J****a sadel- Jag kommer att avlida

Jag menar verkligen det. Eller de nedre regionerna kommer att göra det. Kan vi prata lite om det bekymret även om det inte är vidare smakfullt? Jag är inte ensam eller hur? Tidigare skrev jag hur imponerad jag är av de som nöter tempo/tricykel i 18 mil i tempobågen. Nu fattar jag inte hur det går att sitta i 18 mil på en sadel i den ställningen.

Men det är inte på racern som det krånglar. Den sadeln hade visst gjort sitt och Hasse kunde gräva fram en likadan i annan färg från vinden. Så det är löst. (Bruse jag kan din sadelskola när det kom till racern)

Nej det handlar om sadeln på tenpohojen. Den sadeln som satt på funkade inte. Smärtsamt DM. En äldre Fizik tri. Aj! 39 minuter jag inte gör om. När jag sitter i tempoställning belastas helt andra delar av nederdelen. Domningar hade varit lindrigt. Nu är det en pina att kissa och jag känner mig rätt överkörd om vi säger så.

Funkade inte även om det är en trisadel.

Så plockade jag fram min jättesköna Ritchiesadel som jag hade på cuben. Långlopp utan bekymmer borde väl borga för en skönare tillvaro på tempohojen tänkte jag. Smart!

Lösningen på problemet? Trodde jag.

Nej.
Inte då.
På mtb:n står jag ju en del ja.

47 minuter from hell på trainern.
Jag vinklade ned lite.
Vinklade lite till.
Vinklade upp osv osv.
Sköt fram sadeln.
Sköt bak sadeln.
Tänkte på dunkuddar sista 15 minuterna.
Hjälpte inte.

Sen googlade jag på sadel och cykelinställningar och blev bara mer förvirrad. Om jag förstår internet rätt så är det skillnad på triathloninställningar och tempoinställningar. Triathleter vill spara på en del benmuskler för att kunna springa sen. Jag ska inte springa efteråt, jag är glad om jag lyckas gå. Jag ska ju producera så mycket kraft alla mina benmuskler förmår.
Det finns ju bara guider och tips för triathletinställningar. Jag fattar inget.

Kan man ha för många sadlar?

Så Hasse gjorde en vända till på vinden. Vi har rätt mycket cykelprylar. De två til höger är mina gamla som inte funkar. Selle-sadeln till vänster ska på racern om den inte funkar på tempohojen och den vita bredvid är en gelsadel som jag ska prova sedan. Nu har jag monterat en gammal mtb-sadel som känns rätt mjuk även fram men jag tror inte så mycket på den.

Griper efter halmstrån.

Vad ska jag göra? Höjden på sadeln känns rätt, vinklarna ser okej ut. Jag ligger skönt i tempobågen men träffar en smärtsam punkt nedtill i den positionen (ni fattar vilken).

Det kan rimligtvis inte vara så här smärtsamt att sitta på en tempocykel. Någon som har sadeltips eller nåt annat som kan hjälpa mig?

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

6 Comments

 • tewa75

  augusti 22, 2014 at 07:42

  Precis av den anledning som du beskriver gjorde jag mig av med min tricykel och köpte en racer istället. Jag kunde bara inte sitta med så mycket tyngd där nertill och framlutad… AAAJJJ! Och bortdomnad. Men det finns sadlar som är "halva", har funderat på att testa en sådan… Sök på Adamo Sadel. 🙂

  Svara
 • annebrolen

  augusti 22, 2014 at 08:05

  Har haft samma problem på min tempohoj, och hoppas och tror att jag hittat lösningen nu – den heter ISM Adamo. ISM-sadlarna ser rätt skumma ut, men funkar än så länge toppen för mig. Från att vara svårt plågad efter en halvtimme har jag nu kört pass upp till tre timmar utan sittrelaterade problem. Värt att kolla upp, kanske!

  Det finns en massa olika varianter, längder och bredder – jag har den här: http://www.ismseat.com/saddle/adamo-typhoon

  Svara
 • Elna

  augusti 22, 2014 at 08:59

  Jag har inget tips eftersom jag inte har ngn erfarenhet av sådanadäringa tempocyklar, men oj – vad jag lider med dig, det är hemskt med sadelskav. Håller tummen hårt för att du hittar en bra lösning.

  Svara
 • Anna Jansson

  augusti 23, 2014 at 09:47

  Svårt och ont!! Jag har också fattat det som att det är skillnader mellan tempoinställning och tri-inställning men inte orkat gräva ner mig mer i det. ISM-sadeln har du fått tips om, som jag fattar det kör många med den numera. Hoppas du kommer på någon lösning!

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: