Happyfatbike

I dag bjöds det in till happyride med feta hjul, eller lucka: 8 en fetare lördag som Martin kallade dagens event som skulle gå i kaffe-/glöggtempo. Han kör en hjulkalender nämligen. Och en fetare lördag blev det verkligen. Både fet snömängd och cykeltyp. En sådan där runda som jag längtat så mycket efter. En runda med sköna cykelvänner, lite nya stigar och varianter av gamla godingar. Ett alldeles perfekt och framförallt roligt distanspass. Jag tänker att variation är viktigt. Förra söndagen klassiskt pass med väg, passet innan på stig. Jag skulle cykla i tre timmar i dag och eventuellt skulle jag skarva med en extra sväng efteråt för att få ihop tiden. 

Morgontrötta och med alldeles för lite sömn i bagaget möttes vi av ett vitt Östersund. Cykelvägarna var oplogade och det var med sega men förväntansfulla ben jag rullade upp till mötesplatsen vid Lillsjön. Det skulle bli perfekta fatbikeförhållanden. Sådana där sköna mjuka stigar, en del lössnö och med all säkerhet lite trötta ben efteråt.  Kroppen skulle säkert vakna och pulsen sluta rusa och hamna i prattempo bara jag kom igång. 

Det var ett stort gäng som möttes varav två tappra på vanlig MTB. Nu var det inte några duvungar till cyklister så jag anade att de inte skulle ha så stora bekymmer att hänga på. Om inte annat skulle resten av gänget cyklat stigen bred och fin åt dem.

Martin hade satt i hop en fin rutt och vi snurrade runt i skogarna och packade stig.  Sakta men säkert började jag vakna till och kände mig stark trots allt. Rullade lugnt en bit bak i ledet och njöt av däcken mot snön, alla snöulliga träd och sällskapet. Sa till någon att det var alldeles perfekta förhållanden för fatbike i dag. Någon sa att det var synd att snön inte kom till förra helgens Global Fatbike Day men att den dagen var fin den med. Bara på en vecka har vi fått full vinter. Från en vårkänsla i skogen till någon decimeter snö som bara fortsatte att komma under turen. 

Tempopinnar kan vara bra om punschflaskan ska med. Nu dricks det inte på fikapauserna utan det hela är arrangerat 😉

Happyrides i lugnt tempo brukar innebära fikastopp och i dag var inget undantag. Glögg, lussebullar och godis skickades runt i vindskyddet efter halva rundan. Sedan rullade vi vidare mot Torvalla för att få åka stigar som Fredrik Tackman rekat och gjort i ordning. Timmarna rullade effektivt i väg och jag sa till Hasse att fatbike handlar väldigt lite om att lägga kilometer bakom sig och att det är tur att jag räknar träningstid. 

Gruppen skiljdes åt efter två och en halv timme och jag fick sällskap av Hasse en timme till. Vi åkte upp till Spikbodarna igen och tog stigarna vi börjat rundan med. Under de timmar vi cyklat hade stigarna fått ett nytt täcke av snö. Tanken att köra upp stigarna var lite förgäves. 

Jag ville inte riktigt åka hem när klockan började gå över tre och en halv timme. Ville fortsatta rulla i det tysta och vita. Balansera för att inte hamna utanför det som tidigare varit uppkört. Tänkte flera gånger att fatbiken var fjolårets bästa köp och har gjort vintercyklingen så mycket roligare. För det är speciellt att kunna ta sig fram i snön på det här sättet. Att få köra stig även när snön kommer. Att de stigar som jag nöter dag efter dag när det är barmark ändrar karaktär och utmanar lite mer. Dessutom är fatbiken perfekt för distans. Den inbjuder inte till att göra ryck med, att köra lite för fort bara för att det svarar när man trycker till på pedalerna. I stället får benen jobba mer och balansen tränas. Något som jag har stor nytta av när våren kommer. 

Det blir en fin vinter. Det kommer att bli många distanspass framöver och jag hoppas att vi lyckas hålla stigarna I Lillsjön och Torvalla någorlunda körbara framöver. Spikbodarna får däremot vänta. Där dras det skidspår och korsa dem gör jag gärna inte. 

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: