• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Happymorningride jubilerade – hundrade gången i morse

Happymorningride jubilerade – hundrade gången i morse

Den 18:e september 2015 var det premiär för morgoncyklingara här i Östersund. Stefan hade kommit med förslaget att cykla en runda på morgonen och sedan äta frukost tillsammans. Fenomenet fanns redan i andra städer under namnet Le Peleton. Vi var dock (så vitt jag vet) ensamna om att köra på det mountianbike. Stefan hade ordnat så att vi skulle få äta frukost på Scandic city inne i stan. De ställde upp med cykeltvätt i garaget, rabatt på frukosten och handdukar till oss.

Första rundan lockade 5 personer och det var precis i gränslandet mellan pannlampa och morgonljus. Jag kommer i håg att det var slirigt och svårcyklat på mountainbikebanan. Jag körde min gamla 26:a med slitna raceking. Jag minns också att min kropp blev chockad av högt mjölksyrepåslag så tidigt på morgonen och utan frukost. Jag minns också att det var så roligt och något jag kunde vänja mig vid.

Redan fredagen därpå när vädret var så där misärlikt det kan vara på höstkanten och jag var tveksam till om det ändå var så vettigt. Skrev i bloggen;

Tokkörning på sliriga stigar. Vem vill avstå något sådant? Ja okej största delen av mänskligheten möjligtvis. Men inte jag. Helt ärligt var det lite svårt att komma ur sängen när klockan ringde 5 i 5 och regnet slog mot sovrumsfönstret. Galet tänkte jag. Komplett galet.

Den morgonen fördubblades antalet cyklister med 100% när vi var tio personer som återigen körde oss trötta runt moutainbikebanan på ÖSK.

Gruppen bytte sedan namn till Happymorningride och lockade allt fler cyklister. Några kom några gånger och andra blev stammisar på fredagarna. När vintern kom fortsatte vi även om jag var lite osäker hur många som egentligen skulle komma när det blev som allra kallast.

Den allra första snöcyklingen….

följt av decemberkallt isregn och glashala vägar och stigar

En enda bild han jag ta den där morgonen när det var 26 minusgrader. Telefonen klarade inte kylan.

Men varken snö eller underkylt regn och glashala vägar stoppade morgoncyklingarna. Inte heller när tempen stod på över 26 minus en fredag i januari 2016. Då blev rundan avkortad och frukosten smakade bättre än på länge. Under de två vintrarna som happpymorningride har körts har deltagarantalet var lite färre. Bara de mest inbitna har kommit. Men ändå det har lockat så många.

På våren 2016 delades gänget in i en landsvägsgrupp och en MTB-grupp.  Även det ett otroligt fint sätt att starta upp fredagen helgen med. Den här våren började vi också andra stigar och rutter än mountainbikebanan på ÖSK. Ett fint sätt för många att hitta nya stigar.

happyracertur

Vi har också uppmärksammats i lokal press och tv. I vintras följde Svt Jämtland med oss ut och jag skrev ett inlägg om det. De gjorde ett fint filmrepotage som du kan se här. I somras följde gratistidningen 100% Östersund ut på en runda när Östersund levererade solsken. Vi har också firat 1-års kalas med pompa och ståt och samlat in pengar till Musikhjälpen. 

Det har varit många fina soluppgångar under de här 100 cykelturerna. Från det sköra marsljuset till sommarsol i juli. Det har varit lika många regniga och kalla mornar och så har det firats jul på cyklarna! Som när nu i julas när alla verkligen tog det hela på fullaste allvar och lät kreativiteten flöda för att ha chansen att vinna en låda tomteskum. 

Det har varit nästan 2 riktigt roliga år tillsammans med stans cyklister. Jag har lärt känna många nya cykelvänner och cyklat mig igenom alla årstider. Lika mycket som det varit tufft, slitigt och i bland bara jobbigt att cykla har det varit roligt. För handen på hjärtat hade jag aldrig klivit ur sängen strax efter fem en fredagsmorgon för att cykla om det inte vore för alla fina människor, cyklingen och frukosten efteråt.

Sedan den där fredagen 2015 har morgoncyklingen bara ställts in en enda gång. Det var en nyårsdag. Det i sig är riktigt häftigt. Lika häftigt att i morse på 100-gångers jubilemumet lockade 53 cyklister! Ett deltagarrekord av stora mått. Så många nya ansikten och så många leenden i den lite halvsnabba grupp som jag tog hand om efter bästa förmåga idag på en fatbike trots lite tilltufsad kropp.
Scandic bjöd oss på gratis frukost och kaka till efterrätt. Jag hoppas att många av de nya i dag återkommer och att Happymorningride lever kvar minst hundra gånger till.

Avslutningsvis delar jag med mig av Antons ord på sociala medier om dagen. Anton som var helt ny på mtb när han dök upp första gången. På sin pappas tunga instegsmtb. Han kortade av rundan och jag var rädd att vi skrämt i väg honom. Det gjorde vi inte och de här morgoncyklingarna har betytt mycket för honom;

Almost 2 years ago I started riding MTB. The first time was with a small group och people 06:00 a friday morning. The 2:nd in order. Today was the 100 friday morning and 53 amazing people gathered 05:55 for 1 hour biking and then breakfast at Scandic Hotell as usual. I would never be where I am without that rainy friday morning 2 years ago

Slutligen ett stort tack till alla vi som gör detta möjligt, som cyklar oavsett väder och som bjuder så på oss själva. För alla som delar med sig av stigar och peppar varandra. Som i bland kör riktigt tufft och sporrar för att sedan ta det lite lugnt. Som blandar lek med allvar. Det gör de här morgoncyklingarna till en gemenskap där man får vara som man vill, där det inte är noga med rätta kläder, cyklar eller komponenter. Där man törs fråga saker och det inte gör så mycket om man råkar säga fel saker om cykeldelar.

5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

7 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: