Fatbike en onsdagskväll- galet grymt

Jag skulle kunna strössla alla tänkbara superlativ som magiskt, episkt, galet kul, tokigt roligt över gårdagskvällens happyfatbiketur. Alla ord skulle passa även om de är slitna och rätt uttjatade. Likaså att man aldrig ångrar ett pass bara man kommer ut. För det var verkligen en sådan där kväll jag kommer att spara på länge. En kväll som var så barnsligt rolig att jag om jag orkat kunnat fortsatt att cykla hela natten. Varv på varv, timme efter timme.

Minns ni inlägget om cykliga eldsjälar? Om Jimmy och Hanna som gick med snöskor och bildäck bakom sig för att skapa stigar att cykla på i Lillsjön? De och Jocke har gjort ett lika fint jobb i Fugelsta. De har trampat en lång slinga, bland annat den som Jämtlandsserien gick på i höstas. Stigarna som är roliga att köra sommartid.

Efter att plusgraderna övergått till minus och det som körts upp fått frysa i hop bjöd Jimmy in till happyride i går. Med fikapaus som sig bör. Jag valde efter många om och men att ta min fatbike när Jimmy försäkrat oss om att det inte var särskilt halt längre.

Jag var så pirrigt förväntansfull och visslande gick omkring hemma i lägenhten och väntade på Stefan som jag skulle få åka med ut till Fugeslta. Kokade kaffe, fyllde termos och stoppade ned en smörgås. Letade fram lite lagom varma kläder och såg till att lamporna var laddade. kände på mnig att det skulle bli en riktigt fin kväll. Kanske var jag lite extra förväntansfull eftersom det var längesedan jag cyklade med andra, längesedan jag var med på en happyride och framförallt längesedan som jag tagit ut fatbiken.

Parkeringen vid Marieby kyrka fylldes upp av cyklister. 23 stycken räknades in och vi rullade upp mot Fugelstas stigar och in på första uppåtstigen. Den som slingrar sig så roligt upp för backen med serpentiner och skarpa kurvor. Underlaget var stenhårt med ett tunt lager snö ovanpå. Galet bra förhållanden och så fortsatte det. Det var som att cykla på ett salsgolv med fäste. Annars rotiga och lite bökiga stigar var släta och jag tänkte flera gånger att sådana här förhållanden får man bara några få gånger på en vinter. För mestadels är fatbike cykling i snö, mer eller mindre djup. Det är många av och på och snöänglar bredvid den upptrampade stigen. Det är mycket mjölksyra i låren. Men inte i går. Ren och skär fincykling. Cecilia Thomasson som låg bakom och körde med dubbad mtb strödde lovord över sina egna stigar. Om hur otroligt fina de var och när vintercykling är så här är det oslagbart.

När vi väl vände nedåt längs stigarna Tarmen och Höktjärn mindes jag Jämtlandsseriens sista deltävling. När jag cyklade här med mjölksyra långt upp över öronen och linsen som fastnat i cykelglasögonen. Då hann jag inte njuta så mycket så som jag gjorde i går. Jag tog ut svängarna på världsmästarstigen och lutade mig i de fina doserade kurvorna, vågade inte riktigt hoppa över guppen eftersom jag inte sitter fast med fötterna. Men farten fanns där, även på min tunga feta kompis.

Lika magiskt som stigarna var pärlbandet av lampor på stigen bakom mig. En lång slingrande orm av cyklister, skratt och surr i en annars tyst skog och jag bara flinade. Hög på cyklingen en sketen onsdagskväll och visste att snart väntade varmt kaffe under tak.

Saffransbullar och glögg gick runt. Marschaller i eldstaden och cykelsurr. Reinhold som lyste av glädje och som stressat skyndat sig att cykla från Brunflo till Fugelsta för att hinna. Sedan uppbrott och sista biten längs med myrmys, krumsprång och den otroligt roliga Brunflow med rollers och hopp innan vi åter var nere igen vid parkeringen.

Jag hade svårt att somna när jag kom hem. Fylld av endorfiner och en skön känsla i kroppen. Glad över att jag tog mig i väg och fick uppleva en av de finaste fatbiketurerna jag någonsin gjort. De är få de här tillfällena och nu när det väntas storm över länet är jag ännu gladare att jag orkade i går. Avslutar med en kommentar som Reinhold skrev i happyformumet efteråt. Som var pricken över i:et.

Absolut en toppenkväll – alla kategorier! Och tack för prepareringen av det makalösa spåret som vi fick åka på idag. 
I turistbroschyrerna skulle detta klassas som upplevelse och äventyr!

Reinhold Skoglund
5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: