I cykelvasatider – ser tillbaka

På lördag står tusentals förväntansfulla cyklister på start i Sälen. Med resan ned till Mora framför sig. Sommarens höjdpunkt för många. Vana rutinerade långsloppsrävar blandas med nybörjare som tränat hela våren och sommaren för att göra sitt första lopp, till motionärer som åkt flera år och alla de där härliga tanterna och gubbarna på gamla hojjar. Ett lopp för alla!
2012 åkte jag långa sträckan för första gången. Mitt uppe i min första tävlingssäsong. Jag åkte i motionsklass och hade riktigt kul!

Men min debut i cykelvasan skedde 2011. Det mitt första motionslopp på mtb. Hasse och jag hade anmält oss till 45km-sträckan. Gamla alu-cuben var ny för säsongen och jag tyckte den var supersnabb. Vilken racermaskin. Jag hade bara cyklat lite på skojs skull hemma. Skrev i bloggen:

Mitt första ”lopp” på skogshojjen, första gången
tillsammans med andra, inte bara ensam eller i sällskap med Hasse i skogarna på Frösön eller ute på ÖSk-slingan. Jag hade ingen aning om hur snabb eller långsam jag skulle vara. Det är en sak att studsa bland rötter och kämpa i uppförsbackar i sin ensamhet mot att göra det tusen andra.

Inte kunde jag ana då att det var starten på mitt stora mtb-intresse och att jag året efter skulle köra hela långloppscupen. ”Vilken grej det här med vasan” var överskriften på racereporten. Och visst är det så, en himla rolig grej!

Hasse och jag i mål 2011. Nöjda och sugna på mer!

Hur gick min första vasa då? Jodå jag överaskade mig själv med att vara riktigt snabb de där 45 km även om tekniken hade mycket att önska. Banan var enkel och passade ett par starka landsvägsben fint. 1,56.26 stannade klockan på i mål. jag var 11:e dam av 287 startande och bara 8 minuter efter Hasse. Det är ungefär det avståndet vi håller även i dag! En fin debut så här i efterhand.

Laddar ni för cykelvasan tycker jag att ni ska kika in hos Elna. Hon är en van vasa-cyklist och kan massor. Det hon inte vet om loppet är inte värt att veta! Hon har bland annat publicerat två riktigt bra inlägg, Hur svår är cykelvasan och tips till dig som kör första gången. Det finns fler läsvärda inlägg om cykelvasan hos Elna. Så bums in dit och skaffa dig värdefull kunskap.

Och du, stort lycka till!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: