• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • 4 anledningar som gjorde vintercyklingen genomförbar
vintercyklingen

4 anledningar som gjorde vintercyklingen genomförbar

Förra vintern cyklade jag inte en enda gång under vintern. Inte en enda gång. Jag hade tusen ursäkter till att inte ta ut cykeln efter snön kom. Det var för kallt, det var för blött, fötterna skulle frysa, det skulle bara vara tråkigt att trampa väg osv osv. Året innan hade jag kört någon sen hösttur och en vinterrunda där växlarna frös och cuben blev singelspeed. Det var förvisso en fin vinterdag i januari och jag frågade mig själv då varför jag inte gjorde det mer ofta. Kan man ju undra så här i efterhand när det inte blev något alls.

För 25 veckor sedan drog Stefan i gång Happymorningride. Höst, mörker och massor av lera uppe i mountainbikebanan på ÖSK blev starten för min karriär som vintercyklist och lika mycket morgonträningsmänniska, åtminstone en gång i veckan. Vi pratade lite över de där höstfrukostarna på Scandic om intresset för Happymorningride även skulle hålla i sig under vintern. Jag var lite tveksam. Mest för min egen del. Men tänkte att jag skulle ge det en chans under vintern. Slippa alla tråkiga trainerpass inomhus med en vit dörr som sällskap.

Så med beslutsamhet och fyra anledningar som gjorde vintercyklingen genomförbar har jag klarat det. Nämligen:

Mina vinterkläder.

Jag har hyllat dem förut. Jag har fått förmånen att få dem av Craftsportswear att prova under vintern. Även om det fungerar bra att cykla i skidkläder så har framförallt jackan levererat under vintern. Jag har inte frusit alls och i stort sett bott i dem. Enda grejerna i min garderob som jag noga ser till att dottern FRÅGAR först innan hon lånar.

Från färglös till lila under de senaste två åren. Jag har mycket i den här färgen, till och med ett par vandrarbyxor. Snyggt!

Mina dubbdäck

Kanske det bästa köpet, eller åtminstone ett av dem här den vintern. De var inte billiga, det sved lite i plånboken och i händerna vid montering men vad de har levererat. På min gamla cykel sitter ett par andra lite smalare och inte lika dubbade varianter som jag inte alls blev vän med under början av vintern. Med 402 dubb per däck är det lika tryggt som att köra grusväg. De har inte känts tunga och det smattrande ljudet har bara ingett trygghet. Martin i Happyridegruppen hade pratat sig varm om Schwalbes Ice Spiker Pro och det slutade med att de allra flesta av oss en efter en hade införskaffat oss ett varsitt par. Än är det länge tills däcken åker av här uppe och jag tror allt dubbåkande har gett lite starkare ben!

vintercyklingen

Vassa spikar.

Vintercykelskor

Ett av köpen som jag drog ut lite på. Kämpade med trasiga skoöverdrag och värmesulor och efter turen på 22 minus i början av januari bestämde jag mig för att det fick vara nog. Hasse hade köpt ett par Northwave förra året som han varit jättenöjd med. Jag hade provat dem ett par gånger. Letade febrilt på nätet men kunde inte hitta modellen. Men i bland finns det man letar efter närmare än man tror. Som i cykelbutiken. En aningens fattigare (men fortfarande mat på bordet till familjen) men så mycket gladare fötter sedan dess. De här skorna kommer att fungera lika på bra på tidiga vår och sena höstturer.

Hallelulja för vinterskor.

Halleluja för vinterskor.

Fredagarnas happymorningride

Slutligen det som faktiskt motiverade mig att hålla i vintercyklingen var ju som sagt morgoncyklingen på fredagarna. Vänner och god frukost har gjort vintern extra rolig och varit ett bra sätt att ta sig igenom alla sorters väder. Från början av vintern när vi kämpade oss igenom underkylt regn på glashala vägar, första riktiga snön och de där 6 minusgraderna som då kändes som en stor vinst. Sedan rekordkylan på nästan 27 minus. Där blev jag vintercyklist på riktigt och i efterhand en rätt galen sådan.

Av de 24 Happymorningride som körts har jag bara missat fyra stycken. 20 stycken tidiga mornar har jag startat på bästa sätt. Skrattat och lärt mig cykla i snö. Övervunnit morgontröttheten och en dag i veckan ätit ordentligt med frukost. Nu börjar det ljusna och snart behöver vi varken pannlampor eller dubbdäck. Jag tror att gruppen kommer att växa sig ännu större när våren och sommaren kommer. Kanske kan det blir både landsväg och mountainbike med gemensam frukost. Det vore så häftigt!

vintercyklingen

Delar av gänget. Anton och Robin har också varit med på nästan alla rides under vintern. Tänk vad många nya vänner man får genom cykling!

Har du cyklat dig igenom vintern (eller för delen sprungit)? Hur har du tagit dig igenom den? Berätta gärna!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

  • Helena

   mars 8, 2016 at 19:40

   Det är verkligen det, har alltid varit så noga med skidpjäxor och sånt men inte cykling.
   Jag lyckades faktiskt få till bra storlek på skorna, hemligheten ligger ju där, luft runt fossingarna.

   Svara
 • Helena

  mars 8, 2016 at 19:49

  Tack! Jag älskar jackan och jag älskar färgen, speciellt med den lilla brytningen av orange, precis som på stigcyklarshortsen. Det är inte så farligt med färg ändå insåg jag!
  Eller hur! Temporärt okej men inte i längden med hemmafix och trasiga skoöverdrag. Det är lite sjukt men jag gillar hellre att köpa cykelskor och skidpjäxor mer än jag gillar vanliga skor.

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: