• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • #52vardagsäventyr – Idre ett skidparadis

#52vardagsäventyr – Idre ett skidparadis

I bland är det bra att vidga sina vyer lite grann, byta miljö och prova något nytt. Det är annars enkelt att hamna i sina invanda spår. Där man är bekväm. Som i stugan i Storhogna eller hemma i skidspåren runt Östersund. Det blir lite vardag även i stugan emellanåt och spåren kan därikring kan jag utan och innan.

Att i stället hyra en stuga och prova ett nytt skidområde ger lite guldkant och en känsla av semester. När Hasse skulle gå en pistmakinförarutbildning i Idre Fjäll passade jag på att följa med. Jag tog en semesterdag på fredagen och skulle få några dagar till att samla värdefulla timmar till skidkontot och bara vila däremellan. Få ladda om batterierna någon annanstans än hemma.

Jag hade inte så stora förväntningar och visste nästan inget om Idre som skidort. Inte mer än den låg några kilometer från själva byn Idre. När förväntningarna inte är så stora brukar det ofta bli som allra bäst och Idre fjäll var inget undantag utan levererade skidglädje av stora mått. Hasse sa vid ett tillfälle i spåret att det var som cykeleldoradot Rörbäcksnäs fast för skidåkare.

Idre fjäll ligger i norra Dalarna och på gränsen till Härjedalen. Stugan vi hyrde låg i Gränjeåsvallen cirka 6 km från själva Idre fjäll. Av stuguthyraren fick vi höra att skidspåren skulle passera strax nedanför stugan vilket hade varit praktiskt. Eftersom Hasse gick utbildningen uppe vid Idre fjäll skjutsade jag honom och utgick alla tre dagarna från skidstadion.

Jag möttes av perfekt preparerade skidspår från första dagen och ville inte sluta åka skidor. Jag fick hejda mig själv när jag fotade mer än tog mig framåt. Fjällen som ständigt var närvarande, vyerna och de fina myrmarkerna där spåret slingrade sig fram. Upp mot skidstadtion där skejtbädden var dubbelt så bred som jag är van och hårda fina klassiska spår. Inte ens när jag gick både tom på energi och vätska första dagen ville jag sluta åka skidor.

Andra skiddagen provade jag spåren inne på skidstadion och fick en magisk morgon i soluppgången och var nästan helt själv i spårsystemet. Passade på att äta lunch på värdhuset som låg på promenadavstånd från skidstadion innan jag åkte dagens andra pass.

Tredje dagen orkade inte solen igenom de gråa molnen och det hängde lite snö i luften. Fjällen hade molnmössa men det var ändå vackert i allt det gråa. jag körde en kort tur på morgonen. Provade Fjället runt som jag åkt en del av på fredagen. Kroppen var riktigt trött och jag lät tempot bli lågt. Precis om dagarna innan var jag nästintill ensam i spåret och hade en fin nypistad skejtbädd under skidorna. Efter lunch och urstädning av stugan åkte jag upp och mötte Hasse för att visa honom den fina Burusjörundan.

Jag samlade i hop nästan 10 mil på de tre dagarna jag var där. Fick två riktigt bra klassiska pass med bra fäste i hårda fina spår. Sådant som jag inte är bortskämd med den här vintern. På vägen hem sa vi båda att vi ska göra ett återbesök i Idre för längdåkningens skull.

Utmed de lite längre slingorna finns det rastplatser. Fint om man går på tur!

82 kilometer preparerade skidspår väl värda spåravgiften

Idre bjuder på många mil riktigt fin skidåkning. Varierande slingor som passar alla. Från de allra minsta som vill åka en platt slinga på skidstadion till de lite mer vana som gärna åker kuperade spår. Alla spåren är dragna för skejt och klassiskt och bitvis är skejtbädden fanatiskt bred och fin. Det fina är att alla spår utgår i från skidstadion som ligger i skidområdet. Det är även lätt att sätta i hop en längre tur utan att behöva åka samma slinga flera gånger. Spåren är föredömligt utmärkta och i varje delning finns det skyltar som visar en rätt. Sånt gillar jag när jag åker skidor där jag aldrig åkt förut.

Idres spår är avgiftsbelagda och ett dagkort kostar 120 kr. Jag betalde 320 kr för tre dagar.  Jag har inget emot att betala spåravgift för att åka längdskidor för det ligger mycket jobb bakom fina spår. I det här fallet fick jag mycket för pengarna. Spåren var i topppskick och sett till hur många kilometer jag kunde åka blev det inte särskilt dyrt.

Tre favoritspår

Jag åkte nästan alla spåren bortsett från de lite mer krävande skidskyttespåren inne på skidstadion. Ett spår åkte jag tre gånger var Burusjörundan som snabbt blev en favorit. Det var den första slingan som jag åkte när jag kom ned på fredagen. Efter den lite tuffa starten inne på skidstadion (som de allra flesta spåren börjar med) blev slingan lite flackare och härligt slingrande genom låg fjällskog och myrar. Jag fick en känsla av att befinna mig på Nordenskiöldsbanan när den var som allra finast. Jag åkte klassiskt och hade fint fäste. Solen sprack igenom de lite gråa molnen emellanåt och jag kunde inte ha fått en bättre start på helgen. På söndagen var det Burusjörundan som jag visade allra först för Hasse och den var lika fin att skejta som att åka klassiskt på. Burusjörundan bjöd på 15 km ren skidglädje!

Burusjörundans avslutning. Jättefin stakträning.

En annan favorit var Slättvålåspåret som är Idres längsta på 18 km. Slingan delar sin start med både milen och fjället runt och går över fina myrar och upp i fjällskogen vid slalompisterna. Det är en fin slinga för både klassiskt och skejt och körs med fördel en dag när kroppen är pigg. Slingan är kuperad och avslutas med en lång klättring på ett par kilometer mot infarten mot Idre Fjäll.

Slättvålåspårets avslutning innan den riktigt tuffa klättringen upp mot Idre Fjäll.

Den tredje favoriten jag fick var Ångerspåret som gick runt skidstadion och följde Burusjörundan i början. Ett lagom kuperat spår som till största del hade dubbelt så bred skejtbädd jag är van och dubbla klassiska spår. Ångerspåret har också till stor del elljus. Jag log varje varv jag åkte. Det var 7,5 kilometer över de otroligt fina myrarna, skogen och de sköna utförslöporna och de lagom branta uppförsbackarna.  Log över hur fina och hårda spåren var och fjällen som hela tiden var närvarande.

Ångerspåret strax innan det vänder nere vid myren för att gå upp mot skidstadion igen.

Slättåvålåspåret och Fjället runt bjöd på finna vyer mot pisterna.

Något för alla?

Det tycker jag att Idre Fjäll som längdskidort är. Har du möjlighet att åka hit så gör det. Det finns något för alla. Vana skidåkare som nybörjare och för de som gärna går på tur. Allt i serviceväg är samlat på ett ställe och det finns det man behöver. Skidåkningen är otroligt fin och jag tror med all säkerhet att även utförsåkningen är bra här.

Det finns längdskidskola och möjlighet att få sina skidor preperarade för dagen. Värmestuga och toaletter på skidstadion och bra med parkeringar. Nära till lunchställen och fik. Samtidigt som man bara efter några hundra  ut i skidspåren meter får en känsla av att vara ute i vildmarken.

Så åk till Idre om du har möjlighet!

Litet bonustips

Är vädret fint så passa på att kliva upp innan solen går upp. Åk det fina Ångerspåret på 8.5 km och njut av rosa ljus på fjällen och så småningom de första solstrålarna bakom skidbackarna! Det är magiskt att få åka i alldeles nypreparerade skidspår den tiden på dagen. Har du tur är du kanske alldeles själv!

Morgonsol i nypreparerade spår.

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

 • Helena

  februari 3, 2018 at 07:21

  Utförsåkningen är jättebra. Pister i fyra väderstreck gör att det alltid finns något ställe att åka på där vädret är bra. Sen gillar jag att man inte behöver ta bilen till backe och spår. Pisterna når man från alla stugor och längdspåren når man med hjälp av ett ”tåg” som åker runt hela anläggningen och plockar upp boende.
  Helena recently posted…Curling-morsaMy Profile

  Svara
  • Helena

   februari 5, 2018 at 09:21

   Vi blev lite sugna på att testa pisterna också! hasse körde ju pistmakin i dem. Det kändes som Idre var gemytligt och inte lika stifft som de större skidorterna!

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: