lopp som mål gör träningen roligare och känslan av att stå där på startlinjen är härlig. Vem vet, du kanske blir sugen på fler och längre lopp?

Så här tycker jag om de lopp jag kört! (Avser de långa alternativen och är min subjektiva åsikt) Länkarna går till mina debut-racereports bortsett från Lugnet.

 • Långa Billingeracet 75 km Skövde
  Miljö/naturupplevelse: 4 fotpumpar
  Teknisk svårighet: 3,5 fotpumpar
  Kupering: 3,5 fotpumpar
  Folkfest/stämning: 3,5 fotpumpar
 • Långa Lugnet 60 km (tillkom/återkom 2013) Falun
  Miljö/naturupplevelse: 2 fotpumpar
  Teknisk svårighet: 2,5 fotpumpar
  Kupering: 4,5 fotpumpar
  Folkfest/stämning: 4 fotpumpar
 • Lida Loop 65 km Stockholm/TullingeMiljö/naturupplevelse: 4 fotpumpar
  Teknisk svårighet: 4 fotpumpar
  Kupering: 3 fotpumpar
  Folkfest/stämning: 5 fotpumpar
 • Ränneslättsturen 78 km Eksjö
  Miljö/naturupplevelse: 3,5 fotpumpar
  Teknisk svårighet: 3 fotpumpar
  Kupering: 3 fotpumpar
  Folkfest/stämning: 3 fotpumpar
 • Mörksuggejakten 70 km Rättvik
  Miljö/naturupplevelse: 5 fotpumpar
  Teknisk svårighet: 2 fotpumpar
  Kupering: 2 fotpumpar
  Folkfest/stämning: 3,5 fotpumpar
 • Engelbrektsturen ca 85 km Norberg
  Miljö/naturupplevelse: 2 fotpumpar
  Teknisk svårighet: 1 fotpump
  Kupering: 2 fotpumpar
  Folkfest/stämning: 2 fotpumpar
 • Finnmarksturen 70 km LudvikaMiljö/naturupplevelse: 4 fotpumpar
  Teknisk svårigheter: 3 fotpumpar
  Kupering: 3 fotpumpar
  Folkfest/stämning: 3 fotpumpar
 • Bockstensturen 95 km Varberg
  Miljö/naturupplevelse: 3 fotpumpar (plus för starten och strandpromenaden i mål!)
  Teknisk svårighet: 2 fotpumpar
  Kupering: 3 fotpumpar
  Folkfest/stämning: 4,5 fotpumpar

 

Blir du sugen att testa? Berätta.
Och du, står du på startlinjen i sommar, säg gärna hej!
0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

 • Elna

  januari 3, 2014 at 07:48

  Bra inlägg Helena! Vi ses definitivt i startfållan i sommar (och jag kör ju Cykelvasan också, trots ubertråkig cykling är det härlig stämning och något som blivit tradition för mig).

  Svara
 • admin

  januari 3, 2014 at 07:50

  Tack! Det hoppas jag verkligen att vi gör! Visst är det så med cykelvasan, det kan jag skriva under. Fast hur det än är så gillar jag sträckan Sälen-Mora bäst på skidor 🙂

  Svara
 • Mattias

  januari 3, 2014 at 15:23

  Jättebra skrivet! Precis vad jag ville läsa. 2014 blir premiär för mig och långlopp. Har planerat in Långa Billingeracet och Ränneslättsturen och Cykelvasan. Hoppas man överlever. 🙂

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: