Kellys razor

Test – Kellys razor endurohjälm

Det här inlägget skrivs i samarbete med Egons Cykelaffär

Jag har under en period testat en endurohjälm från Kellys, deras modell Razor med MIPS-system. Keylls är ett tjeckiskt märke som gör cyklar i alla segment samt är stora på cykeltillbehör som slangar, däck, verktyg och liknande. Märket är inte stort i Sverige ännu och Egons cykelaffär den enda butiken i Sverige som säljer det.  En endurohjälm är enkelt sagt en hjälm förr stigcykling och som går lite längre ned i nacken. Vad skillnaden är mellan en mtb-hjälm och en endurohjälm låter jag vara osagt.

Vad är MIPS och hur fungerar det?

MIPS står för Multi-Direction Impact protection och ska ge ett bättre skydd och minska påfrestningen vd en eventuell krasch. En hjälm med MIPS ser ut som en vanlig hjälm bortsett från det gula plastfodret under vadderingskuddarna i hjälmen. Många märken väljer också att sätta dit en gul liten logga med MIPS-märket. Man ska inte känna av det gula skyddet och det är inte heller något som jag har gjort.

Vid en krasch med vanlig hjälm kan nedslaget göra att hjärnan vrids inne huvudet och på så sätt orsaka hjärnskador (tilläggas ska att utan hjälm är du inte alls skyddad). MIPS- teknologin kommer från kroppens naturliga försvar vid sådana här skador, ryggmärgsvätskan och som låter hjärnan glida vid slag från sidan. Platsskyddet efterhärmar alltså detta genom att fodret rör sig sig endast några millimeter när man slår i och det ska var allt som krävs för att minska den kraft rotationen annars skulle skada din hjärna. Källa: Wiggle

En hjälm med MIPS-systemet kostar i regel lite mer men det kan vara värt de extra kronorna om olyckan är framme. Det är inte enbart enduro/mtb-hjälmar som har den har funktionen utan finns även till vanliga landsvägshjälmar.

IMG_1890

Det gula plastfordret som är MIPS.

Utseende och passform

Kellys razor-hjälmar finns i en rad olika färger. Den hjälm som jag testat är i vad jag tror är sommarens hetaste färg- orange.  Skärmen kom i rött vilket tillsammans är riktigt snygg. Du kan köpa annan färg på skärmen vilket gör du att kan välja en kombination som passar just dig. Razor är en hjälm som syns och väger mindre än vad den ser ut att göra!

Passformen är bra på mig, men olika huvudet kräver olika modeller. Jag tyckte till en början att hjälmen såg lite stor ut på mitt huvud och jag var inte helt bekväm med den starka färgen. Nu efter ett par veckor gillar jag den skarpt.

Hjälmens justeringsystem är enkelt med en ratt bak. Med den kan du lätt kan justera hjälmen efter din huvudstorlek och bara med en hand. Spännet under hakan justeras också enkelt och bandet har mjuk stoppning. Ett stort plus! Remmar runt öron justeras också enkelt med ”knäpplås” vilket gör att hjälmen att sitter som den ska utan skav. Något som är skönt för huvudet och som skyddar extra är att hjälmen går lite längre bak.

För de som kör med actionkamera på hjälmen har Kellys vad de kallar för en liten plattform mitt på hjälmen för att underlätta montering av kamaren! Smart och genomtänkt.

Kellys razor

Smart lösning för actionkamera, en liten plattform som underlättar montering.

Kellys razor

Ett skönt vadderat hakskydd.

Kellys razor

Snygg skärm i rött. Passar fint till orange.

Under aktivitet

Hjälmen känns inte på huvudet vilket är ett bra betyg för en hjälm tycker jag. En hjälm ska bara finnas där utan skav av remmar eller kännas som den tynger. Den känns rejäl och stabil även om den är lätt. Det går bra att få in en buff eller tunnare mössa de lite kallare dagarna. Justeringsmöjligheten är bra och lätt att reglera med bara en hand även under aktivitet. Det känns som hjälmen ventilerar bra även när det är varmt. Hjälmen har 23 ventilationshål och de generösa vadderingskuddarna tar effektivt bort mycket av svetten som annars hamnar i ögonen. Dock upplever jag att hjälmen är lite varmare överlag än min ganska välventilerade landsvägshjälm. Visserligen kyler fartvind mycket när jag cyklar landsväg men jag har även cyklat med min andra hjälm i skogen och upplever att den här hjälmen från Kellys är lite varmare.

Skärmen skymmer inte synfältet vilket är ett stort plus. Framförallt när det som den här modellen är en fast skärm som inte går att vika upp. Skärmen skyddar även mot grenar och starkt solljus. Jag hade dock önskat möjligheten att kunna vika upp skärmen i bland. Men det är petitesser.

Det vadderade hakskyddet är skönt mot hakan och ger inga skav. Det är också enkelt att snabbt justera längd på. Du kan behöva korta av biten som blir över om du inte vill att det ska fladdra.

Även om det inte var tanken med provningen av hjälmen så kraschade jag med dem. Nu tog enbart skärmen i marken och jag gjorde mig inte mer illa än ett par skrubbsår så nog gör den (likt alla hjälmar) sitt jobb alltid.

Kellys razor

Bilden ovan; du kan skruva av skärmen om du vill. Nedre bild: Enkel justering av passformen på hjälmen.

På plussidan

  • Att hjälmen har MIPS, något jag hoppas blir standard på alla hjälmar så småningom.
  • Ventilationen är jättebra.
  • ”Plattformen” mitt på hjälmen för de som kör med actionskamera.
  • En rejäl hjälm som går ned i nacken. Behövs för det den är tänkt för- stigcykling.
  • Utseendet och de snygga färgkombinationerna. En färgklick som syns.
  • Vikten. Hjälmen väger enligt tillverkaren enbart 323 gram.
  • Priset, en relativit billig hjälm som har fin finish.

På minussidan

  • Ingen möjlighet att justera skärmen som är fast.
  • För oss tjejer med hästsvans fungerar det inte att stoppa tofsen innan för hjälmen och spännet. Inte ett stort problem men väl så jobbigt i bland.

Sammanfattningsvis

Kellys sticker ut hakan med sin hjälm, både utseendemässigt och prismässigt. De har lyckats göra en till synes rejäl hjälm lätt och skön att cykla i. Justeringsmöjligheterna lämnar inget mer att önska. Hjälmen har många ventialtionshål vilket gör att den inte blir allt för varm. MIPS-systemet sägs skydda våra huvuden och känsliga hjärnor mer en konventionell hjälm och något argument mot MIPS har jag inte hittat. Därför ett stort plus att Kellys har det i den här modellen och till ett vettigt pris. Razor växte ju mer jag använde rden och är en hjälm jag rekomenerar om du är ute efter något som sticker ut lite och inte vill lägga så mycket pengar på dina nya hjälm.

Hjälmen finns att köpa på Egons cykelaffär I Östersund och kostar nu 1495 kr. Du kan beställa den via deras webbutik.

IMG_1925

Jag blir allt mer färggrann!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: