Du som precis börjat cykla

Lova att inte skrämmas av cykelvärlden med sina konstiga regler. Det spelar ingen roll om dina strumpor är randiga eller om du struntar i att matcha dina cykelkläder. Du behöver inte cykla med baggyshorts och rygga i skogen eller vara superaerodynamisk på racern.  Det är helt okej att bara cykla precis som du är och vill!

Citatet ovan kommer från ett inlägg jag skrev i april 2016. ”Ett par ord till dig som börjat cykla” hette inlägget. Jag gjorde en serie cykelpepp tillsammans med Sara Rönne och Elna Dahlstrand. Just det där inlägget var som ett litet brev till nybörjaren. Jag tänkte följa upp det här med att vara ny. För det allra finaste och roligaste jag vet är när någon ny hittar till cyklingen. Att få se den glädjen som sprider sig eller läsa om någons allra första tur. Det är därför jag lagt ned mycket av min tid till leda nybörjargrupper inom cyklingen och formulera tankar och ord här i bloggen särskilt riktat till dem som precis ska komma i gång eller tagit sina första tramptag.

Jag funderade lite på vad jag själv skulle ha velat veta när jag började cykla mountainbike. Hade frågor som jag inte riktigt vågade ställa och egentligen ingen aning om hur man cyklade i skogen. Vad är de bästa tipsen egentligen? Jag ställde frågan om du fick ge ett råd, ett enda råd till den som är ny vad skulle det vara. I Facebookforumet Vi som älskar mountainbike ramlade svaren in. Som citatet nedan från Sören Ljunggren som är lite av essensen i att lära sig något nytt oavsett om det är cykling eller något helt annat.

Var inte rädd att testa lite utmaningar, för den dagen man lyckas komma upp eller ner från ett svårare parti är känslan grym. Sören Ljunggren

Jag skulle vilja skriva in varje kommentar till den där frågan i inlägget men det skulle bli för långt och svårt att läsa. I stället får ni några utvalda tips och sammanfattning av det som var det allra tydligaste! Vill du läsa hela tråden finns det i forumet Vi som älskar moutainbike.

Våga fråga

Var inte rädd för att fråga, inga frågor är dumma. Det är mitt nybörjartips. Mats Collin

Det kanske är det allra bästa tycker jag. För frågor har man, stora som små men aldrig dumma.Frågar man inget får man inget heller veta och det är så man lär sig. Fråga i forum där du känner dig trygg. Fråga runt bland cyklande kompisar eller i cykelklubben/gänget. För precis som Mats skrev är inga frågor dumma. Strunta i om du inte kan alla begrepp och cykeltermer.  Skriver du i forum räkna med att det säkert dyker upp ett och annat lite smådrygt svar. Strunta i det och fortsätt fråga. Det finns alltid någon som svarar på ett bra sätt.  Några av de som svarade skrev också att de upplever att de allra flesta är vänliga och hjälper till oavsett vad handlar om. För så upplever jag också att det är. I de allra flesta fall. För det är roligt att dela med sig om man får frågan. Sedan finns det självklart de som mer än gärna kommer med massor av ”goda råd” utan att blivit tillfrågade. Strunta i det. Slå dövörat till och tro på dig själv!

Hitta glädjen

Cykla för att ha kul! Annars fortsätter man inte. Senare kommer andra dragningar, teknik, tävling, träning. Men det bästa man kan göra i början är nog att försöka ha kul snarare än att försöka ha rätt cykel, rätt prylar, rätt stravatider eller rätt hjulstorlek. Det kommer senare om man fastnat. För att fastna, gör det roligt och njutbart för dig själv! 😁👍🏻 (Som med allt annat)  Carl Svahn

Det är huvudet på spiken och något som många återkom till. Jag tror att det är en av nycklarna- att ha roligt på cykel. För att fortsätta och få in träningen i livet. För att ta sig igenom slitsamma pass när de kommer, när det strular och inget känns speciellt roligt.  För allt handlar inte om att tävla eller bli proffs utan det kanske bara är det är roligt att cykla och inget annat.

För mig kan en slät slingrande försommarstig vara ren och skär glädje. Det som får mig att komma ut om det känns motigt.

Gemenskap

Gå med i en klubb, träffa likasinnade att cykla med, lär och få tips och råd face to face av mer erfarna. Gemenskap är fint. Arne G Jonsson

För den som är ny kan det vara skönt att hitta sällskap att cykla med oavsett om det är en cykelklubb, kompisgäng eller en grupp som samlas och cyklar där du bor. Även om det känns läskigt första gången så ger det så mycket. Alla har varit nya någon gång och de allra flesta är hjälpsamma och tar väl hand om de som kommer. Kanske har klubben nära dig rena nybörjargrupper? Kanske cykelgänget kör fikarundor? Kanske finns det rena tjejgrupper för dig som känner att det är roligare?

Våga också be om tips av de som du cyklar med. Kanske han eller hon är grym att åka utför eller tar sig fram riktigt bra på stök. Jag kan nästan lova att du får hjälp om lära dig om du frågar! Har du tur kanske det ordnas rena teknikträningar eller mekkvällar. Passa på att suga in så mycket du kan.

Det är inte bara ett fint sätt att utvecklas och lära av andra utan också ett riktigt bra sätt att få guidning av stigarna hemmavid på köpet. Stigar och vägar som du kanske inte visste fanns och som du kan köra själv sedan. Chansen är också stor att man får nya vänner på köpet! Vänner man inte skulle ha träffat annars, utanför cyklingen.

Personligen har jag fått ut så mycket av att cykla med andra. Inte bara blivit bättre rent tekniskt eller utvecklas vad gäller fart och styrka utan också har den sociala biten var ett stort plus. Vi har en stor aktiv grupp i stan som träffas och cyklar. Jag gillar den sociala delen av cyklingen. Lika mycket och kanske mer än att nåla nummerlapp eller slita med tuffa pass. Jag var grön i början men har under åren lärt mig massor tack vare alla cyklande vänner.

Tillåt dig att vara nybörjare

Var inte rädd för att kliva av och GÅ över hinder. Nästa gång går du över färre, därefter klarar du att köra över fler… En dag KAN du köra över alla! 👍🏼
Och…du MÅSTE inte ha den eller den cykeln. Kör med vad du har, du märker själv så småningom.
Kör ditt eget race!! Helena Lindgren

Att få lära sig något nytt är häftigt. Skulle allt gå bra från första stund är helt ärligt inte så roligt. Våga ta fram barnet i dig. Det som vågar prova, är nyfiken, misslyckas och provar igen. Det är så vi lär oss även i vuxen ålder. Som många skrev i forumet kan det vara en bra ide att börja med det som är lite lättare. Kanske är det en bred fin stig eller grusvägen eller den där släta slingrande stigen i skogen där du bor? Ut och testa. Som Helena skrev, gå om det blir för svårt. Nästa gång klarar du lite mer och gången därefter ännu mer. Skynda långsamt och sätt inget krav att du måste vara ute i flera timmar. Utöka hellre tiden allt eftersom.

Och du, som Steke Roth tipsade om; ”the fart is your friend”. Så är det. Våga även om det känns läskigt. Med fart blir hindren lite lättare.

Strunta i prylhets och oskrivna regler

Som jag inledde inlägget med så spelar det ingen roll hur du ser ut på cykeln, om du väljer att köra med tighta eller lösa kläder eller hur dina strumpor ser ut.  Det spelar ingen roll vilken cykel du har bara den fungerar för dig och den terräng du tänker cykla oavsett om det är grusvägar eller stigar. Det finns så många oskrivna regler i cykelvärlden, många av dem med glimten i ögat men i bland lite skrämmande för den som är alldeles ny.

Du behöver inte heller ha den värsta cykeln eller de allra bästa prylarna. Du kan om du vill byta upp dig senare, huvudsaken du kommer ut och cyklar.

Och du. Cykelsäsongen tar aldrig slut. Den bara ändrar skepnad i takt med årstiderna! Så även om det kanske känns lite konstigt med ett cykelinlägg likt detta mitt i vintern kanske det är just i dag som du börjar cykla? För vintern är inte dum, inte våren, sommaren eller hösten heller. 

Så vill jag avsluta med en klok herres ord. En cykelvän som ger mig så otroligt mycket inspiration, som sprider glädje och som jag tack vare cyklingen fått lära känna.

Börja med att cykla på en bra cykel med växlar på en fin och bilfri väg i fin natur, helst ganska platt och lite medvind + go temperatur och inte för fort och för långt förstås. Glöm inte fikat! Den upplevelsen gör att man vill cykla igen. Reinhold Skoglund

8

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: