• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Bara två dagar kvar till sommarens tuffaste lopp

Bara två dagar kvar till sommarens tuffaste lopp

Jag försöker andas lite. Sitta still i båten och mässar tyst för mig själv att all den träning jag har gjort sedan SM kommer en stor superkompensation om två dagar när Ragunda 100 miles ska köras. Alla långa turer, alla backar jag har gnetat mig uppför och jakten på att hitta en känsla och en intensitet som håller i sisodär 9 timmar. Som håller för 16 mil och 2400 höjdmeter. För jag har haft en sommar av bra träning och nästan inga förkylningar. Inte så att de har brutit ut. Jag har vilat när jag ska och har tränat klokt. Däremot har jag inte kört så många långa lopp men ändå varit ute länge emellanåt. På de där riktigt lugna passen. Men överlag en jättebra träningssommar.

Jag intalar mig att lite extra oplanerad vila den här veckan bara gör gott. Jag tackar också mig själv en extra för att jag inte lyssnade på tävlingsdjävulen och körde lopp i söndags. Jag är nämligen lite hängig, det där klassiska förkylningsvidet i huvudet och näsan och har slarvat alldeles för mycket med maten. Varma somrar är inte bra för aptiten. I stället för att stressa upp mig och tänka att det går åt skogen med loppet i helgen har jag i stället matat mig själv med positiva tankar. Tänkt att jag alltid känner så här inför större lopp och att det hör till nervositeten. Jag har också visualierat mitt lopp så här;

Om två dagar har jag varit ute ett par timmar redan och kroppen kanske redan börjar bli trött. Jag har lagt några mil bakom mig och har många kvar. Så många att det är lite svårt att få grepp om dem. Jag har redan fått i mig ett par gels och kanske ätit lite bar för att få något att tugga på. Jag har nog bestämt mig för att hålla depåstoppen korta och hoppa över lunchen. Kanske för att jag jagar någon lite längre fram eller så har jag några tätt inpå.

Jag har åkt fina stigar och tuggat många långa grusvägar. Jag har fått känna den där lite jobbiga känslan uppför innan kroppen blivit varm och sedan att det fanns lite tryck några backar lite senare. Jag längtar efter mål. Längtar efter att få rulla över mållinjen och vara riktigt trött. Så där trött att jag fnissar och inte vet hur jag ska komma upp på cykeln igen. Men det är långt dit och jag är kanske inte riktigt säker om jag kommer att klara det. Jag tror att jag känner mig stark ändå. Så stark som jag kan känna mig när jag får hålla på länge. Jag har känt att jag åkt snyggt på stigar och utför. Kanske har jag hängt av några i skogen och blivit ikapp åkt på grusvägarna. När jag närmar mig skylten med 3 mil kvar känner jag förhoppningsvis målvittring så som jag gjorde förra gången jag körde loppet. Då var benen starka och jag hög på livet. 

Jag kommer vara nöjd när jag tar mig uppför sista lilla knixen innan målet och kanske åker jag över mållinjen på bakhjulet som jag lite skämtsamt lovade Flemming, arrangören tidigare i sommar. Oavsett har jag klarat 16 mil. 

För  det kommer att gå bra på lördag och jag kommer att ha roligt. Jag kommer att göra mitt bästa för dagen och kan bara se hur långt de räcker. Jag längtar efter att sätta nummerlapp på styret och köra mig trött. Jag längtar efter alla dippar som kommer under så lång tid. Ena stunden eufori och starka ben och en stund senare tvivel om det verkligen ska gå och tankar om att det är skönt att bryta. Jag vet att jag tar mig upp ur svackorna och tycker att det är spännande att se hur länge det tar. Spännande att få jobba sig ur det. Lika spännande att hantera den smärta som kommer av långa lopp. Trötta axlar, trött rygg och trötta ben. Det är sådant som gör att jag tycker att långa distanser är roligt.

Så om två dagar blir det ett redigt distanspass med många höjdmeter och höjdmeter har jag plockat i massor i sommar. Nu återstår bara att tvätta cykel, se över gelsförrådet och packa ned tävlingsdräkten. Planera langningsställen åt Cissi som följer med och supportar och försöka att sova bra.  I år blir det inte storm i Ragundadalen och en lagom temperatur på runt 12 grader varmt.

Heja mig och heja Hasse som jag tror kommer att göra ett grymt lopp!

8

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

7 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: