• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Cykliga sommarpärlor – ett par av turtipsen

Cykliga sommarpärlor – ett par av turtipsen

Det är hög tid att börja planera sina sommaräventyr nu. Vi själva kommer att åka till Rörbäcksnäs så fort det blir bart på stigar och solen värmer lite. I år åker vi dit med dottern och hennes lika cykelintresserade pojkvän. Vi kommer att göra en avstickare till Trysil precis så som vi gjorde i somras. Sedan vill jag precis som förra sommaren upptäcka mer av mitt närområde. Hitta de där pärlorna som jag kan återkomma till. För det finns så mycket fint att upptäcka om man bara vill!

Som ni kanske har sett så finns det en flik om turtips här på bloggen. Där har jag samlat mina absoluta favoriter. Allt från fjällcykling till turer i Dalarna och de lokala stigarna här i Östersund. I somras sammanställde jag turtipsen runt Vemdalen/Storhogna i ett eget inlägg. Uppdelade i svårighetsgrad. Det inlägget hittar du här. 

För den som kanske åker lite norrut i sommar tänkte jag bjuda på några av mina absoluta favoriter. Norr över kvalar Dalarna in i det här fallet! Så varsegod, ett par sommarpärlor att upptäcka.

Rörbäcksnäs

I Norra Dalarna och på gränsen till Norge finns en cykelhimmel. Den heter Rörbäcksnäs och i somras var jag dit för första men inte sista gången. Jag hade under många år längtat efter att få åka dit. Prova alla fina leder och stigar jag bara läst om och sett på bild. Rörbäcksnäs infriade mina förväntningar och gav massor av cykelglädje och milvis med fina stigar.

Lederna var av varierande svårighetsgrad och det finns något som passar alla, från de allra minsta till de som är vana att cykla. Jag som är van att köra mycket rotig och brötig stig här uppe i Östersund njöt av lite slätare cykling i Rörbäcksnäs.

Allra finast tyckte jag den röda Vallsjörundan var. Den bjöd på helt underbara mörka släta stigar kantande av vitmossa. (Inläggets omslagsbild är från den leden) och en skön blandning av grusväg och lite stenig stig.

Jag skrev ett uppskattat inlägg med beskrivning av lederna. Det inlägget hittar du här. 

En av alla vitmossestigar på Vallsjörundan

Leksand – Asaklittsrundan

I Leksand med utgångspunkt från skidstadion finns en underbar runda som passar de allra flesta cyklister oavsett nivå. Det blå spåret tar dig på en runt 30 km lång utflykt med varierad cykling. Fina släta tallmostigar blandas med fin dalagrusväg, asfaltsväg, röda stugor och en del lite sugande uppförsbackar. Cyklingen är lätt teknisk sätt och passar fint för en familj med lite större barn.

Vi körde rundan i början av maj förra året och fick en fantastiskt fin cykeldag. Leksand var för oss outforskat. Vi har mestadels cyklat i Rättvik med omnejd.

Här finns mer information och beskrivning av turen!

Oxsjön och Bräckvallen

En av de allra finaste rundorna i området där jag har min stuga i Vemdalsfjällen är turen till Oxsjön och Bräckvallen. En tur som bjuder på fina vyer, rolig och lekfull cykling och en del dra cykel. Det som hör en fjälltur till.  Du kommer att runda områdets högsta fjälltopp och cykla förbi fäbodar. Turen finns i två varianter. Den ena innehåller en del cykling längs med asfalt och grusväg och den andra mer fjällcykling även om det innebär att dra cykel upp mot jaktstugan. Den sistnämnda var den tur jag bjöd in till i somras när happygänget kom på besök.

En fin dag lunchar du med fördel uppe på Oxsjöfjället eller vid foten av Oxsjövålen. Är vädret lite bistert kan du ta paus och gå inomhus vid Oxsjövallens raststuga. En varm dag får du inte missa att doppa dig i fettjån strax efter Bräcksvallens raststuga. Den här turen kräver cykelvana och kondition eftersom den bitvis är teknisk och framförallt innehåller många höjdmeter. Men missa den inte om du sommarsemestrar i Vemdalsområdet!

Andersön en teknisk liten pärla

Utanför Östersund ca 2 mil efter vägen mot Hara ligger naturreservat Andersön. En ö som lockar många Östersundsbor året om. Vintertid fin skridskoåkning och vinterfiske i vikarna när snön inte ligger djup. Sommartid ett perfekt utflyktsmål för löpning, badning, grilling och cykling.

Runt ön löper flera vandringsleder med olika karaktär. Längs den västra stranden är stigen enkel och otroligt fin och ju mer du kommer åt öster blir stigen rotigare och mer teknisk. Trots att ön är platt finns det ett par rejäla knixar att ta sig över. Den allra mest använda leden runt ön mäter ca 10 km men tar du av mot Östra stranden får du ett par kilometer av mindre stig som är riktigt rolig att köra. Här rör det sig även mindre folk vilket kan vara bra när det är som mest högtryck på ön. Bästa tiden är ändå vår och höst och du kan ha en hel ö för dig själv!

Mer om Andersöns cykling finns här. Och du, tänk på att det är ett naturreservat och var snäll med skog och leder. Eftersom det har varit lite motsättningar kring cyklandes vara eller inte vara på ön är det inte dumt att vara extra vänlig och lämna företräde och heja glatt.

Östra Ulvårundan

En av mina allra finaste favoriter när det kommer till fjällcykling är Östra Ulvårundan. Den turen bjuder på varierad cykling längs med vältrampad vandringsled, vadning, lite push-bike uppför och riktigt fin utförskörning. Turen är inte en nybörjarrunda utan det krävs lite cykelvana. Däremot fungerar det bra att köra med med hardtail.

Turen utgår från Storulvån och tar dig till Sylarnas vindskydd och vidare över Östra Enådaläjden och ned mot Gåsåns vindskydd. Därifrån cykling på områdets finaste singeltrack till man når grusvägen mot Tjallingen. I fjol brast bron över Gåsån så jag törs inte säga om den bron kommer att finnas på plats i sommar vilket är en förutsättning för att ta runt rundan. Värt att kolla upp innan du åker dit och hör dig gärna för om det finns alternativ att ta sig tillbaka från Tjallingen.

Den här rundan bjuder på magiska vyer och tar en dag i fint skönt fjällcyklingtempo. Du passerar tre vindskydd under turen så ta med både lunch och fika. Det finns cyklar att hyra på Storulvåns fjällstation om du inte har din egen med dig.

Här finns ett gammalt turtipsinlägg med beskrivning.

Ett bonustips – Bynäset

Bynäset har inte varit ett turtips bland de som finns. Av den anledningen att det var först i sommar som Bynäset öppnades för allmänheten. Halvön ett par kilometer från Östersund och ett par kilometer från Frösö Park har varit ett militärt skjutområde. Trots det har området nyttjats för promenad, löpning och cykling under åren. I våras pågick en livlig och bitvis infekterad diskussion om cykling skulle tillåtas eller inte inför öppnande av Bynäset.  Cyklingen vann den gången.

Bynäset har i mitt tycke den finaste stigen i området. Bitvis stökig och rotig och bitvis med mycket flow. Stigen löper längs med Storsjöns strand och man har utsikt över Storsjöflaket och både Bydalsfjällen och Årefjällen. Bynästet runt är ca 7 km och är därför en perfekt avstickare om man har cyklat Frösö lång.

För att hitta till Bynäset åker du ut på Frösön och följer sedan skyltningen till Frösö Park och därefter skyltning till Bynäset. Stora parkeringsmöjligheter finns om du väljer att ta bilen ut. Det här är cykling du inte får missa om du har tänkt att åka upp till Östersund för att titta på eller köra SM i sommar.

Det här var ett par av mina pärlor. Sverige rymmer många fina cykelställen. Så jag bollar över till dig som läser. Vilka är dina pärlor och som du tycker att man inte ska missa? Jag vill gärna upptäcka ännu mer av fin stigcykling. 

6

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: