• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Jag hängde en stund i cykelgaraget – på tal om gaffelvinklar

Jag hängde en stund i cykelgaraget – på tal om gaffelvinklar

I fredags eftermiddag åkte vi ned på Egons cykelaffär. Hasse bygger om superiorn. Den ska få nya dämpare, dropper post och kanske det mest intressanta- en flackare gaffelvinkel. Superiorn har enligt Hasse en ålderdomlig brant gaffelvinkel. 71 grader vilket gör den lite nervös utför. Det upplever i alla fall Hasse. 

Jag har ingen som helst koll på sådana här vinklar eller hur det ska eller inte ska kännas. Han jämförde sup:ens gaffelvinkel med motsvarande Scott med sina runt 68.5 någonting. En flackare gaffelvinkel ska ge lite bättre kontroll utför, lite bättre över stök och bättre kurvtagning men kan upplevas lite sävlig. Ok tänkte jag. Det är säkert jättebra. 


Hasse och Kim knackade ur styrlagerskålarna och ersatte med ett styrlagerskålar som ska ge en flackare vinkel. Det skar lite i cykelhjärtat när gummiklubba slogs mot cykel. Men det är så man gör och inget går sönder försäkrade Kim mig om. Det fettades styrlager och distanser sattes tillbaka. Sakta men säkert fick sup:en ett annorlunda utseende i framvagnen. Jag funderade på varför jag inte själv köpt det där Angel set:et som det heter. Kanske för att jag inte hade en aning om att det ens fanns. Att jag inte känt något behov av att förändra något. Visst är sup:en lite nervös i bland men jag är så van det att jag inte tänker på det. Men ändå. Kan den bli ännu trevligare utför och se ut lite mer som en cykel som Kim sa kanske jag ska fundera på det. Kanske till och med klara av att byta allt det där som Hasse pysslade med. Men slå med en gummiklubba gör jag inte.

Lite snyggare faktiskt. 

Det allra roligast är det att få sitta och titta. Ställa många frågor och lära sig lite nya saker. Känna doften av cykelgarage och ha en hink fett bredvid fötterna. Titta på alla små saker i lådor.  En miljö jag trivs bra i och önskar jag kunde hänga mer i. Lära mig ännu mer. Men jag är lite lat när det kommer till cykelmek. Mest för att Hasse så gärna håller på. Jag kommer oftast med glada tillrop. Men i kväll ska jag på egen hand serva upp Fatbiken. Ge den lite kärlek, växeljustering och ny stänkskärm fram.  Jag borde egentligen låta kedjan gå till slakt. Det finns ju en låda för det. Men det får bli lite senare. När jag kommit i håg att köpa en ny. 

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: