5 fördelar med vintercykling

Jag tror jag har hittat en ny hobby. Ni vet sådan där grej man helst vill göra varje dag och flera timmar i sträck. Det är vintercykling! Otippat egenligen eftersom jag förut haft så svårt att komma i gång, mest hittat på ursäkter och sagt att det är för kallt. Men nu har jag både bra kläder och ska hämta ut mitt paket med de där vinterdäcken som alla skryter om. De som ska vara så bra och ha fantastiskt grepp. Jag vill helst ut och prova dem redan i kväll men vet att jag nog inte orkar efter spinningen.

Trots min nyfunna hobby (eller det plöstliga cykelsuget som inte infunnit sig tidigare) får jag ju hålla igen lite. Jag måste få in skidåkning under vintern, något gympass, ett löppass och kanske lite trainer under veckorna. Men ändå. Jag vill cykla jämt nu. Kanske mest för att jag just upptäckt att det är så roligt och kylan inte riktigt har kommit. 6 minus fungerade bra men frågan hur pepp jag är när tempen står på minus 15.

Nåväl det finns i alla fall stora fördelar med vintercykling. Förutsatt att den sker just på vinterväglag. Nämligen:

  • Snö ger inte lika skitig cykel som höststigarna gör. Glöm tjocka lager av lera och alla pinnar och löv som fastnar i växlarna. Det blir enbart lite snö och is som sedan tinar bort. Glädje för mig som bor i lägenhet och inte behöver slagga igen stammarna alltför mycket!
  • Tänk dig pannlampa på snöiga stigar och vägar. Det gnistrar i grarnar och i snön framför dig. Kylan biter en aning i kinderna och utandningsluften skapar små moln men du fryser inte det minsta om kroppen. Du får sladda runt i snön och verkligen balansträna i tystnaden omkring dig. Hundrafemtioelva gånger roligare att nöta samma tid på trainern inomhus.
  • Tänk vad hård och tuff du känner dig när du kommer hem även om fötterna är kalla och ögonfransarna är isiga. Du trotsade lite kyla fick frisk luft till skillnad från polaren som såg en vit vägg där på trainern. Dessutom kommer dina ben att vara så mycket starkare efter en vinter med 420 dubb och mindre lättrullade däck. Garanterat en svävande känsla på cyklen när sommardäcken åker på i vår!
  • Dina vanliga stigar blir så annorlunda. Ett helt nytt sätt att angripa dem på. Snö ger lite lervällingskänsla och med pannlampa bir det extra spännande. I dagsljus det där sköna vit/rosa bleka ljuset som vi så väl behöver nu under den mörka årstiden.
    Dessutom ramlar man så gör man det i regel mjukt. Är det snöfritt brukar vinterstigar vara ruskigt snabba när de fryst på. Bästa tillfället att knipa ett par KOM/QOM:s. Grusvägsåkandet blir även det lite skojigare när det är vitt ute även om grusvägar fortfarande är grusvägar.
12316185_10153842402228086_6719788064270307766_n

Från fredagens Happyride. Perfekt vinterunderlag med lite puder på stigarna. Superkul!

Har du några fler fördelar med vintercykling? Berätta i sådana fall. Det kan vara bra när jag lite längre fram i vinter börjar tveka och kanske inte vara lika exalterad som nu!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: