• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • Det första intrycket av fulldämpat vs hardtail

Det första intrycket av fulldämpat vs hardtail

Jag väntar fortfarande på min egen cykel. I rätt storlek och med dämpare inställda efter min vikt. Tills vidare lånar jag Hasses cykel när andan faller på och luftar min hardtail emellanåt. Men det är svårare än jag trodde att återgå till hardtail efter att ha cyklat fulldämpat på våra stökiga stigar.

Jag har varit mycket skeptiskt till att gå över till fulldämpat. Jag tar mig fram i princip överallt på hardtail och har inte känt något större behov av att byta. Men i slutet av sommaren som gick började den där tröttheten i ryggen göra sig påmind vid längre cykelturer. Den som jag i bland känt på långlopp. Stökiga stigar ger ju en viss påfrestning på kroppen i långa loppet.

 

Jag gillar sättet att köra stelt bak. Det blir viktigare att köra tekniskt bra och spårvalen viktiga. Det är också roligt att bryta sig fram över stök och jag är en cyklist som gärna står upp. Då är jag stark. Jag hade en föreställning om att lite av den lekfullheten skulle försvinna med en cykel som sväljer det mesta av stöket. Jag var också lite skeptisk till om jag skulle kunna köra backar med bra fart även med en cykel som väger lite mer och inte är lika stel som min gamla. Skulle jag byta till fulldämpat var ett krav att cykeln skulle gå att låsa så att den blev riktigt stel och med remote på styret. Allt för att snabbt kunna justera efter terrängen.

När vi fick möjlighet att köra varsin riktigt fin superior med de krav som jag har på en fulldämpad xc-hoj kändes valet att byta spännande. Cykeln är lite tyngre men det skiljer inte många hekto. Specen var fin och dämparna skulle enligt tillverkare bli stela i låst läge.

En för mig viktig detalj, att kunna låsa/öppna dämparna via styret.

Har jag fått mina fördomar lite naggade i kanten? Jag svarar ett starkt ja på den frågan. Jag är positivt överraskad hur rapp cykeln känns. Hur fint den svarar när jag trycker på. Även då jag står upp. Uppför backar känns den ännu snabbare än min andra cykel och det finns inget som ”svajar” i bakdämparen. Det är så stelt det kan bli.

Att lekfullheten skulle försvinna behövde jag inte vara rädd för. Även om den sväljer rötter så är den rolig att cykla på. Det går att ta sig fram där min hardtail satt stopp. Jag behöver inte ”bryta” mig fram på samma sätt. Spårvalen kanske inte blir lika viktiga men det går att ta ut svängarna lite mer. Cykeln ger mig lite mer mod och är förlåtande om jag missbedömmer.

Nu är Hasses cykel två storlekar för stor för mig och lite svår att hantera i tighta kurvor. Det är lite som att cykla en pråm men den känslan kommer med all säkerhet att bli annorlunda när jag får min egen. Jag tror också att jag behöver lära om. Att inte cykla som på en hardtail utan våga sitta ned lite mer.

Om jag blir snabbare vet jag inte. Känner dock redan nu att jag kan cykla längre tekniska stigar med mindre energiförbrukning och en mindre trött rygg. Det i långa loppet kommer att löna sig. Ser jag till mina tider nu jämfört med i somras är jag inte långsammare. I vilket fall som helst så kommer det att bli en rolig sommar!

Har du bytt från hardtail till fulldämpat? Vad tyckte du?

18

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

8 Comments

 • Peter Frejd

  april 21, 2017 at 15:50

  Underbart, kändes det med heldämp. Men så bytte jag från hardtail till fulldämp, från 26 till 29 och från 12 till 9.8 kg. Lite svårare med tvära kurvor men njuter!

  Svara
  • Helena Enqvist

   april 22, 2017 at 23:17

   Då förstår jag att det är stor skillnad! Tyckte det var det var det bara att gå från 26 till29 tum på hardtailen.
   Kurvorna kändes som sagt lite knepigare men man lär väl sig igen!

   Svara
 • Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr

  april 22, 2017 at 08:36

  Jag bytte ju förra sommaren och känner så himla mycket igen den där skeptiscismen du beskriver, var inställd på att jag inte alls skulle gilla det. Och så blev det tvärtom, älskar det och cykeln jag kör är ju ruskigt fin. Det tog ett tag innan jag vande mig av att köra som om jag körde hardtail och köra lite mer rakt över stenar och rötter – och det var ljuvligt att åka långlopp på den just för det här med ryggen, den håller längre. Men – jag har lika kul när jag plockar fram min gamla 26″ med hardtail, det är en annan typ av åkning som jag också uppskattar väldigt mycket.
  Du, jag håller tummen hårt för att din hoj kommer snart, nu har du ju väntat alldeles för länge!!!
  Elna – cykellycka, mjölksyra & äventyr recently posted…Tävla om en av mina favoriter: superlätta Craft Featherlight VestMy Profile

  Svara
  • Helena Enqvist

   april 22, 2017 at 23:22

   Men precis, jag ”väjer” för stöket även på Hasses FS och lyfter på rumpan lite i onödan. Allt har liksom sin tjusning, körde Fatbike på vårstig i dag och det var superkul.
   Ja, alldeles för länge. Det har varit så många turer med den här cykelleveransen och de mest osannolika saker som skett på vägen så jag tror först att det blir en ny cykel när den väl står hemma i vardagsrummet.

   Svara
 • Henna

  april 25, 2017 at 13:42

  Jag har bara cykalat i två somrar och de med en hard tail (29″). I höstas köpte jag mig en fulldämpad (27,5″). Den nya är lite mindre i ramstorlek, kanske på gränsen till för liten, men betydligt smidigare. Jag har vågat mig på ställen som tidigare upplevts som svåra, och när jag fixat dom med den fulldämpade går de plötsligt också med hardtailen. Så för mig har den gett mig bättre körlinjer och gjort vissa ställen psykiskt lättare. Jag tror nog att jag fortsättningsvis kommer att köra cykelorinteringstävlingar med hardtailen, då terrängen på tävlingar ofta är jämnare och lättare. Så just nu använder jag båda parallellt, och njuter av att ha möjligheten att välja cykel enligt humör.

  Hoppas du blir verkligt nöjd med din cykel, när den äntligen kommer.

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: