• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • 6 prylar du behöver ha med dig i skogen

6 prylar du behöver ha med dig i skogen

Prylar
Livsnödvändiga cykelprylar.

Du behöver inte släpa med dig halva verktygslådan ut. Du behöver inte ha en stor väska att packa det nödvändigaste i. Det räcker egentligen bara med 5 saker (eller 6) som räddar din tur om oturen skulle vara framme. Detta ovan är det som alltid följer med ut på träningsrundorna i skogen och det får plats i min cykeltröjas bakficka. Det finns även lite utrymme för energi av något slag. Praktiskt.

En bra handpump räddar upp pys- och vanliga punkor.

Denna är lite i största laget, det finns mindre men den här är lätt att pumpa med. Se till att hitta en minipump som ger bra tryck. Det är bara irriterande att kämpa med en kass pump.

En slang gör att du slipper gå hem. 

Behöver väl ingen närmare förklaring. Ett måste för någon gång punkterar man och det är inte så kul att behöva gå tillbaka. Se till att ha provat hemma att byta däck innan. Jag kör slanglöst men skulle oturen vara framme kan jag stoppa in en slang och fortsätta.

Multiverktyg verkligen räddaren i nöden.

Fixar allt från lösa skruvar, bromsok, sadeljustering till däckavtagning (den där gråa stora grunkan hjälper till att lossa däcket från fälgen). Skulle man behöva övernatta kan man säkert i sann Mac Gyver-anda tälja/skära/bygga ett vindskydd och sen döda något till middag. Eller helt seriöst ett mulitverktyg bör finnas hos varje cyklist.

Körkort eller annan id-handling.

Om olyckan skulle vara framme är det bra att det går att identifiera mig. Om jag skulle svimma av eller något.

En slant räddar upp mycket

Slanten får mitt bankkort illustrera. Jag har sällan kontanter men det är inte dumt att ta med sig lite pengar. Antigen dyker på man på något fint litet fik under turen eller så väggar man rejält och då kan den där tjugan eller bankortet göra att du orkar cykla hem. Förutsatt att du cyklar det finns någonting att handla då!

Telefon är jätteviktigt faktiskt.

Om något händer är det bra att kunna ringa på hjälp eller skjuts hem. Sen är det ju trevligt att fota lite skog, det gör man ju för att få chansen att vila en stund.

Den uppmärksamme räknar ju till sju prylar.

Sant! Den där blåa grunkan är ett däckavtagarverktyg. Om multiverktygen inte har en däckavtagare så behövs en eller flera sådana här grunkor. Det är lite bökigt att kränga av däcket av fälgen och utan verktyg nästintill omöjligt.

Vad har du för pryl du inte åker utan? Berätta!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

8 Comments

 • Mattias

  juni 4, 2014 at 17:58

  Jag har även med mig ett kedjelås om kedjan skulle få för sig att gå av. Annars ser det ut som mina saker. 🙂 De mesta sakerna får jag plats i min sadelväska, men mobilen har jag i bakfickan…brukar känna titt som tätt så jag har kvar den i fickan…man vill ju inte tappa sin mobil…. 😉

  Svara
 • tewa75

  juni 5, 2014 at 06:37

  MÅSTE lära mig att byta slang/däck. Tittar bara snällt på medan maken visar. Mmmm, säger jag, jag fattar. Lätt som en plätt… Hmm, undrar hur det blir i skarpt läge? ;P

  Svara
 • Elna

  juni 5, 2014 at 07:00

  Bra skrivet. Jag har alltid en nödgel med mig också. Nödgelen räcker oftast i månader, men rätt som det är har man själv eller någon annan väggat stenhårt och då är det ett bra sätt att få hem trötta ben. 🙂

  Körde förresten utan slang och pump förra veckan. Det händer typ aldrig att jag gör det och självklart var det då jag punkade.

  Svara
  • admin

   juni 5, 2014 at 07:16

   Nödgel är inte dumt! Tror jag ska addera det till min ryggficka. Det har väl hänt mer än gång att jag faktiskt saknat något att ta till!

   Så gjorde jag med, på bockstensturen av alla ställen i fjol. Första gången jag punkterade på tävling. Har vi lärt oss något? 😉

   Svara
 • Martin S.

  juni 5, 2014 at 09:03

  Det fina är att man kan byta ut pumpen mot en kolsyrepump och en patron, så får allt det där plats i bakfickan eller i en verktygsflaska i ena flaskstället 🙂 Jag har även med mig ett växelöra på MTB:n.

  Svara
  • admin

   juni 5, 2014 at 09:38

   Absolut Martin. Kolsyra och patron följer med på tävling och på racern. Smart med tispet att stoppa i en vattenflaska. Och växelöra ja, det är viktigt!

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: