• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • I cykelryggan – det allra nödvändigaste

I cykelryggan – det allra nödvändigaste

En fråga jag får i bland är vad man ska ta med sig ut på cykelturen och man bäst packar sakerna i. Ryggsäck, midjeväska, sadelväska eller sina ryggfickor, valen är många och upp till dig vad du föredrar. Det finns inget rätt eller fel. När frågan dök upp i facebookgruppen Vi som älskar mountainbike tänkte jag uppdatera ett par gamla inlägg med vad man kan ta med sig.

Jag själv använder helst ryggsäck och min cykeltröjas ryggfickor. Väskan följer med ut på happyrides och längre turer och alltid när jag cyklar i fjällen. Ryggfickorna packas till bristningsgränsen på tävling eftersom jag har svårt att köra riktigt tufft och hårt med väska.

Det jag packar med mig räddar upp små missöden, förhindrar att jag tom på energi, slipper ringa efter skjuts eller gå hem med trasig kedja. Saker som skyddar mot lättare regn och blåst och räddar upp små skador.

I min rygga

Uppifrån och ned, från vänster till höger mellan ryggsäck och hjälm.

 • Min smidiga tunna vindjacka från Craft som lätt packas i hop till ett paket. Perfekt förstärkningsplagg om det blåser eller börja duggregna.
 • Dextrol. Skulle energin ta slut så hjälper en tablett en liten stund i alla fall. I bland ligger det även en nödgel i väskan.
 • En extra slang. Jag kör slanglöst vilket inte innebär att man går säker för punkteringar. Är olyckan framme är det bara att stoppa i en slang, ta bort ventilen och se till att den hamnar i ryggsäcken.
 • En minipump. Ovärderligt!
 • Första förband och eltejp. Ett första förband är nödvändigt tycker jag. Det går att plåstra mindre sår, stoppa blödningar och linda tummar. Eltejp är bra till mycket. Laga sadlar, cykelbyxor som går sönder för att nämna några användningsområden.
 • Telefon. Inte bara för att fota cykeln utan en säkerhetsdetalj. Händer det något kan jag ringa efter hjälp, skjuts eller 112 om någon olycka händer. Telefonen förvaras i platspåse.
 • Kolysrepatron och hylsa. Den följer allitd med på tävlingar när jag snabbt vill få luft i däcken. används nästan aldrig på vanliga cykelrundor men ligger i ryggsäcken utifall pumpen krånglar.
 • Multiverktyg och däckavtagare. Två praktiska saker. Med multiverktyget fixar jag småmeck och laga punktering utan däckavtagare är nästintill omöjligt.
 • Körkort. Utifall det händer mig något kan den som hittar mig identifiera mig. Det låter ganska hemskt men är viktigt. Jag har också en liten med telefonnummer till anhörig.
 • Bankkortet. I bland väggar man. Så är det bara. Då kan det vara bra att kunna svänga in på en mack och köpa nödproviant eller köpa en bussbiljett. Kortet kan komma till användning om det blir något caféstopp.
 • Den lilla burken innehåller kedjelås och en ventildragare. Mitt multiverktyg har kedjebrytare men helt ärligt vet jag inte om jag lyckas laga en avbruten kedja utan hjälp. Måste öva på det.

I burken ligger två kedjelås. En otroligt fiffig lösning för att laga en kedja som är trasig. Den lilla detaljen att klara av det själv har jag inte riktigt kläm på. Inte än! 

Vad har du med dig ut? Har jag glömt något viktigt jag kan ta med mig nästa gång? Kommentera gärna!

8

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

15 Comments

  • Helena

   mars 30, 2017 at 08:36

   Ingen dum idé, har gjort tabben förut att inte ha med det, slutade med singelspeed för dottern på en fjälltur. Inte helt uppskattat!

   Svara
 • Helena

  mars 30, 2017 at 06:16

  Ett packe pappersnäsdukar följer alltid med mig. Nöden har ingen lag, men mossa är inte att föredra för mig. Måste också lära mig knäcka kedja. En cyklist framför mig på Cykelvasan i fjol fick kedjebrott och jag hade inte velat vara i den situationen. Hade inga grejer med för att fixa det.
  Jag kör med ramväska. Smidigt med en plastficka för telefonen också som skyddar mot regn. Får plats med det mesta i den. Så har jag slang och verktyg i en sadelvästa samt cykelpump i en hållare på ramen.
  Helena recently posted…Vad händer?My Profile

  Svara
  • Helena

   mars 30, 2017 at 08:37

   Tack för det tipset, det har ju hänt någon gång när jag sprungit att jag fått tagit vad som funnits för att rädda upp en situation i skogen utan papper 😉 Jag själv måste hitta en bättring lösning för att hålla telefonen undan väta. Tack för att du delade med dig!

   Svara
 • Lisa

  mars 30, 2017 at 09:00

  Har alltid en överlevnadsfilt med, iaf höst- vår, liten och väger knappt nått. Om det händer nått blir man snabbt nerkyld om man bara har cykelkläder på sig.

  Har även investerat i ett vattentättfodral till mobilen, skönt att slippa alla 2 L fryspåsar spridda i huset… Jag ha lifeproof nuud och är mkt nöjd.

  Beroende på typ av tur så åker även lilla dunjackan med 🙂

  Svara
  • Helena

   mars 30, 2017 at 12:27

   En sådan filt har sambon i sin löparryggan, smart är nog att ha med sig även i cykelväskan.

   LIfeproof har jag hört talas om ska kika lite närmare på! Tack för tipset.

   Svara
  • Helena

   mars 31, 2017 at 08:23

   Jag är så rädd att sadelväskan ska skumpa bort i skogen. På landsvägscykeln hängde den med. har provat cykla med rygga på lvg-hojen men då protesterar ryggen efter ett tag. Konstigt nog är det bättre för den att fylla fickorna till bristningsgränsen.
   Toapapper är något jag ska stoppa ned.
   Tack! Min trainermatta kommer väl til pass i bland ;.-)

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: