• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • Favorit i repris – "Tips till nybörjarspinnaren!"

Favorit i repris – "Tips till nybörjarspinnaren!"

Det är sällan som jag kör repriser av gamla inlägg. Bloggens bästa finns under fliken med samma namn. Där finns inlägg som haft många sidvisningar och inlägg som varit uppskattade. Ett inlägg som jag skev i oktober 2012 är ett av de mest vällästa och väl värt att lägga upp igen. Jag vet att jag har många läsare som är intresserade av spinning och det finns många som inte vågat sig i väg ännu. Nu när vintern står för dörren passar det fint att ge lite tips som kanske gör att just du provar ett pass cykel inomhus! Bra träning är det. Så vi kör en favorit i repris helt enkelt.

Spinning? Nej det vågar jag inte,  jag måste ”träna upp mig innan”. 

Har du hört den förut? Eller tänkt så? Det ovan är en myt som jag vill slå hål på. Många vågar sig inte in eftersom man inte tror att man klarar av det. Det är så synd, för  du aldrig kan aldrig hamna efter eller göra bort dig! Cykla kan vi ju alla göra, eller hur?

Spinning passar alla, gammal som ung och oavsett vilken nivå man är på.

Du bygger snabbt upp din kondition och du väljer själv hur mycket motstånd du vill ha. Spinning är ett bra alternativ om du av olika anledningar inte kan springa.

Oftast är passen enkla att följa med i, ledaren ger dig instruktioner om vad du ska göra och ger även ofta alternativ, tex att sitta ned i backar om man inte vill stå upp.  Ju starkare och bättre kondition du får desto mer kan/vågar du utmana dig.

Testa gärna att gå för flera instruktörer, det brukar skilja en del i musik och upplägg. Det finns säkert olika långa pass på ditt gym. Att prova ett av de kortare i början kan vara bra. På Fristilen kör vi både 45, 55 och 75 minuter långa pass. Passen passar alla, oavsett vilken nivå man är på!

 

Hitta nåt som du tycker om, för det är det viktigaste; det ska vara roligt!
Några snabba tips inför passet:
 • Kom gärna i god tid, helst en stund innan. Då hinner du få hjälp med cykelinställningarna i lugn och ro. Jag brukar gå runt innan passet och frågar när jag tar biljetterna om någon behöver hjälp.

 

 • Våga även komma fram och fråga efteråt om det är något du tyckte var oklart eller undrar över.

 

 • Ta med en flaska vatten och en handduk om ditt gym inte erbjuder det.

 

 • Drick ordentligt under dagen innan du går på passet och fyll på efter passet. Oftast behöver man inte så mycket vatten under själva passet men det kan vara skönt att fukta munnen i bland.

 

 • Ha kläder som andas, t-shirts i all ära men det blir både skönare och roligare att träna i funktionsmaterial! Svettas kommer du garanterat att göra.

 

 • Det går jättebra att spinna i vanliga gympaskor, du behöver varken ha cykelbyxor eller cykelskor till en början. När du kört ett tag och känner att det är din grej rekommenderar jag att du införskaffar cykelskor. Dels blir du inte lika trött i fötterna eftersom sulan är styv och inte böjer sig och du kommer att känna stor skillnad när du sitter fast med fötterna i pedalerna!

 

 • Sen är cykelbyxor med vaddering eller sadelöverdrag med gel rätt skönt för bakdelen som brukar göra sig påmind!

 

Svårare än så är det egentligen inte. Det är en jättebra träningsform och med ett par pass i veckan bygger du bra kondition och underhåller den du har!

 

 

 

Så, syns vi? Kanske på Fristilen? Jag hoppas det! 🙂

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: