• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Asaklittsrundan och stigarna i Leksand – sann cykelglädje

Asaklittsrundan och stigarna i Leksand – sann cykelglädje

Förra våren cyklade vi för första gången mountainbike i Leksand. Med hjälp av appen Trailforks hade vi hittat stigar i skidområdet och sett ut en lite längre runda- Asaklittsrundan och blå spåret. Då åkte vi ned hela familjen och fick en otroligt fin dag på varierande stigar, grusvägar och asfalt. En runda som tog oss runt Asaklittsberget och de små byarna. Då hade inte våren riktigt kommit i gång med all grönska med det var vackert. Så där vackert som det kan vara i Dalarna.

Vi hade sett att det fanns fler stigar inne på själva skidstadionområdet men orken fanns inte då. Vi var vårtrötta efter 3 mil och bestämde oss för att göra ett återbesök.

I helgen som vi har tillbringar hos Hasses pappa i Rättvik gjorde vi det där återbesöket vi pratat om. Dock utan Cecilia. Vi kokade en stor kanna kaffe och stoppade ned varsin smörgås. Det skulle eventuellt bli regn men det skulle inte göra så mycket. Bara vi fick cykla ett lite längre pass. Vi skulle köra blå spåret och Asaklitt runt och sedan avsluta med stigarna vi sett året innan.

Asaklittsrundan var lika fin som jag mindes den och i försommargrönska ännu vackrare. En skön blandning av tallmostigar med lite rötter, sandiga stigar och de där fina dalagrusvägarna som inte finns hemma. Till och med de korta bitarna av asfalt var trevliga.

Efter fikapausen bestämde vi oss för att öka vi tempot lite och köra den gröna, gula och röda slingan inne på själva skidstadion. Även här kom appen trailforks till nytta för att hitta slingorna.

Vi jagade varandra runt i vad som gav mig Rörbäcksnäsvibbar. Fin sandig stig, tallmostigar och en del lite mer rotiga och hemmaliknande stigar. Skön kupering där det gick att trycka på uppför och sedan få med sig fart utför. Flowigt och roligt. Så roligt att det var lätt att glömma bort att pulsen låg på rött. 16 km senare pustade vi ut vid bilen. Lyckliga över galet fin stigkörning och sa i mun på varandra att det här var något alldeles speciellt.

Hasse filmade lite av de stigarna och kanske dyker det upp en film hos honom vad det lider. Jag själv passade på att klippa i hop 3 minuter från Asaklitt runt och blå spåret. Tyvärr tog kamerans batteri slut lagom till fikapausen.

Slutligen – har du möjlighet att stanna till i Leksand tycker jag att du ska cykla stigarna där vid skidstadion. Jag har en guide till rundan här på mina turtips. 

6

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

5 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: